DUYGULARIN MI AÇ YOKSA HÜCRELERİN Mİ?
Yemek yememizdeki en temel amaç hücrelerimizi doyurup enerji sağlamaktır. Çoğu zaman duygularımıza göre beslendiğimizi fark etmişizdir. Stresli, öfkeli, mutsuz olduğumuz zamanlarda kendimizi mutfakta yemek yerken bulduğumuz çok olmuştur. Nadir de olsa bazılarında iştahtan kesilme de olmaktadır. Gerçek açlık fizyolojik açlıktır. Fakat duygusal açlıkta böyle bir durum söz konusu değildir. Duygusal açlığı nasıl ayırt edebiliriz? Duygusal açlık, fiziksel açlıktan daha güçlü olabilir. Bu yüzden ikisi arasındaki farklar iyi ayırt edilmelidir.
- FİZİKSEL AÇLIK VE DUYGUSAL AÇLIK NASIL AYIRT EDİLİR?
- Fiziksel açlık, vücudun çalışması için gereken içgüdüsel ve metabolik olaydır.
- Fiziksel açlık kendini yavaş yavaş hissettirir.
- Duygusal açlık bir anda gelir.
- Fiziksel aç olan kişi aceleci değildir, yemeği sakin bir şekilde yiyebilir. Aksine duygusal aç birey dayanamaz aceleci ve hızlı yemek yeme eğilimindedir. Hızlı ve dikkatsizce yer ,ne yediğinin bile farkında değildir.
- Fiziksel açlıkta sağlıklı besinlerle açlık duygusu geçmektedir.
- Duygusal açlıkta kişi canının çektiği ve genelde sağlıksız olan besinleri tercih etme eğiliminde olur.
- Fiziksel açlık çabuk, duygusal açlık ise zor yatışır.
- Fiziksel aç olan kişinin yedikçe açlık duygusu azalırken, duygusal aç olan kişinin yedikçe açlık hissinde önemli bir azalma olmaz.
- Duygusal açlıkta yeme eyleminden sonra yediklerinden pişman olma durumu yaşanabilir. Fiziksel aç olan kişi bedenini bilir, vücut algısı sağlıklıdır. Yemek yedikten sonra pişmanlık hissetmez.
- Duygusal açlığın kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğünü biliyor muydunuz?
Kadınlar yemek yapılan ortamlarda fazlaca bulunmaktadır. Evde genellikle yemeği kadınlar yapmaktadır. Kadınlardaki yedirme-doyurma sorumluluğu vardır. Bunun yanında hormonal dalgalanmaları görülmesi duygusal olarak kaygı ve depresyona eğilimli olmaları sebebiyle duygusal yeme davranışına daha yatkın olmalarına sebep olmaktadır.