Bizanslardan Anadolu’yu Oğuz Türkleri (Türkmenler) fethetmiştir. Oğuzlar M.Ö. VIII. Yüzyıldan beri Orta Asya’da Altay Dağlarının batısındaki (ÜST YURT) yani Türk Yurdu denilen yörelerde yaşıyorlardı.
XI. Yüzyıl Orta Asya’da Oğuzlara ait Türk Şehirleri olduğu bilinir. CENT, ŞEHİRKENT, SIĞINAK, AŞNAS, BARÇINLI KENT bu şehirlerden sadece birkaç tanesidir. Görülüyor ki atalarımız yalnız göçebe değil, nice şehir ve köyler kurmuş bir millettir. (b )
Asya’dan batıya doğru göç eden Oğuz Türkleri (Türkmenler) (1071 Malazgirt) zaferinden önce Anadolu’nun Torosların da, yer yer ilerleyerek arkadan gelen göçlerle beslenmiş ve güçlenmiştir. KONYA’DA ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ’Nİ kurmuşlardır.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin büyük hükümdarı Âlâ-ed-din Keykubad Alanya’yı fethetmek için Konya’dan hareket ederek ÇUMRA, DİNEK, BELVİRAN (Sarıoğlan), Hadim, Pirler kondu (Taşkent) yoluyla BAŞDEREYE gelmiş ve bu yörede bir süre kışlamıştır. Başdere ‘de Sarıveliler İlçesi’ne bağlı Kızılca kışla köyü (Ortaköy) adı ile At Meydanı isminin o zamandan kaldığı yazılmaktadır. Çünkü ordu Kızılca kışla ile çevresinde kışlamış, At Meydanında ve Boyalı yaylasının üzerindeki ERRENLER Dağında Alanya’yı alabilmek için harp tatbikatı yapmıştır. Selçuklu ordusu Başdere ’den sonra At Meydanı, Fakır çalı, Sallan köprü, Şıhlar (Yayladaki) Çay arası, Kuş yuvası Dim çayı, yoluyla Rumların (Colonoras) Avrupalıların (Canderola) dedikleri Alanya’yı fethetmişlerdir. (1221) İşte bu sebeplerden dolayı Selçuklular yöremize ilk gelenlerden ve ilk yerleşen Türk boylarındandır.
Anadolu Selçuklulardan sonra 12 Türkmen boyu gelmiştir. Bunlar Karamanlılar, Avşarlar, Varsaklar, (Farsaklar) Sarılar, Tekeler, Mamalular, Karakeçililer (Göçbeyli) Kınıklar İlbeylilerdir.
Türkmen: “İmanlı Türk Müslüman anlamındadır. Oğuz Türklerinin bir boyuna verilen bir isimdir. Kara hanlılar döneminde ilk defa Müslümanlığı kabul eden Türklere bu ad verilmiştir.