Tek bir kullanımın bile bağımlılığa yol açabileceğini belirten Yeşilay uzmanları, bağımlılığın yenilmesi için erken farkındalık ve destek alınmasının önemini vurguladı.
Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde Yeşilay Danışmanlık Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı Rümeysa Güzel ve Cemre Öztürk bağımlılık ve bağımlılık türleriyle ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Güzel, “Bağımlılık, toplumsal ve bireysel açıdan büyük bir sağlık problemi olup hem fiziksel hem de psikolojik faktörlerle tetiklenen karmaşık bir süreç. Sıklıkla karşılaşılan bağımlılığa neden olan maddeler arasında nikotin, alkol, uyuşturucu bağımlılığı yer alıyor. Ancak bağımlılık süreci herkes için aynı ilerlemez; kişinin sosyal çevresi, genetik yapısı, psikolojik durumu ve maddenin kullanım sıklığı bu süreci etkileyen başlıca unsurlar arasında” dedi.
Güzel, “Bağımlılık tedavisi zorlu bir süreç olsa da bireyin profesyonel destek alarak bu döngüyü kırması mümkün. Özellikle erken dönemde fark edilen bağımlılık vakalarında tedaviye başlama ve başarı oranları daha yüksek. Tek bir kullanımın bile bağımlılığı başlatabileceği gerçeği göz önüne alındığında madde kullanımından tamamen kaçınmak en güvenli yol. Bu nedenle bağımlılıkla mücadelede erken teşhis, çevresel destek ve psikolojik müdahale büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Sosyal Hizmet Uzmanı Cemre Öztürk, Türkiye genelinde hizmet verdiklerini belirterek bağımlılıkla mücadele edenlerin 115 YEDAM Danışma Hattı’nı arayarak destek alabileceklerini vurguladı.
Seminerin ardından öğrencilerin soruları cevaplandı.