Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir’de elektrik dağıtımı yapan MEDAŞ, 2022 yılı değerlendirmesi, 2023 yılı beklentileri konusunda Basın Toplantısını Bayır Diamond Otel’de gerçekleştirdi.
Toplantıya Meram Elektrik Dağıtım A.Ş (MEDAŞ) Genel Müdürü Erol Uçmazbaş ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Konuşmasına MEDAŞ’ta yapılan yatırımlarla başlayan Genel Müdür Uçmazbaş, son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte elektrik arızalarında da büyük oranda düşüş olduğuna dikkat çekti. 6 şehirde elektrik dağıtımında büyük bir dağıtım operasyonu yönettiklerini söyleyen Uçmazbaş, bu alanda en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden birisi olduklarına değindi.
Çalışmalarını artırarak devam edeceklerinin altını çizen Uçmazbaş, “Elektrik kesintilerinin en aza inmesi için yatırımlarımız devam ediyor. Kış kapımıza dayandı ve bu mevsimde arkadaşlarımız oldukça zor şartlarda çalışıyor. Dağlardaki hatlarımızda donmalar meydana geliyor ve arızalanmalara anında müdahale ediyoruz” dedi.
MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, sunum öncesinde yaptığı konuşmada "Özelleştirme sonrasında yaşadığımız dönüşüm sırasında bölgemizin en önemli gündem maddelerinden biri MEDAŞ'tı. Çok şükür kurulan yeni ekibin yetişmesiyle artık MEDAŞ'ı gündem olmaktan çıkardık. Sistemin oturmasıyla bölgemizin en iyi hizmet veren kurumlarından biri olduğumuza inanıyorum. Hatalarımız olmuyor mu, tabi oluyor. Ancak bunları da büyük şirket olmanın verdiği güvenle kabul ediyor ve en kısa sürede çözmeye çalışıyoruz. Artık gelen taleplerin çoğu ya MEDAŞ' taki işinin öne çekilmesi talebi ya da mevzuat uyarınca yapamadığımız işlerle ilgili talepler. Öte yandan geldiğimiz noktada da eksikliklerimiz var. Bunları da gidermek için uğraşıyoruz" diye söyledi.
MEDAŞ'IN YATIRIM BÜTÇESİ ARTTI
Öncelikli hedeflerinin 3,7 milyon tüketiciye sürekli enerji temin etmek olduğunu ifade eden MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, “Amacımız hizmet kalitemizi yükselterek bölgemizdeki 3,7 milyon vatandaşımıza kesintisiz enerji temin etmek. Arıza sayısını mümkün olduğunca az sayıda tutarak vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet sağlamaya devam edeceğiz. 2022 yılında 2,1 milyar TL tutarında yatırımı tamamlamak üzereyiz. 2023 yılında bu rakamı arttırarak 3 milyar TL seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Bu yatırımların kapsamı genellikle ekonomik ömrünü doldurmuş tesislerin yenilenmesi, alternatif yeni hatların yapılması, yeni yerleşim yerlerinin enerjilendirilmesi, havai şebekelerin yer altına alınması ve cadde-sokak aydınlatmaları. AR-GE ve teknoloji yatırımlarına da önemli bütçeler ayırdık. Tedarik sürekliliği ve teknik kalitenin artırılması, kullanılan malzemelerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi amacıyla 23,6 milyon liralık 36 AR-GE projesi yürütüldü” diye konuştu.
"ARIZALARI KISA SÜREDE GİDERİYPORUZ"
“Arıza sayısı yüzde 31 oranında düştü” diyen Uçmazbaş; “5 yıllık dönemde müşteri başına kesinti süresi yüzde 40 oranında, kesinti adedi ise yüzde 45 oranında düştü. Bunda en büyük etken yatırımlara, yaşanan tüm ekonomik zorluklara rağmen devam edilmesine ve aynı zamanda bu paranın yapılan doğru planlamalarla doğru yere harcanmasıdır. Teknolojiyi etkin olarak kullanıyoruz. SCADA sistemine yaptığımız yatırımlar ile mevcut SCADA sistemini genişleterek, daha fazla noktada enerji kesintilerinden anında haber alarak arızaları kısa sürede gideriyoruz.” diye ifade etti.
MEDAŞ MEMNUNİYETTE DERECE YAPIYOR
Hedeflerinin yüzde 100 müşteri memnuniyeti olduğunu ifade eden Uçmazbaş, yıllık çağrı sayısının 1,5 milyonun üstünde olduğunun da altını çizdi. Uçmazbaş, şunları kaydetti: “Çağrı Merkezimizde ulaşabilirlik oranı neredeyse yüzde 100'dür ve yüzde 98'2'sine 20 saniye altında cevap vermekteyiz. Müşterilerimizden çağrı merkezimize gelen her talep veya şikayet kayıt altına alınarak müşterimize başvurusu ile ilgili bilgilendirme SMS’i gönderilmektedir. Ayrıca yapılan başvuru sonuçlandığında müşterilerimiz SMS ve/veya aranarak bilgilendirilmekte ve teyit etmekteyiz. Gelen tüm şikâyetler titizlikle incelenip, ilgili işletme yöneticisi tarafından müşteriler aranarak bilgilendirilmekte ve sorunlar çözülmektedir. Düzenli olarak çağrı merkezimizle görüşen müşterilerimizi arayarak aldıkları hizmetten memnuniyetlerini sorgulamakta ve alınan bilgiler ışığında kendimizi revize etmekteyiz. Enerji Bakanlığı tarafından yapılan son 4 yılın müşteri memnuniyet anketinde memnuniyeti en yüksek dağıtım şirketi olarak 2 kez 1. 2 kez 2. olduk. TEDAŞ tarafından yapılan 21 elektrik dağıtım şirketi arasında Elektrik Hizmeti Muhtar Memnuniyet Araştırması Anketi’nde üç kez üst üste 1. birinci olduk. Yerel yönetimde muhtarlarımızın önemini biliyoruz. Bu nedenle, muhtarlarımızın öneri, şikâyet ve taleplerine en hızlı şekilde çözüm bulmaya gayret gösteriyoruz. Kurduğumuz sistemlerle amacımız en kısa sürede geri dönüş yapmaktır. Önemli olan bu talepleri almak değil, bu gelen taleplerle ilgilenmek. Biz buna önem verdik ve takip ettik.” dedi.
KIŞA HAZIRLIĞIMIZI YAPTIK
MEDAŞ olarak kış hazırlıklarını tamamladıklarını aktaran MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, “Kış şartlarından dolayı elektrik enerjisi kesintileri yaşanabiliyor. Hizmet verilen bölgelerde kış aylarında sorun yaşanmaması için bakım ve onarım çalışmalarımız tamamlandı. Herhangi bir arıza yaşanması halinde ise ekiplerin müdahaleye hazır bir şekilde bekletiliyor. Kesintilerin yaşanmaması için bakım yatırımlarının 2022 yılı içerisinde periyodik aralıklarla devam ediyor. 250 milyon TL tutarında bakım tamamlanmak üzere. Ayrıca Sektörel anlamda çalışanlarımızı geleceğe hazırlayarak, donanımlı bir şekilde gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla; idari, teknik, kişisel gelişim konularında eğitimler düzenleyerek, yılda ortalama 160 bin saat eğitim veriyoruz. Elektrik dağıtım hizmetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ile doğal yaşamın korunması ve çevre duyarlılığı içinde çalışmalarda bulunuyoruz.”
"EĞİTİM-SOSYAL SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDEYİZ"
Sektörel anlamda çalışanlarını geleceğe hazırlayarak donanımlı bir şekilde gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla; idari, teknik, kişisel gelişim konularında eğitimler düzenleyerek yılda ortalama 160 bin saat eğitim verdiklerini belirten Erol Uçmazbaş, elektrik dağıtım hizmetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ile doğal yaşamın korunması ve çevre duyarlılığı içinde çalışmalarda bulunduklarını ifade etti.
Sunum sonrasında basın mensuplarıyla karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
“TOGG İÇİN ŞARJ İSTASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI”
Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Müdür Uçmazbaş, TOGG ve diğer elektrikli otomobiller için hızlı şarj istasyonu çalışmalarındaki hazırlıkları sorusunu cevapladı. Bu alanda çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyen Uçmazbaş, “Süreci yakından takip ediyoruz ve bu alandaki firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. TOGG ve diğer yabancı markaların yöneticileriyle görüşmelerimizde şarj istasyonları için altyapı çalışmalarını başlattık. 6 şehirde 90 adet noktada şarj istasyonu çalışmamız başladı. Konya sınırları içinde de 55 adet şarj istasyonu yapıldı” dedi. Uçmazbaş, kesintilerle ilgili olan soruyu da cevaplayarak, “Kesintilerin büyük bir kısmı bazı kurumlar tarafından yapılan kazılardan meydana geliyor. Yapılacak kazılarda bize haber verilmeden yapılıyor ve yer altındaki kablo kopabiliyor. Buna en kısa sürede müdahale etsek de ortaya çıkan bu kesintilerin yüzde 85’i bu sebeple ortaya çıkıyor” dedi.