Geçtiğimiz gün Grand Milenyum Otelde Basın toplantısı düzenleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Konya turizminin bugünü ve 2023 Projeksiyonu adına önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023 Yılının Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Mevlana Yılı İlan edilmesinin Konya ve Bölge Turizmi açısından çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Karahan, Bu anlamda 2023 Yılını en güzel şekilde geçirebilmek için gayret göstereceklerini söyledi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan ve TÜRSAB Konya Yönetim Kurulu Üyeleri Konya basınıyla buluştu. Konya’nın turizmine yönelik önemli açıklamalarda bulunan Karahan, “TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu olarak bünyemizde 211 Seyahat Acentası bulunmaktadır. Konya ve Karaman illeri Temsil Kurulumuz içerisinde yer almaktadır. Karaman ilinde 24 seyahat acentasının yanı sıra, büyük ilçelerimizin çoğunda da seyahat acentalarımız faaliyet göstermektedir. TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu olarak öncelikle birliğimizin kuruluşunun dayandığı 1618 sayılı yasada belirtildiği görevlerimiz yanında, ülke ve bölge turizmimizin tanıtımı, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması adına yetkisiz faaliyetlerin denetimi, meslek içi eğitimler, dayanışma ve birliğimizin tanıtılması ana görevlerimizdir. Kamusal hizmetlerimiz yanında, vatandaşımızın tur ve tatil programlarında sağlığını, güvenliğini ve güvencelerini korumaya yönelik denetimler yapıyoruz. Bu denetimler şehrimizden hareketli turlar olabileceği gibi, şehrimizi ziyaret eden turların yanı sıra dijital platformalar, sosyal medya hesaplarına ilişkin denetimlerimiz yapılmaktadır. Bu sayede yetkisiz tur düzenleyen, yasal olarak yeterli şartlara sahip olmayan, kişi ve kurumlar hakkında gerekli müeyyideler başlatılmaktadır. TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu, Turizm alanında bölgenin en güçlü markası ve kamu niteliğinde tüzel kuruluş olarak; Konya içerisindeki bütün turizm hareketliliği ve yapılanması konusunda fikirlerimizi siz basın kuruluşlarımız sayesinde bugüne kadar özgürce dile getirdik ve getirmeye de devam edecektir.” dedi.
"KONYA'DA EN ÖNEMLİ TURİZM EKSİKLİĞİ BİR ÜST BİRLİK OLMAMASIDIR"
Konya’da en önemli turizm eksikliğini bir üst birlik olmaması şeklinde değerlendiren Karahan, “Şehrin bütün turizm paydaşlarının ve bütün turizm kamu kurumlarının bir araya geldiği dernek, büro, vakıf vs.’nin oluşturulamamasıdır. Dolayısıyla şehrin tamamını; kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler, akademik çevreler, turizm dernekleri, rehberler, turistik işletmeler, oteller, turistik alışveriş merkezleri, meslek odaları, turizmle ilgilenen basın mensupları gibi unsurları bir araya getiren bir oluşum yapılmalıdır. Bu oluşum ile şehrin turizm politikaları ve markaları geliştirilmelidir. Başka şehirlerde bunların örnekleri mevcuttur ve başarıya ulaşılmıştır. 2015 yılında yine TÜRSAB’ın öncülüğünde kurulan KOTEV bunun için kurulmuş ama istenilen ilerleme kaydedilememiştir” diye konuştu.
“KONYA HAVALİMANI ÇOK YETERSİZ!”
Konya Havalimanı’nın şehrin turizmi ve sanayisi açısından yetersiz olduğuna dikkat çeken Karahan, “Havalimanı sorunlarımız hala çözüme kavuşturulamamıştır. Geniş gövdeli büyük uçakların havalimanımıza iniş yapamaması hala ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Sisli havalarda uçuş iptalleri bu şehir için ekonomik olarak çok büyük kayıplar getirmektedir. Hem turizm ve hem de sanayicimiz için bu kayıpların değeri çok büyüktür” dedi.
“KONYA, MEVLANA’DAN İBARET DEĞİL!”
Konya’nın turizm açısından Mevlana’dan ibaret olmadığını söyleyen Karahan, “Şehrimizin en büyük markası Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Mevlana Müzesi ve Mevlana şehir dışından gelen misafirlere doğru anlatılmalıdır. Bu anlatım esnasında zaman zaman yanlış bilgilendirmelere şahit olmaktayız. Bu nedenle Mevlana Müzesi’nin kendine özel rehberleri olmalı ve sadece onlar rehberlik yapmalıdır. Sema programlarının merkezi Konya olmalıdır. Buna göre şehrimizde her gün bu programlar düzenlenebilir ve ulaşılabilir olmalı ki başka şehirlerdeki uygunsuz koşullar ve ortamlarda yapılanlar içerikler önlenmeli ve tur operatörlerinin program tercihinin şehrimizden yana olması sağlanmalıdır. Mevlana markamız en büyük markamız olmakla birlikte, yeni markalar oluşturulması için gerekli çalışmalar yapılarak, nitelikle turizm alanlarında ileriye dönük yatırımlar yapılmalıdır. Sağlık turizmi, gastronomi turizmi, eko turizm ve daha pek çok konuda yeni konseptler ve alternatif turizm çeşitlilikleri oluşturulmalıdır. Turizm kapasitesi yüksek ilçeler turizme kazandırılmalıdır. Bunun için özellikle festivallerin kullanılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Yurt içi ve yurt dışı tanıtımlar için yol haritaları hazırlanmalıdır. Sosyal medya kullanımı ve şehir olarak buna sahip çıkılması gerekir. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda mutlaka yer almak belli bir dönem periyodik olarak tanıtımlar yapmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“MEVLANA MÜZESİ ÜCRETSİZ OLMAMALI!”
Mevlana Müzesi’nin Türkiye’de en fazla ziyaret edilen ilk 3 müze arasında gösterilerek Konya’ya gelen turist sayısı algısı oluşturmaktan vazgeçilmesi gerektiğine değinen Karahan, “Gerçekte ekonomik değerden, rakamlardan bahsedilmelidir. Çünkü Antalya-Kapadokya arasında geçiş noktasında 2 saatliğine Mevlana müzesinde mola verilmesi ve şehre yansımayan turist sayısından bahsedilmesi kabul edilemez. Önemli olan konaklamalı ve kalıcı destinasyon haline gelmemiz, şehrin diğer markaları ile turizmin gelişmesini sağlayarak ekonomik katkı sağlamaktır. Bu sayede şehrin tamamında turizm bilincinin geliştirilerek yeni kazanç alanları oluşturulması için altyapımızı geliştirmek. Bu turizm gelirinin şehrin büyük çoğunluğuna yaymak başarı olacaktır. Ayrıca Mevlana Müzesi’ndeki ücretsiz uygulamanın kaldırılıp yeniden ücretli girişe geçilmesi gerekmektedir” dedi.
“2023 YILI KONYA AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”
2023 yılının Mevlana yılı ilan edilmesinin şehir açısından çok değerli olduğunu ifade eden Karahan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılını Mevlana yılı ilan etmesi şehrimiz için çok büyük kazanım olacaktır. Bunun anlamını iyi anlamak gerekmektedir. Bu fırsatı şehir olarak iyi değerlendirmemiz gerekir. Böylece Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde pek çok fuar ve tanıtım arenasında Dünyaya Konya tanıtılmış olacaktır. Bunu fırsata çevirmeliyiz. Özel etkinlikler hazırlanmalıdır. Bütün kamu kurumları ve özel işletmeler yazışmalarında, yazılı materyallerinde, sosyal medyalarında bunu kullanmalı, ilgi uyandırmalıdır. Bu gayretler ile 2023 yılı Şeb-i Arus etkinlikleri yeniliklerle dolu farklı olarak kutlanmalıdır” şeklinde konuştu.
Toplantı sonrası Başkan Özdal Karahan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Konya’daki basın yayın kuruluşları temsilcilerine plaket taktim etti.