Dikkat Sosyete Uyuzu Olabilirsiniz!

Dikkat Sosyete Uyuzu Olabilirsiniz!

Son yıllarda hızla artan alerji vakalarına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Necla Eryılmaz, aslında hastaların ciltte görünen tüm bulgularda başvurması gereken bölümün dermatoloji olduğunu söyledi.

Medicana Sağlık Grubu Dermatoloji doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Necla Eryılmaz, uyuz vakalarının alerji ile çok karıştırıldığına vurgu yaptı. Eryılmaz, ‘’Ciltteki kaşıntı, insanı uykusundan uyandıran, günlük faaliyetlerinden alıkoyan zorlayıcı bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Tanı aşaması uzun sürer. Çünkü tanı aşamasında uyuz olma ihtimali üzerinde durulmaz. Çoğu hasta ben her gün duş alırım, uyuz bende nasıl olur, diye düşünür. Böyle düşünen ve uyuz vakası tespit ettiğimiz hastalara, bu ‘Sosyete Uyuzu’ deriz. Hastalar kendilerine konduramadıkları için kaşıntı durumlarında ilk akıllarına alerji gelir. Bu süreçte, hastaya tanı konuluncaya kadar kaç kişiye uyuz bulaştırıldığı bilinmez. Yani uyuz bana bulaşmaz olarak düşünmemek, inatçı kaşıntı durumunda hemen bir dermatoloğa gitmek gerekir.’’ dedi.

Uyuzun sadece insandan insana geçen bir parazit olduğunu belirten Eryılmaz, ‘’ Uyuz vakaları belli dönemlerde pik yapar. 2-3 yıldır sadece Türkiye’de değil dünyada da oldukça fazla uyuz vakası görülmektedir. Uyuz bir enfeksiyon hastalığıdır ve ciltte kaşıntı ile kendisini gösterir. Ciltte kaşıntı yapan diğer hastalıklarla da oldukça sık karıştırılır. Dermatolog olarak bazen arada kaldığımız uyuzun tipik bulgularını görmediğimiz hastalarımız olabilir. Diğer bölümlerin de ayırt etmesi oldukça zor olabilir. Ama bu pik dönemde artık herkes bilinçleniyor ve bu tarz şüphelendikleri hastaları dermatologlara yönlendiriyorlar. ‘’ dedi.

GECE ARTAN KAŞINTI UYUZUN İŞARETİ

Uyuzun paraziter bir enfeksiyon olduğunu söyleyen Özel Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Necla Eryılmaz, ‘’ Uyuzun sebebi Sarcoptes scabiei hominis dediğimiz yani sadece insandan insana geçen bir parazittir. Uyuz; kaşıntı nedeniyle geceleri uyutmayan, toplumdan izole edebilen, aynı zamanda bulaştırıcılığı nedeniyle çok hızlı yayılan ve tüm aile bireylerine geçebilen bir hastalıktır. Fakat öyle karşıdan bulaşan bir hastalık değildir. Uyuz temasla bulaşan bir hastalıktır. Uyuzun bulaşabilmesi için 15 dakikalık temas yeterlidir. Uyuz olan biriyle yan yana oturmanız veya onun oturduğu yere 15 dakika içerisinde oturmanız bile uyuz olmanıza sebep olabilir. Bazen uyuz hastaları teşhis konulduktan sonra nasıl olur ben çok temizimdir tarzında konuşur. Uyuz maalesef cilt altına girerek ilerleyen bir parazittir. Uyuz tedavi edilmediği zaman sık duş alarak geçebilen bir hastalık değildir. Çünkü parazitler deri altına girer. Deri altında tüneller açarak ilerler. Biz bunlara silyon deriz. Muayenede de bu önemli bir bulgudur. Bunu gördüğümüz zaman hastaya uyuz hastalığının tanısı konulur. ‘’ dedi.

Uyuz hastalığının tanı ve tedavisinde karışıklar olduğunu kaydeden Dermatoloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Necla Eryılmaz, ‘’ Stres kaynaklı kaşıntılar, ilaçla oluşan alerjik reaksiyonlar veya değişik nedenlerle dahili hastalıklarda oluşan kaşıntılar gibi bunların hepsi ciltte kaşıntıya yol açtığı için ayırt edilmesi zordur. Fakat uyuzun tutulum yerleri vardır. Bu tutulum yerlerinden uyuz hastalığı rahatlıkla ayırt edilebilir. Bir hastada uyuz düşündüğümüz zaman el ve parmak aralarına, el bileğine, göbek çevresine, üst bacaklara bakarız. Örneğin uyuz vakalarında sırt tutulmayan bir bölgedir. Erkeklerde genital bölge tutulduğu zaman ilk akla gelen tanı uyuzudr. Kadınlarda meme çevresi oldukça sık tutulan yerlerdendir. Uyuz gözle görülmeyen sadece mikroskopta görülebilen bir parazittir. Derinin içine girerek 1 cm’lik bir tünel oluşturur. Bu tüneli oluşturabilmesi için ortalama 1 ay gerekir. Küçücük bir canlı olduğu için yavaş yavaş ilerler. Ama bu ilerleme süresinde yumurtalarını bırakır. Aslında çok fazla bir parazit yoktur. Ortalama bir kişide 10 – 15 adet parazit bulunur. Ama bu kadar az olan bu parazit tüm vücudu kaşındırmaya yeter. Kaşıntı varsa özellikle de gece artan kaşıntılarda hastaların, dermatoloğa başvurması gerekir ‘’ diye ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.