Üstat Şeb- i Arus’da Unutulmadı
Üstat, ünlü bestekar merhum Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, Şeb-i Arus’da Unutulmadı.
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü ve Uluslararası Anma Törenleri (Şebi-i Arus) kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Konya’ya davet edilen, ünlü bestekar merhum Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın anısına eşi Ayten Yavaşca’ya program öncesinde, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı tarafından Destarlı Mevlevi Sikkesi ve plaket takdim edildi.
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü ve Uluslararası Anma Törenleri (Şebi-i Arus) kapsamında, Mevlevi musikisinde önemli bir yere sahip olan Acem Ayin-i Şerifi’nin bestecisi, Cumhuriyet döneminin üstat bestekarlarından Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar merhum Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Konya’ya davet edilen Ayten Yavaşca, Mevlana Kültür Merkezi’ndeki program öncesinde sahneye davet edilerek, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı tarafından kendisine Destarlı Mevlevi Sikkesi ve plaket takdim edildi.
‘Kula Vefası Olmayanın Hakka Vefası Olmaz’
Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Acem Ayin-i Şerifi’nin özel bir beste olduğunu belirterek, konuşmasında şunları kaydetti. “Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca etkinliklerin 4’üncü gününde bu beste icra edileceğinden, hocamıza himmet, minnet ve kendisini yad etmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak eşi Ayten hanımefendiyi Konya’ya davet ettik. Program öncesinde kadirşinaslık ve hocamıza vefa örneği olarak kendilerine Destarlı Mevlevi Sikkesi ve plaket takdim edildi. Ayin-i Şerif besteleyen üstatlara Destarlı Mevlevi Sikkesi hediye ettiklerini ifade eden Belviranlı, Hazreti Mevlana’nın ‘Kula Vefası Olmayanın Hakka Vefası Olmaz’ sözünü de hatırlatarak, hocamıza vefamızı göstermek istedik dedi.
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Kimdir?
Alaeddin Yavaşca, 1 Mart 1926 tarihinde Kilis'te dünyaya geldi. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi ve Haseki Hastanesi 1. Kadın Doğum Mütehassısı olarak mesleki görevine başladı. 1985 yılından başlayarak, hekimlik görevini bıraktığı 1990 yılına kadar Haseki Hastanesi Başhekimliğini yaptı.
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın musiki hayatı, daha 8 yaşındayken Batı musikisi keman dersleri ile başlamıştır. İstanbul'a gittikten sonra, Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Dr.Suphi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mesut Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Ergüner, Dr. Selahaddin Tanur gibi üstadlardan istifadeler sağlamış, İstanbul Belediye Konservatuvarı İleri Türk Müziği Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı olmuş, zamanla Türkiye Radyolarında ve TRT bünyesinde Danışma, Denetleme ve Repertuvar kurullarında önemli görevler almış, 1967'den bu yana solistliği yanında koro yöneticiliği de yapmıştır.
Türk Musikisinde, Devlete bağlı ilk Konservatuvarının kurucuları arasında yer almış, 1976'dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın Yönetim Kurulunda ve öğretim kadrosunda çalışmıştır. Konservatuvar, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra 1990'da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Profesörlüğüne atanmış ve Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı'na getirilmiştir. Onur Akay, Bekir Ünlüataer ve Umut Akyürek gibi genç neslin başarılı Türk sanat müziği sanatçılarının da hocasıdır.
İcracılığı yanında 140 civarında beste, semai, şarkı, çocuk şarkıları, çeşitli saz eserleri (peşrev, saz semai, medhal, etüd), dini sahada da mevlevi ayini ve ilahi formunda besteleri vardır. 1950'li yıllardan bu yana yurt içi ve yurt dışı birçok konserler vermiştir. Yurt dışı konserler için iki defa Amerika Birleşik Devletleri'ne davet edilmiş ve 5 konser vermiştir. 1988 yılında BBC'nin, Londra Queen Elizabeth Hall'da tertiplediği 'Müzik Festivali'ne davet edilmiş, orada da 3 konser, ayrıca Almanya'da Berlin, Köln, Hamburg ve Aachen'de muhtelif konserler vermiştir. Dr. Alâeddin Yavaşca'nın bir uzunçaları (LP), 25 adet 78'lik plağı, 15 adet 45'lik plağı mevcuttur.
Kendisine 1991 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanı verildi. Ayten Yavaşca ile evlidir. Sanatçının adı 2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Boğazı'nda sefer yapan vapura verilmiştir. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Vapuru İstanbul boğaz hattında seferlerine devam etmektedir. Ayrıca Yavaşca'nın Kilis'te doğup büyüdüğü tarihi ev, "Alaeddin Yavaşca Müze Evi" adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
"Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok/Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok" sözlerinin bestecisi usta sanatçı, 95 yıllık ömrüne 652 beste ile 256 ödül sığdırdı. Yavaşca, eserlerinin 82'sini görev yaptığı hastanelerde besteledi. Alaeddin Yavaşca 23 Aralık 2021 tarihinde 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.