Konya'da "Orman Benim" etkinliği düzenlendi

Konya'da "Orman Benim" etkinliği düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın öncülüğünde, tüm Türkiye ile eş zamanlı olarak düzenlenen ve Konya il Merkezinde Vali Yardımcısı Yavuz Güner' in teşrifleriyle 3 Mayıs Cuma günü ORMAN BENiM' kampanyası düzenlendi.

Orman yangınlarına karşı alınacak önlemler konusunda farkındalık oluşturacak, Ülkemizde orman yangınların önlenmesi, olası yangın sayılarının azaltılması ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararının en aza indirilmesi, vatandaşlarında orman yangınların çıkmasını önleyici bilincin oluşması amacıyla Konya’da ‘ORMAN BENİM’ kampanyası düzenlendi.

Konya Orman Bölge Müdürlüğünün Konya’nın Meram ilçesi, Altınapa Barajı mevkiinde düzenlediği etkinliğe Vali Yardımcısı Yavuz Güner, Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, protokol üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tüm katılımcılar tarafından yangına sebebiyet verebilecek kuru dal parçaları ve atıklar toplandı.

orman-benim-3.jpg

Orman Bölge Müdürü Sayın Cafer Bal burada yaptığı konuşmada ''İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ile en fazla artış görülen afetlerin başında orman yangınları gelmektedir. Akdeniz iklim kuşağında bulunan ülkemizde, ormanlarımızın büyük kısmını yangına hassas ormanlar oluşturmaktadır.” dedi.

Cafer Bal; “Son 10 yıllık (2014-2023) yangın istatistiklerini incelediğimizde, ülkemizde yılda ortalama 2 bin 600 adet orman yangını meydana geldiği görülmektedir. Aynı istatistikler, bizlere çıkan yangınların sayısal olarak yüzde 87 inin insan kaynaklı, geri kalan yüzde 13'ünün ise yıldırım kaynaklı (doğal nedenler) yangınlar olduğunu göstermektedir. İnsan kaynaklı yangınlardan zarar gören alanın, toplam yanan alan içindeki payı ise % 99 olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, orman yangınlarının doğal olmayan sebeplerinin azaltılması ile ormanlarımız büyük ölçüde yangınlardan korunacaktır.

orman-benim-5.jpg

Doğal olmayan, insan kaynaklı yangınların sebepleri araştırıldığında; Tarımsal hasat sonrası oluşan anızların ve atıkların yakılması sonucu meydana gelen yangınlar, Özellikle araçla seyir halindeyken sönmemiş sigaraların açık alanlara atılması, Tarımsal alan ve yerleşim alanlarında temizlik amaçlı çöp atıkların yakılması, Çobanlar, avcılar ve doğa yürüyüşçüleri gibi ormanlık alanlarda aktivite icra edenler tarafından yakılan ve tam olarak söndürülmeyen ateşler, Piknik ve rekreasyon amaçlı yakılan mangal ve ocak ateşleri, Çevreye gelişi güzel atılan, başta cam şişeler olmak üzere mercek etkisi yaratacak atıklar, vb. sebepler insan kaynaklı yangınların başında gelmektedir.

Toplumsal bir sahiplenme ile başarıya ulaşacağına inandığımız ''Orman Benim'' kampanyası ile toplumsal farkındalık oluşturup, yangın sayılarını ciddi oranda düşüreceğiz. Böylece mevcut söndürme kapasitemizi daha verimli kullanarak toplumumuz için bir tehdit haline dönüşen orman yangınlarının zararlarını en aza indireceğiz.

Bu kampanya ile başta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlarımızdaki çöpleri ve yangına sebep olabilecek maddeleri temizleyecek, ormanlarımızdaki yangın yükünü azaltacak ve Yeşil Vatan'ımızı orman yangınlarıyla karşı karşıya bırakmayacağız.

orman-benim-6.jpg

Bu etkinlik ile farkındalık oluşturmak için Konya ilinde 21 noktada 22 km'de 390 dekar alanda anayol kenarı ormanlık alan temizlenmiş olacaktır. Bu etkinliğe katılımınız için çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Daha sonra katılımcılar tarafından ormanlık alanda kapsamlı temizlik etkinliği yapıldı.​​

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.