Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de Konya’nın sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor. Hasan Ekici, TBMM’de bu kez de Konya’nın havalimanı sorununu gündeme getirdi.
Konya Havalimanı’nın yetersizliğinden bahseden Ekici, kente daha büyük ve donanımlı bir havalimanı kazandırılması gerektiğini belirtti.
“NİTELİKLİ TURİST SAYISINDAKİ AZALMA ENDİŞE VERİCİ”
Konya’nın turizm açısından önemine değinen Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, şunları söyledi:
“Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Konya’mızın inanç turizmi potansiyeli ve turizm sektöründe yaşadığı sorunlara değinmek istiyorum. Konya, hem Türkiye hem de dünya turizmi için büyük bir değere sahip olan bir şehrimizdir. Özellikle inanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Konya, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehir olmasına rağmen, son yıllarda nitelikli turist sayısındaki azalma endişe vericidir. Bu sorunların üstesinden gelmek ve Konya'nın turizm potansiyelini daha iyi kullanmak için çeşitli adımlar atılması gerektiğine inanıyorum.”
“KONYA HAVALİMANI YETERSİZ”
“Öncelikle, restorasyon süreçlerinin turistler üzerinde yarattığı belirsizlik turistlerin Konya'ya gelme amacını sorgulamalarına neden oluyor” diyen Ekici, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Restorasyon süreçlerinin yönetimi ve iletişimi daha şeffaf hale getirilmelidir. Ayrıca, bilet satışlarının online olarak yapılması olumlu bir adım olsa da, biletlerin satışa açılma süresinin yetersiz olduğunu görüyoruz. Turistlerin rahatça biletlerini satın alabilmeleri için bu sürelerin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Konya’ya turistlerin ulaşımında önemli sorunlardan biri de mevcut Konya Havalimanı’nın yetersizliğidir. Konya'nın turizm akımı yaz aylarında yoğunlaşsa da, kış aylarında havalimanındaki uçuş iptalleri ciddi sorunlara yol açmaktadır. Kışın hava şartları bozuldu mu, sis oldu mu Konya’ya uçak inemez. Kayseri’den Sivas’a, Van’dan Erzurum’a Anadolu’da kışın en sert yaşandığı illerde bile kışın uçaklar piste iner ama Konya’da inemez.”
İki sene önce Şeb-i Arus için İran’dan gelecek heyetlerin uçakları inemediği için Konya programları iptal edildiğine dikkati çeken Hasan Ekici, “Hatta o yıl ortalama 150 uçak seferi iptal edildi. Charter uçuşlarına izin verilmedi. Ayrıca Konya havaalanına büyük uçaklar, geniş gövdeli uçaklar da inemiyor. Geçen yıl Konya’da düzenlenen Uluslararası İslam Oyunları sırasında da Kralların, Prenslerin uçaklarına yer olmadığı için uçaklar Malatya’ya gidip geldiler. Uçağın olmadığı olsa da böyle topal ördek misali uçuşlarla Konya’da turizm nasıl gelişecek?” dedi.
“KONYA’YA GELEN TURİSTLER ORTALAMA 10 DOLAR BIRAKIYOR”
Kente yeni bir havalimanının kazandırılmasıyla turistlerin Konya’ya ulaşımının kolaylaşacağını kaydeden Hasan Ekici, “Eğitim amaçlı da kullanılan havalimanının sivilleşmesi veya yeni bir havalimanının kurulması, sis veya kar nedeniyle uçuşların iptal edilmesi durumunda turistlerin Konya'ya ulaşmalarının kolaylaştırılmasına yardımcı olacaktır. Konya Akdeniz ile Kapadokya arasında geçiş noktasında olmasına rağmen Konya’ya gelen turistler ortalama 10 dolar bırakıyor. Bu harcama da yemek harcaması. Milyonlarca turist şehre sadece simit, etliekmek ve kebap parası bırakıp gidiyor. Sözde “Türkiye’de en çok ziyaret edilen iki müzeden (türbeden) biri Konya’da. Ama Konya’nın turizmden elde ettiği gelir de ortada. Konya’nın önemli turizm yerlerinden biri de Çatalhöyük. Çatalhöyük 10 yıllardır kazılıyor. Bir türlü çalışmalar tamamlanarak turizme tam olarak kazandırılamadı. Ama bir Göbeklitepe 5 yılda ortaya çıkarıldı ve bugün o bölgenin o şehrin ve Türkiye’nin cazibe merkezi oldu” şeklinde konuştu.
“PLANLAMA EKSİKLİĞİ, TURİSTLERİN KONYA'YA OLAN İLGİSİNİN AZALMASINA NEDEN OLMAKTADIR”
İktidara ve Konya’yı yönetenlere seslenen Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, sözlerini şöyle noktaladı:
“Konya turizmi denilince yılda bir kez sadece Şeb-i Arus için planlama ve çalışma yapılıyor. Bir tek Şeb-i Arus ile Konya turizmi olur mu? Bu şehrin inanç, kültürel, tarihsel ve gastronomisine kadar zenginlikleri nerede? Madem bu şehrin bu kadar tarihi, kültürü, manevi değerleri ve yer altı yer üstü zenginlikleri var. Peki niye Konya’nın ilçeleri kadar nüfusları olan şehirler Konya’dan daha çok turist ağırlarlar? Konya gibi bir kültür şehrinin bir tarih şehrinin turizm planlamasının daha geniş bir bakış açısıyla ve ortak akılla yapılması gerekir. Sosyal medya algıları ile sosyal medya kurguları ile Konya turizmi bir yere gidemez. İş dünyasının artık güçlü bir yurt dışı portföyü var. Üniversiteler var, sanayi var. Sektör temsilcileri var. Turizm acenteleri var. Turizmde ortak akla bu kesimler de dâhil olmalı. Şehrin turizminin planlanmasında ve pazarlanmasında ilgili tüm aktörlere yer verilmelidir. Turizm planlaması, başarılı bir turizm sektörünün temelidir. Planlama eksikliği, turistlerin Konya'ya olan ilgisinin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, Konya'nın turistik içeriklerinin sürdürülebilir ve ilgi çekici olması için planlama ve pazarlama çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Ayrıca, Şeb-i Arus döneminde otellerin fiyatlandırması konusunda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeliyiz. Yüksek talep dönemlerinde fiyat farklarının makul seviyelerde olması, turistlerin Konya'yı ziyaret etmelerini teşvik edecektir. Konya'nın inanç turizmi potansiyelini tam anlamıyla değerlendirmek ve turist sayısını artırmak için bu konuların üzerine ciddiyetle eğilmemiz gerekmektedir. Bu adımların atılması, Konya'nın turizmde daha rekabetçi bir konuma gelmesine yardımcı olacaktır.”