Hasan Kılca: Gönül Yolculuğumuzda Hemşehrilerimizle Dualarda Buluştuk
Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, UNESCO ve Avrasya Yazarlar Birliği işbirliğiyle Karatay’da Mevlid Kandili, özel bir programla kutlandı.
“Vefatının 600. Yılı Hatırasına Süleyman Çelebi ve Mevlid Özel” ana temasıyla gerçekleştirilen program, Yazma Nüshalarda Geçen Makam Seyrine göre, yanı aslına uygun bir şekilde yapıldı. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, belediye olarak medeniyetimiz ve inanç değerlerimize ait tüm manevi miraslara sahip çıktılarının altını çizdi.
Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, UNESCO ve Avrasya Yazarlar Birliği, Mevlid Kandili' nde özel program gerçekleştirdi.
Sultan Selim Camii'ndeki bu özel programa Konyalılar büyük ilgi gösterirken; programda özel Kuran-ı Kerim tilavetleri, dualar ve ilahiler okundu.
Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yıldönümü olması dolayısıyla UNESCO'nun Süleyman Çelebi'yi 2022 programına alması vesilesiyle programda Süleyman Çelebi anıldı ve Çelebi’ye ait Mevlid, ilahi ve şiirleri de okundu.
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da bu anlamlı programa katılarak hemşehrileriyle manevi havayı paylaştı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Müzikleri Devlet Konservatuarı tarafından seslendirilen ilahilerin yer aldığı programda ayrıca; Mevlid'in özünden amacına ve ruhaniyetine kadar daha birçok husus, Türk musikisi makam gereklerine dayalı şekilde ve geleneğe uygun bir biçimde icra edildi.
DR. MUSTAFA YILDIRIM MEVLİD-İ ŞERİF'İ TÜM YÖNLERİYLE ANLATTI
Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Yıldırım da programda katılımcılara Mevlid'i, Mevlid Kandili programlarının gelişimini, günümüzdeki yerini ve söz konusu programların asıl olması gereken amaçlarını anlattı.
Mevlid Nazımı Süleyman Çelebi’nin hayatı ve çalışmalarını da vatandaşlarla paylaşan Dr. Mustafa Yıldırım şunları söyledi; “Mevlid, Peygamber Efendimizin doğumunun öncesinden, doğum zamanından ve sonrasında olan mucizelerden, miraca çıkmasından, peygamber efendimizin vefatından haber veren şiirlerin bütünüdür. Peygamber efendimiz hayattayken onun şairler ve sahabeleri tarafından ilk mevlid örnekleri yazılmaya başlandı. Sonraki dönemlerde şairler de peygamber efendimizin şefaatine vesile olmak için birbirleriyle yarışa girdiler. Kendi kültürlerince Arap dünyasında İslam kültüründe mevlid kutlamaları gelişerek devam etti. Türk-İslam kültüründe ise Selçuklu döneminde Nurettin Zengi zamanında büyük mevlid kutlamaları yapılıyordu. Osmanlı döneminde mevlid kutlamaları küçükte olsa var. Ama en büyük mevlid kutlamaları 3. Murat zamanında yapıldı. Mevlidi Şerifin yazarı Süleyman Çelebi’nin yazmasına sebep olan bir hadise var. Ulu Cami'de İranlı bir vaiz tarafından peygamberlerin üstünlüğü meselesi gündeme getiriliyor ve Peygamber efendimizin diğer peygamberlerden üstün olmadığını söyleyince bu olaya şahit olan ve bu durumdan çok üzülen Süleyman Çelebi bugün okuduğumuz Mevlid-i Şerif'i yazdı. 20. yüzyıldan itibaren Mevlid ve icrası özünden ve Türk musikisi makam gereklerine dayalı icra şeklinden uzaklaştı. Bu programla Mevlidi Şerif, aslına uygun bir şekilde icra edildi. Dolayısıyla programla Karatay Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi destekleriyle, Necmettin Erbakan Türk Müzikleri Devlet Konservatuarı olarak bir proje başlattık. Yaklaşık 18 yazma nüsha ve makam kaydını inceledik ve bugün icra edilebilir bir hale getirdik. Amacımız kalbi olarak bugünün gecesine, Peygamber efendimizin yüzü suyu hürmetine onu anabilmek ve elimizden geldiği kadar vatandaşlarımıza görevimizi yapabilmektir.”
TÜM MADDİ MANEVİ DEĞERLERİMİZE VE MİRASIMIZA SAHİP CIKIYORUZ
Karatay Belediyesi olarak bütün maddi ve manevi miraslara sahip çıktıklarını belirten Kartay Belediye Başkan Hasan Kılca, bu özel gecede kendileriyle birlikte gönül yolculuğuna çıkan tüm hemşehrilerine teşekkür etti.
Mevlid-i Şerif'in inancımızın, tarihimizin ve kültürümüzün kıymetli bir değeri olduğuna vurgu yapan Başkan Hasan Kılca, hazırlanan programla Mevlid Kandili'nin özüne uygun bir şekilde icra edildiğini aktararak şunları söyledi; “Mevlid Kandili dolayısıyla hem Peygamber Efendimizin (S.A.V) dünyaya teşriflerinin sene-i devriyesinde dualarda buluştuk. Hem de Mevlid-i Şerif’in Yazarı Süleyman Çelebi’yi Mevlid Kandili’nde andık. Karatay Belediyemiz, Necmettin Erbakan Üniversitesi, UNESCO ve Avrasya Yazarlar Birliği işbirliğiyle düzenlediğimiz bu programımıza hemşehrilerimizde yoğun katılım gösterdiler. Hep dediğimiz gibi Konya’nın başka bir yüreği var. Konya her zaman manevi miraslarına sahip çıkan bir şehir. Böyle güzel bir programla gönül yolculuğumuzda bizlere eşlik eden hemşehrilerimizle bir araya gelmekten çok mutluyum. Bu geceye özel düzenlediğimiz programla da Karatay Belediyesi olarak bu değerimize sahip çıkmış olduk. Bu vesileyle gönül coğrafyamıza hitap eden ve o dönem yazmış olduğu eserle Peygamber sevgimizin kat be kat artmasına vesile olan Süleyman Çelebi’yi büyük bir saygı ile anıyoruz.”
Öte yandan Sultan Selim Camii’ndeki gerçekleştirilen Mevlidi Şerif programa katılan vatandaşlara Karatay Belediyesi'nin katkılarıyla yayınlanan Süleyman Çelebi Mevlidi adlı kitap hediye edilirken; programın sonunda ise şerbet ikramı yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.