Öztürk: Enflasyon düşürülmeli

Öztürk: Enflasyon düşürülmeli

Konya İmza Gazetesini ziyaret eden Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye Ekonomisi ve enflasyonla mücadele konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya İmza Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celalettin Boyalı’ ya ziyarette bulundu. Konya basınının her alanda olduğu gibi ekonomi, üretim ve enflasyonla mücadele kapsamında da üzerine düşen görevi layıkıyla yaptığını söyleyen Başkan Selçuk Öztürk, Celalettin Boyalı ve yetkililerden çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Geçtiğimiz gün gerçekleşen ziyarette Konya İmza Gazetesine yayın hayatında başarılar dileyen Başkan Selçuk Öztürk, ziyaret kapsamında ülke gündeminde olan enflasyon konusunda da açıklamalarda bulundu.

Önce pandemi ,sonra savaşlar

Konya ve Türkiye ekonomisi hakkında açıklamamlar da bulunan Başkan Selçuk Öztürk; “Tüm Dünyada ekonomi anlamında çok farklı gelişmeler var. Bu durum bugün başlayan bir durum değil son üç, dört yıl içerisinde oluşan bir konu. Önce Dünya bir pandemi krizi ile karşı karşıya kaldı. Bizler olayları çabuk unutuyoruz. Pandeminin etkisi yok diye hiç konuşulmuyor. Ama pandemi uzun süre tüm Dünya ekonomilerini ve elbette Türkiye ekonomisini de etkiledi. Pandemi biterken artık herkes Dünya ekonomilerinin normalleşeceği yönünde bir algıya sahipken, iki tane önemli hadise bugün ekonomik anlamda tekrar etkisini gösterdi. Bunlardan bir tanesi Rusya ile Ukrayna savaşı bir tanesi de batının yani Avrupa ve Amerika’nın, Çin ile başlattığı ekonomik savaş. Birinde belki kan dökülmüyor ama oda ekonomik anlamda çok büyük bir savaş. Bu durumun Dünya üzerinde çok büyük bir enflasyonist etkisi oluştu. Bugün brent petrol 122 dolara çıkmış durumda. Pandemi esnasında 20 dolara kadar inmişti. Pandemini bitişinde de 70 dolardı. Şimdi ise 122 dolar. Tüm bunlarda Dünya’da bir enflasyon etkisi oluşturdu. Bakıyorsunuz Amerika’da 8,9 enflasyon var. Almanya’da 8, 9 enflasyon var. Genelde Dünya’da son kırk yılın en yüksek enflasyonu görünüyor. Bununda Türkiye üzerinde tabi ki çok ciddi bir enflasyonist etkisi var” dedi.

Enflasyon düşmeli

Selçuk Öztürk, “Türkiye gibi de net enerji ithalatçısı bir ülkeyseniz buda ekonomide çok olumsuz bir etki oluşturuyor. Birde biliyorsunuz Hem Rusya hem Ukrayna Türkiye’nin önemli ithalat ve ihracat yaptığı, dış ticaretimizin çok güçlü olduğu Ülkeler. Böyle olunca şu anda Türkiye’nin ekonomideki önceliği enflasyonla mücadele oluyor ve olmalı. Enflasyon, mutlaka mücadele edilmesi ve düşürülmesi gereken bir kavram. Bunun sonucu hayat pahalılığı oluyor. Bugün aslında problem ne derseniz hayat pahalılığı deriz ama hayat pahalılığının sebebi enflasyon. Enflasyon yüksek olunca hayat çok daha pahalı hale geliyor. Enflasyonla mücadeleyi hep birlikte yapmalıyız. Öncelikli adımları Hükümetimiz atıyor ama sadece Hükümetten beklememek gerekiyor. Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde enflasyonu düşürmeye başlaması, bu noktada hem güven anlamında hem de geleceğe umut anlamında bunun iyi şekilde yapılması gerekiyor. Enflasyonu niye bu kadar önemsiyoruz. Enflasyon özellikle dar gelirlinin ve sabit gelirlinin çok ciddi bir şekilde satın alma gücünü düşürdüğü, hayat konforunu bozduğu bir durum. Enflasyonla mücadelede mutlaka aktif bir şekilde uğraşılması gerekiyor. Bu noktada yoğun bir çabada var. Bunu görüyoruz. İnşallah bu çabalar hızlı bir şekilde sonuç verir. Türkiye’de enflasyonla mücadelede başarılı oluruz. Birde kurlar konusu var. Döviz kurları. Bu noktada kurun,dönem dönem çok dalgalanması ticareti ve enflasyonu olumsuz etkiliyor. Kurda da mutlaka en kısa zaman da dalgalanmanın bitmesini, kur hareketliliğinin bir stabilize kazanmasını istiyoruz” diye söyledi.

3.5 Milyar dolar İhracat

Konya’nın ekonomisi ve ihracatı ile her geçen yıl güçlendiğini söyleyen Başkan Öztürk, “Konya olarak Türkiye’ye göre aha iyi bir noktadayız. Biliyorsunuz ihracatımız çok iyi gidiyor. Geçen sene ihracat rakamımız 2 miyar 997 milyon dolardı. Bu yıl tahmin ediyorum 3 buçuk milyar dolar seviyesinde bir ihracatımız olacak. Bu çok iyi bir başarı. Ayrıca işsizlik konusun da Konya avantajlı bir şehir. İşsizliğimiz düşük. Sanayicilerimiz çalışıyor, mücadele ediyor. Konya her zaman Türkiye’ye göre daha iyi bir noktadadır diye biliriz” diye sözlerine ekledi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Celalettin Boyalı Selçuk Öztürk’e çalışmalarında başarılar diledi. Teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.