Dost Eli Derneği’nden Çad’da “Sağlığa Dost Eli-3” Projesi

Dost Eli Derneği’nden Çad’da “Sağlığa Dost Eli-3” Projesi

Dost Eli Derneği tarafından hazırlanan TİKA, Sağlık Bakanlığı, Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından desteklenen "Çad'da Sağlığa Dost Eli-3" projesiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Dost Eli Derneği Başkanı Mehmet Seçer, Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Mızrak katılım sağladı.

Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, Bayır otelde gerçekleştirilen toplantıda proje kapsamında Çad'ın başkenti Encemine'de kulak, burun, boğaz, diş ve çocuk hastalıkları alanında sağlık taraması ve küçük cerrahi operasyonlar yapmak üzere 20 Ocak'ta yola çıkacaklarını söyledi.

1.jpg

Çad merkezli BALADİ Derneğinin ortaklığı ve desteğiyle imkansızlık ve bilgisizlik sebebiyle sağlıktan faydalanamayan halka sağlık hizmeti götürüleceğini belirten Seçer, şunları kaydetti:

"20-30 Ocak'ta 10 günlük bir sürede gerçekleştireceğimiz bu çalışmayla 7 bin insanın sağlığına dokunmayı hedefliyoruz. Dost Eli Derneği tarafından hazırlanan bu projeye, TİKA ulaşım desteği, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle Konya İl Sağlık Müdürlüğü kendisine bağlı hastanelerde görevli sağlık personeli desteği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi de Meram Tıp Fakültesinde görev yapan doktorlarıyla destek vermektedir. Kurumlarımızın yetkililerine ve temsilcilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Daha önce sağlıkla ilgili Çad ülkesinde aynı isimli 2 projeyle toplamda 11 bin 974 kişinin sağlığına dost eli uzatmış olduk."

Başkanı Mehmet Seçer, “Afrika ülkeleri ile köklü tarihi ilişkilere sahip olan Türkiye’nin, 1998 yılında başlayan Afrika’ya açılım politikası süreci bugün başarıyla devam etmektedir. Afrika ülkeleri ile diplomatik ilişkilerimizin sıklaştırılması, açılan büyükelçiliklerimiz, TİKA ofisleriyle Afrika'nın her yerinde yüzlerce projeye destek veriyor olması, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Türkiye Bursları ile oluşturduğu olumlu etki, İş adamlarımızın kıtada yer alması, Sivil Toplum Kuruluşlarının gönüllü faaliyetleri Türkiye’nin Afrika kıtasında varlığının en büyük göstergeleri olmuştur.

-003.jpg

Dost Eli Derneği tarafından yürütülen insani ve kalkınma yardımlarının yapıldığı 46 ülkenin 21 tanesi Afrika Kıtasındaki ülkelerdir. Hedefimiz Afrika'da, yeni-sömürgecilik ilişkilerine ve ekonomik bağımlılığa karşı Afrika'nın sorunlarına yine Afrikalılar tarafından yerinde çözümler üretmektir. Dost Eli Derneği Afrika ülkelerinde sağlıktan eğitime, gençlerin üniversitelere yönlendirilmesinden kadınların desteklenmesine kadar birçok projeyi hayata geçirmiştir. Konya merkezli iş insanlarını Afrika ülkelerine yönlendirerek sanayici ve iş insanlarımızın Afrika pazarında yer almalarına da öncülük etmektedir. Fransa’nın sömürgesi altında yıllarca yaşayan ve özgürlüğünü kazanan Çad, petrol yatakları üzerinde kurulu; ama dünyanın en fakir 3. ülkesidir. Halk bir yudum suya, bir lokma ekmeğe ve en önemlisi de sağlığa muhtaçtır. En hafifi sıtma olanlar, ilaç ve doktorsuzluk nedeniyle ölümün pençesinde yaşamaktadır. Ülkeye kaçak yollarla sokulan ilaçlar, sağlıksız koşullarda tezgâhlarda satılmaktadır. Halk, saklanma koşulları uygun olmayan ilaçları “ölümü” göze alarak kullanmak zorunda kalmaktadır. Sarılık ve AIDS yaygın olup, önlenmesi ve tedavisi zor hastalıklardır. Katarakt, trahom ve diğer göz hastalıkları, kıtayı tehdit etmekte ve milyonlarca insan görme kaybı yaşamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Afrika'da 200 milyondan fazla insan, görme kaybı tehlikesiyle yüz yüzedir ve yaklaşık on milyon insanda da katarakt mevcuttur. Bebek ve çocuk ölümlerinin çoğunda beslenme bozukluğu önemli bir sebeptir. Aşılama oranları çok düşüktür. Anne ve bebek ölüm oranları çok yüksektir. Sağlıklı suyun bulunamayışı ve yetersiz klorlamaya bağlı olarak dizanteri başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalık, tehlikeli boyutlardadır. Hastanelerde tedavi gören hastalar, temiz çarşaf yerine eski yatakların üstüne serilmiş gazete kâğıdı ya da hırkaların üstünde yatırılmaktadır. Enfeksiyon alma riski yüksek olan bebekler, hijyen koşullarından uzak, yanı başlarında çöplerin durduğu odalarda yaşam savaşı vermektedir. Ülkede yeteri kadar sağlıkçı yetişmediği için sağlık personeli noktasında çok ciddi problemler yaşanmaktadır. “ dedi.

6-002.jpg

Ülkenin sağlık hizmetlerine duyduğu acil ihtiyaç ve sağlık alanında yaşanan bu problemlerin giderilmesi noktasında küçük de olsa bir katkı sağlayabilmek için Dost Eli Derneği, Çad ülkesinde yılda bir sefer olmak üzere sağlık faaliyetleri yapmaktadır diyen Başkan Mehmet Seçer, “Bugün sizlerle paylaştığımız ve Cuma günü yola çıkacağımız “Sağlığa Dost Eli-3” projesi bu faaliyetin üçüncüsü olacaktır. Bu proje ile Çad’ın başkenti Encemine’ de kulak, burun, boğaz, diş ve çocuk hastalıkları alanında sağlık taraması ve küçük cerrahi operasyonlar yapılması planlanmıştır. Çad merkezli BALADİ derneğinin ortaklığı ve desteği ile imkânsızlık ve bilgisizlik sebebiyle sağlıktan faydalanamayan halka sağlık hizmeti götürülecektir. 20 Ocak – 30 Ocak 2023 tarihleri arasında 10 günlük bir sürede gerçekleştireceğimiz bu çalışmayla 7 bin insanın sağlığına dokunmayı hedefliyoruz.

Dost Eli Derneği tarafından hazırlanan bu projeye; TİKA ulaşım desteği, Sağlık Bakanlığının izni ile Konya İl Sağlık Müdürlüğü kendisine bağlı hastanelerde görevli sağlık personeli desteği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi de Meram Tıp Fakültesinde görev yapan doktorları ile destek vermektedir. Dost Eli Derneği olarak burada siz basın mensupları ve misafirlerimizin huzurunda bu kurumlarımızın yetkililerine ve temsilcilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” diye söyledi.

8-001.jpg

Seçer, “Daha önce sağlıkla ilgili Çad ülkesinde aynı isimli iki proje ile toplamda 11.974 kişinin sağlığına DOST ELİ UZATMIŞ olduk. Gerçekleştirdiğimiz iki faaliyette yapılan çalışmalar şu şekildedir. Diş tedavisi, diş çekimi ve muayenesi 1193 adet, Sağlık Taraması (Çocuk, büyük) 1632 adet, Kulak Burun Boğaz polikliniği 1528 adet, Cerrahi müdahale 149 adet, Sünnet 7472 adet, toplam 11.974 adet

Çad’da yapılan sağlık projelerinin yanında Dost Eli Derneği bağışçılarının desteği ile; Etiyopya’da 2000 adet Katarakt ameliyatı, Togo’da 1800 adet Katarakt ameliyatı, Bangladeş’te 1200 adet Katarakt ameliyatı, Nijer’de 9 BİN kişiye cerrahi müdahaleler yapıldı. 10 Ülkede toplamda 35 BİN Çocuk sünnet edildi. Çad’da yapılacak Sağlık Çalışmalarının yanında Aşağıdaki Programlar da uygulanacaktır; 100 engelliye Tekerlekli sandalye dağıtımı, Dul Kadınlara ve Yetim Kızlar için Dikiş Atölyesi kurulması, Yoksul Kadınlar için Yemek, pasta Börek İmalathanesi kurulması, Engelli insanlar için Gıda Paketi dağıtımı, Evleri Yanan aileler için 20 adet Ev yapımı projesi, Yetimhanede kalan yetimler için gıda desteği yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

3-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.