İnşaatlarda yetkisiz ve kayıt dışı ustalar sorunu çözülmeli
KONTİMDER (Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği) Genel Sekreteri Hasan Boztepe, yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı usta ve işçilerin inşaat sektörü için sorun teşkil ettiğini söyledi.
Kayıt dışı istihdamın kayıt dışı ekonominin bir yansıması olarak karşımıza çıktığını belirten KONTİMDER Genel Sekreteri Hasan Boztepe, inşaat sektöründe yetki belgesi olmayan, kayıt dışı çalışan usta ve işçilerin haksız rekabet yarattığını ifade etti.
Haksız rekabet yanında yapı ve iş-işçi güvenliği açısından sorunlar çıktığını vurgulayan Hasan Boztepe, “Mevcut yasalara göre kurulan inşaat sektöründe hizmet veren firmalar gerek vergi, sigorta açısından gerekse iş-işçi güvenliği ve yapılan işlerin garantisi açısından kurumsal yükümlülüklerin yerine getirerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ancak merdiven altı tabir edilen mantıkla firması olmayan, vergi kaydı olmayan, yetki belgesi olmayan usta ve işçiler sorununun çözülmesi sektör açısından faydalı olacaktır. Vatandaşlarımızın da fiyat odaklı değil kurumsal firmaları tercih etmesi önem kazanmaktadır. ” dedi.
"Malzemeyi ben alırım bir usta bulur, yaptırırım mantığı yanlış"
Hasan Boztepe, inşaat yapan firmaların belgesi olan usta tercih etmesinin ve kişisel olarak inşaat yaptıran vatandaşların kurumsal firmaları tercih etmesi gerektiğini kaydederek, “Malzemeyi ben alırım bir usta bulur, yaptırırım mantığının vatandaşlarımız tarafından tercih ediliyor ama işin kalitesi, güvenlik gibi sorunları beraberinde taşıyor. Haksız rekabet ve kayıt dışı olması sebebiyle vergi kayıpları yaşanıyor. Bu kayıpların önüne geçilmesi güvenli ve kaliteli işlerin yapılması mümkün. Usta yetki belgelerinin teşvik edilmesi ve ulaşabilir hale getirilebilir. Müteahhitlerin sorumluluğun devamı yanında taşeron ile sorumluluk paylaşımını getiren düzenlemeler sektörümüz açısından faydalı olacaktır. ” değerlendirmesini yaptı.
"İş ve işçi güvenliği önemli"
Kayıt dışı istihdamın birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye’de de sosyal ve ekonomik sorunlara yol açtığına dikkat çeken Hasan Boztepe sözlerini söyle sürdürdü, “Ne şekilde olursa olsun, kayıt dışılığa ilişkin kayıplar, ülke ekonomilerini gün geçtikçe daha fazla yormaktadır. İş-işçi güvenliği inşaat sektöründe en önemli konulardan birisidir. Kayıt dışılık iş güvenliği ihlallerini de beraberinde getirmektedir. Meydana gelen iş kazaları sonucunda her yıl çok sayıda çalışan yaralanmakta ve hayatını kaybetmektedir. SGK istatistiklerine göre 2021 yılında ülkemizde 511.084 iş kazası gerçekleşmiş olup bu kazaların 58 bin 107'si (% 11,4) inşaat sektöründe meydana gelmiştir. İş kazaları sonucunda tüm sektörlerde meydana gelen bin 382 ölümün ise 386'sı (%28) inşaat sektöründe gerçekleşmiştir.”
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.