RTÜK Başkanı Şahin, Selçuk'ta dezenformasyonla mücadeleyi anlattı
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Selçuk Üniversitesinde dezenformasyonla mücadeleyi anlattı. "Yalan haberle mücadelemize her alanda devam ediyoruz" dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Konferansı’nda öğrencilerle bir araya geldi.
Şahin, yalan haberin doğru haberden daha hızlı yayıldığını, konunun tüm dünya devletleri açısından milli güvenlik sorunu olarak görüldüğünü söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İnovasyon Ajansı iş birliğiyle Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yalan haber ve dezenformasyonla mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.
"YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR YALAN HABERİN ÖNÜNE MUTLAKA GEÇECEK"
Yalan haberin doğru haberden daha hızlı yayıldığını, konunun tüm dünya devletleri açısından milli güvenlik sorunu olarak görüldüğünü ifade eden Şahin; RTÜK olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türk medyasını ve Türk insanını her türlü olumsuzluktan korumak için çaba gösterdiklerini söyledi. Yalan haber ve dezenformasyonla mücadelede insan gücünün önemine dikkat çeken Şahin, “Bununla nasıl mücadele edilir biliyor musunuz? Güzel hasletleri üzerinde alıp biriktirmiş ve buradan mezun olup işinin başına geçmiş olan gençlerimiz yetiştiği sürece mücadele edilir. Diğerlerinin tamamı palyatif mücadeledir. Bu demek değildir ki yalan haberle mücadelede, dezenformasyonla mücadelede devlet aklı boş durmakta, asla. İletişim Başkanlığımızın çok etkili olduğu bu alanda da Dezenformasyonla Mücadele Merkezi var. Anadolu Ajansımızın teyit merkezi var. Çok geniş alanda BTK’si ile RTÜK’üyle TRT'si ile özel kanallarındaki bu altyapıya sahip uygulamalarla ve üniversitelerimizdeki bilim insanlarıyla birlikte bu alanda yaptığımız çalışmalar, bir gün tabii ki yalan haberin önüne mutlaka geçecek ama bunlar yine aynı şekilde sizlerin gücüyle olacak” dedi.
Yalan haber ve dezenformasyonla mücadele konusunda alınan eğitimlerin veya çeşitli yönlendirmelerin de yeterli gelemeyeceğini belirten Şahin, medya okuryazarlığına yönelik şunları kaydetti: “RTÜK olarak Milli Eğitim Bakanımızla birlikte medya okuryazarlığı protokolümüzü yeni medya okuryazarlığı olarak evirdik. Üniversite, bu dönem için biraz daha geç bir dönem. Çünkü siz artık kendi kendinize neyin doğru, neyin yanlış olduğunu zaten bilebileceğinizi kanıtlamış ve bu rüştü ispat etmiş olan insanlarsınız. İlköğretimi düşünün, çocuğunun karşısında bir çizgi film. Karakter 30. kattan çakılıyor, ölmüyor. Uçağın altında eziliyor, ölmüyor. Uçaktan düşüyor, kalkıp espri yapmaya devam ediyor. Çocuğun bunun gerçek mi, sanal mı, kurgu mu olduğunu anlayabilmesi ancak ve ancak medya okuryazarlığı eğitimi almış ve bu konudaki bilinçli olan ebeveynlerin ona vereceği değerler silsilesiyle ve birtakım değerlerle alakalı olacaktır.”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, teknolojinin gelişimiyle iletişim sağlama ve bilgiye erişimin hız kazandığını belirterek “Bugün bir bilginin doğruluğu teyit edilmeden saniyeler içerisinde milyonlara ulaşabilmesi, toplumsal algıyı yönlendirme ve manipülasyon tehlikesini de beraberinde getiriyor. Bu durum, yalnızca bireylerin yanlış yönlendirilmesine yol açmakla kalmıyor; aynı zamanda toplumların güven duygusunu zedeliyor, sosyal barışı tehdit ediyor ve kamusal tartışmaların sağlıklı zeminde uzaklaşmasına neden oluyor. Bu süreçte medyanın sorumluluğu kadar bireylerin medya okuryazarlığı bilincinin artırılması, eleştirel düşüncenin desteklenmesi ve akademik çalışmaların rehberliğinde topluma güvenilir bilgi sunulması, hepimizin ortak sorumluluğudur. Artık sadece haber üretmek değil, üretilen haberin doğruluğunu sorgulamak da iletişim dünyasının en temel görevlerinden biri olmalıdır” diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Prof. Dr. Vedat Çakır da Fakülte olarak dezenformasyonla mücadele konusunda katma değeri olan çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda da Dezenformasyonla Mücadele Topluluğunun önemli olduğunu anlattı.
Öğretim elemanları ile İletişim Fakültesi öğrencilerinin katıldığı konferans, soru – cevap bölümünün ardından Rektör Yılmaz’ın Şahin’e hediye takdimiyle sona erdi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.