Hukuk Kongresi Yoğun Katılımla Gerçekleşti

‘3. Necmettin Erbakan Hukuk Kongresi’ Yoğun Katılımla Gerçekleşti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Necmettin Erbakan Hukuk Kongresi, 41 oturumda 164 konuşmacının katılımıyla gerçekleştirildi.

Farklı ülkelerden bilim insanlarının bilim kurulunda yer aldığı ve hukukun çeşitli alt dallarında akademik çalışmaların konuşulduğu uluslararası niteliğe sahip kongre, çevrimiçi (online) olarak düzenlendi. 65 saat canlı yayınlanan 3. Uluslararası Hukuk Kongresi'ni Türkiye ve yurt dışındaki birçok ülkeden yaklaşık 1100 akademisyen canlı olarak izledi.

Kongrenin açılışında konuşan NEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Koyuncu, temel amaçlarının, çözümlemeye muhtaç hukuki meselelerin farklı hukuk dallarından uzmanlarca ele alınması ve bunların uygulamacılara yol gösterebilmesi olduğunu kaydetti.

“Günceli Yakalamak Amacıyla ‘Bilişim Hukuku’ Oturumları Düzenledik”

Önceki kongrelerden farklı olarak, günceli daha çok yakalamak gayesiyle bu yılki kongreye ‘Bilişim Hukuku’ başlıklı yeni oturumlar eklediklerini belirten Prof. Dr. Koyuncu, “Dünyanın günümüzde geldiği aşamada teknolojinin hayatımız üzerindeki etkisi devasa boyutlara ulaşmış, bu durumun hukuk üzerindeki etkisi de inkâr edilemez bir noktaya gelmiştir. Teknolojinin insanlığa sunduğu kolaylıklar, hukuken cevaplanmaya muhtaç yeni sorular ortaya çıkarmıştır. Bu sorular yalnızca yeni kavram ve kurumlar ortaya atılarak değil, hukukun klasik denilebilecek birçok kavram ve uygulanmasının sorgulanmasını gerektirmiştir. Dolayısıyla hukukçular, hukukun en temel kavramları en baştan ele almak yükü altına girmişlerdir. Bu çerçevede, “Yapay Zeka ve Bilişim Hukuku” oturumumuzda bu alana katkı sunmayı hedefleyen hukukçu meslektaşlarımıza yer verdik” dedi.

Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen ve kongreye katkı sunan herkese teşekkürlerini sunan Dekan Koyuncu, “Kongremizde akademisyenler dışında avukatlık, hakimlik ve savcılık mesleği mensubu hukukçularımızın bildiri sunuyor olmaları, kuşkusuz ortaya konulan problemlerin teorik çerçeveyi aşarak pratiğe yönelik daha büyük katkılar sağlamasına hizmet edecektir. Buna ek olarak yurtdışından sağlanan katılımlar, kongremizin perspektifini uluslararası bir noktaya taşımaktadır. Dolayısıyla kongrenin hukukla ilgilenen her kesim açısından verimli olacağı inancı ve beklentisi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Medeni ve özel hukukun önemli isimlerinden Prof. Dr. Fikret Eren de konuşmasında; Hukuk alanında lisans ve lisansüstü öğrenimini sürdüren öğrencilere ve mesleğe adım atmış hukukçulara tavsiyelerde bulundu.

“Hukuk Eğitimi Çok Yönlü Bir Öğrenimi Gerektirmektedir”

Hayatı boyunca edindiği tecrübeleri katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Eren, iyi bir hukuk öğrencisinin anadiline hakim, uluslararası kültüre ve hukuk sistemlerine vakıf olması ve yabancı dil bilmesi gerektiğinin altını çizerek, hukuk eğitiminin çok yönlü bir öğrenimi gerektirdiğini vurguladı.

Hukukun insandan sonra, devletten önce var olduğunu ve bu sebeple devlete kimliğini veren, devleti tanımlayan bir alan olarak anlaşılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Fikret Eren, “Yaptırımı olan bir alan olmasıyla hukuk; ahlak, din ve görgü kurallarından ayrılır. Hukuk, hem kurucu hem de yaşatıcı kurallar bütünüdür. Ayrıca hukukun, bir toplum rehberi olarak görülmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Hukukun çeşitli alt dallarında hazırlanan akademik çalışmaların ilgili akademisyenler tarafından tartışıldığı uluslararası kongre yoğun bir programla gerçekleştirildi.

Çevrimiçi olarak gerçekleşen ve 3 gün süren ‘3. Uluslararası Necmettin Erbakan Hukuk Kongresi’, 41 oturumun tamamlanmasının ardından kapanış programıyla sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri