Asil ve Vekil

Mustafa ÖZLÜK

Her bireyin vatanına ve milletine karşı sorumluluğu vardır. Sorumluluk bulunduğumuz göreve göre farklılıklar gösterebilir. Görevlerimizden biri de seçimlere katılmak, oy vermektir. Ben muhtara oyumu verdim, belediye başkanını seçtim, vekile oyumu verdim. Görevimi ve vatandaşlık ödevini yerine getirdim diyemezsin. Çünkü oy verdikten sonra o seçtiğin insanın adalet üzerine iş yapmıyorsa sen de sorumlusun. Seçilen kişiler senden oyunu bir şeyler yapacağız diyerek aldılar. Sen bu yapılmıyorsa neden yapılmadığını soracaksın. Millet parasının doğru yerde yararlı şekilde harcamasını sağlamaya çalışacaksın. Beş kuruşluk işin on kuruşa yapılmasına razı olmayacaksın. Bilinçli yurttaşın görevi ve sorumluluğu devamlıdır.

Kısa bir süre ortadan kaybolduk. Çevremizdeki yakın dostlarla görüş ve fikir alışverişinde bulunduk. Vatana ve millete faydalı olacak bir kişinin vekil olmasına çalışalım dedik. Issız beldede güzel bir dillerime de oldu. Gelir düzeyi düşük bir insanın vekil olması bir helik bir çakıl taşı gibi kalır binada. Vekilin görevi varsa asılın görevi de vardır. Biz milletin bir parçası olarak yurdumuzda karşı sorumluluklarımızı yerine getirelim diyerek karar aldık.

Evet birçokları dokunulmazlık zırhına bürünmek için vekil olur. Bizim alnımız ak başımız diktir. Böyle olunca kime eğileceksin. Yukarıdakilere boyun eğeceğine, halkın kendisine boyun eğmek gerekir. Toplumumuzda kirlenen bazı kişilerin isim değiştirerek vekil aday olduklarını duyuyor ve görüyoruz. Böylesi kirli ve yanlıştan gelen insanlar vekil olunca doğru iş yapacağına inanabilir misiniz,? O buraya kendi işlerini büyütmek için geldi. Dokunulmazlığını ve siyasi gücünü kullanarak devlet malını götürme gayreti içinde olacaktır. Vicdan ve ahlak yokuşunu insanlardan, erdemli davranışlar beklemek beyhudedir.

Yurdumuza ve halkımıza karşı sorumluluk taşıyarak hizmet dolu yürekleriyle çalışanlara saygılar sunarım. Tabii ki herkese aynı gözle bakmak çok büyük yanlıştır, büyük hatadır. Bizim sözümüz kirli emeller peşinde koşanlar içindir. Bizim istediğimiz bütün vekillerin halka hizmet yarışı içinde olmaları gerekir. Sen, ben demeden yurdun ve halkımızın çıkarlarında birleşebilmeleri beklenir. Ne kadar iyi dilekler dilesek de meclise bile uğramadan kendiişlerini büyütmekten vazgeçmeyenler de olacaktır. Devletin imkanlarını eş dost ve akrabalarına arpalık olarak kullandırma gayret içinde olacaklardır. Bunların ne millet ne devlet için ülkenin geleceği için üretecekleri ve ortaya koyacakları bir şey yoktur. Kendi menfaatlerin peşinden koşmaktan iyiliğe ve halka el uzatmaya zamanları olmaz. Oysa her insan ölümü tadacaktır. Ve eli boş gidecektir. Alışmış bir kere sen ne dersen de ki benim görevim toplamak diyor.

Vekil milleti için seçilir. Seçildikten sonra halktan öylesine uzaklaşanları gördüm ki ne diyeceğimizi şaşırıyoruz. Neden halkın sorunlarını çözmeden halkın içinde olmaktan kaçarlar ki? Oysaki sadece görevleri milletin sorunlarını çözmeye çalışmaktır. Ama lidere sadakat ve bağlılık kişiliksizliklerde en üst seviyede devam eder. Varlığını geldiği yeri lidere borçlu olduğunu hisseder.

Hepsi mi böyle diye tepkinizi duyar gibi oluyorum. Çok da haksız sayılmazsınız. Varlıklı olarak seçilip de yoksul olarak giderler de var. İşte bunlar vekilliği hak eden işini layıkıyla yapmaya çalışan kişilerdir. Halkımıza ve milletimize karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çalışanlar da vardır. Bunlar aldıkları ücretleri helal ve hak edenlerdir. Bilgili, alanında donanımlı olanlara, halk için millet için can siperhane çalışanlara saygımız sonsuzdur. Onlar gibi olanlara sayıların artmasına çok ihtiyacımız vardır.

Elbette partisine liderine saygılı ve çalışkan olacaklardır. Ne kendilerine ne de liderlerine putlaştırmayacaklardır. Herkesin aklı ve fikri olduğunu hiçbir zaman unutmayacaklar. Temel, ilkeleri işlerse demokrasi gelişirse belki bu nitelikte vekiller ve liderler çoğalır.

Şimdiye kadar olanlar geride kaldı. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başında kaliteyi yakalamak artık vicdanı bir görevdir. Ne geçmişi ne de geleceği kirli vekiller istemiyoruz. Ülkemizi ucuz ölümler ülkesi olmaktan çıkaracak sorumlu ahlaklı bilgili insanlar istiyoruz. Rüşvetin hiç olmadığı, işi ehline verecek kişilere vekil olmasını istiyoruz. Japonya'dan daha kaliteli ve sağlam evler yapan. İyisini daha iyisini yapmaya çalışalım. Tarım, teknoloji bilim için yurt genelinde seferber olalım. Çalışırsak, işimizi sağlam yaparsak, felaketleri yok denilecek, zararla atlatabilme imkanlarımız olur.

Mehmet Akif Ersoy, sahipsiz olan memleketin batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır diyordu. Oy verme, askerlik yapma, vergi verme ile vatandaşlık bitmiyor. Ekini ırgada verdim diye uzaktan seyredersen olmaz. Sorumluluğunu yerine getirerek, sorgulayarak milletçe vatandaşlık görevini yerine getirmek bilincine ulaşmamız gerekir.

Toplumun bütün kesimleri sorunsuz insanca yaşayabileceği bir Türkiye diyen vekiller gelsin. Millet malını koruyan ve israf etmeyen vekiller gelsin. Türkiye'de yüzü gülen, mutlu insanlar ülkesi olsun. Millet olarak el ele gönül gönüle birlik olarak, birlik içinde çalışalım. Geleceğimiz aydınlık ve güzel olsun. Halkımız, huzurlu yaşama kavuşsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.