Selçuk Üniversitesinde sürdürülebilir kentler ve kentsel peyzajlar konuşuldu

Selçuk Üniversitesinde sürdürülebilir kentler ve kentsel peyzajlar konuşuldu

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Etkinlik kapsamında 2. Uluslararası Sürdürülebilir Kentler ve Kentsel Peyzajlar Kongresi (ICSULA 2023) düzenlendi.

Sürdürülebilir kentler ve kentsel peyzajlar konusundaki ilk kongre olan ICSULA 2022, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 2. Uluslararası Sürdürülebilir Kentler ve Kentsel Peyzajlar Kongresi (ICSULA 2023) ile de dünyanın çeşitli ülkelerindeki bilim insanlarının bir araya getirilmesi, kentsel çalışmalar konusundaki araştırmaların paylaşılması ve ortak bir platformda bir araya getirilmesi amaçlandı.

selcuk-universitesinde-surdurulebilir-kentler-ve-kentsel-peyzajlar-konusuldu.jpg

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Öztürk, “Kentin biçimlenmesi ve gelişiminde etkili olan aktörlerin hedefi aslında doğru planlama ve tasarım yaklaşımıyla doğal kaynaklar ve kültürel varlıklar üzerindeki etkiyi en aza indirmek ve bu her zaman böyle olmalı.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Önder de “Ekonomik – ekolojik hedeflere ulaşılmış, toplumsal refah düzeyi yüksek, gelecek nesillerin de menfaatlerini gözeten mekânsal organizasyonlar olan sürdürülebilir kentlerin en kısa zamanda hayata adaptasyonu, ülkelerin öncelikli hedeflerinden olmalı.” şeklinde konuştu.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Köse Doğan ise “Kentsel peyzaj planlamalarında temel amaç; doğal ve ekolojik yaklaşımların, sosyal ve kentsel ihtiyaçların, psiko-fizyolojik gereksinimlerin, güvenlik, ulaşım ve alt yapı hizmetlerinin, sanatsal ve estetik bakış açısı ile bir araya getirilmesidir.” ifadelerini kullandı.

Kapadokya Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek ve Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in konuşmasının ardından panele geçildi.

Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kongrede; insan faaliyetleri veya doğal afetler sonucu kentlerde azalan, kaybedilen yaşam kalitesinin yeniden sağlanması için yapılması gerekenler, sorunlara yol açan faktörler ve kısa - uzun vadeli çözümler ele alındı.

Türkiye ile birlikte 16 ülkeden bilim insanının katıldığı 2. Uluslararası Sürdürülebilir Kentler ve Kentsel Peyzajlar Kongresi’nde toplam 196 bildiri sunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.