Sağlığımızı koruyabilme, iyi bir gelecek için beslenmenin önemli olduğu gerçektir. Sağlıklı yaşama ve gelecek için hareketin ve uykunun önemli olduğu vurgulanır. Beslendiğimiz gıdaların kalitesi ve güvenliği üzerinde yeterince duruyor muyuz?
Gıdaların ömrünü uzatmak için yapılanları, biliyor muyuz? Sağlığımız için gerekli önlemler burada alınıyor mu?
Atılan gübrelerden kuşlar, yılanlar, fareler ölmedi mi? Bu canlıları direk etkileyen öldüren gübre gıdaları ne kadar etkiliyor? Bize zararı dokunacak düzeyde gıdalara karışıyor mu acaba?
Fazla ürün almak için kaç kere ne şekilde ilaç atılıyor meyve ve sebzelere? Bu ilaçların meyve sebze üzerindeki kalıntıları sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Sadece doğa ve toprak kirlenmedi. Sularda çok kirlendi, karadaki canlıların öldüğüne tanık olduğumuz gibi, sudaki balıkların da toplu ölümlerini gördük. Biz gözle görebildiğimiz canlıların öldüğünü gördük. Ya gözle görmediğiniz canlılar ne kadar öldü?
Doğaya, havaya ve suya bakarak ve çevremizde yaşananlara tanık olarak beslendiğimiz gıdalar nerede ve nasıl etkilendi zehirlerden? Gıdalardaki kirlenme ve bozulma sağlığımızı ne kadar etkiliyor? Arı görmeden üretilen bal piyasada. Üzüme değmeden piyasaya pekmez sürülüyor. Böylesi üretilen ürünlerin beslenmeye olumlu olması beklenmez. Yapay gıdaların sağlığa faydası olur mu? Hiç kuşkusuz sağlığımız açısından oldukça zararlıdır.
Gıdalar kaliteli ve güvenli şekilde insanoğlunun hizmetine sunulmalıdır. Bu toplumumuzun sağlığı ve geleceği için herkes tarafından önemsenmelidir. Bunun yanında beslenme kültürümüzün yetersiz olduğunu da kabul etmemiz gerekir. Beslenmeyi karnımızı tıka basa duyurma olarak anlıyoruz. Sağlıklı beslenme, yeme ve içme belli bir kültür gerektirir. Millet olarak beslenmeyi ve doğal gıdayı önemsememiz gerekiyor.
Kaliteli gıda temiz hava, güneş sağlığımız için ne kadar önemliyse, doğru beslenmeyi bilmekte o kadar önemlidir. Bunun zararını yaşayarak öğrenmeyelim, sağlığımızı korumayı bilerek beslenelim ve yaşayalım. İlk adımda genç yaşta, başta okullarda sağlıklı gıda sağlıklı beslenme kesinlikle öğretilmesi ve önemsenmesi gerekir. İhmal edildiğinde ve önemsiz görüldüğünde sağlık elden gidiyor. Sağlık gidince geri kazanması çok zor oluyor. Belki de erken yaşta ölümle sonuçlanıyor.
Kendi yaşadığım bir somut anımı kısaca hatırlatayım. Bunu bütün ebeveynler aynı şekilde toruna ve çocuklara yapıyoruz. Torunum çikolatayı çok seviyordu. Gördüğümüz yerde ikram eder veya alırdık. Bir gün sana çikolata alayım mı dedim. Önce parmağını salladı. Niye dedim? Parmağını dişlerine götürdü. Dişleri kararmış araları açılmıştı. Birden yüreğim yandı. Çocuğa iyilik yaptığımızı sandık. Dişleri o şekilde görünce çok utandım ve üzüldüm.
Çocuklara evde okulda sağlıklı beslenme, temiz hava, sağlıklı suların öğretilmesi bir görevdir, geleceğimiz için bir sorumluluktur.
Burada biraz daha ileri giderek annenin karnında bilimsel beslenme kaliteli ve iyi güvenilir gıdalar ile başlamalıdır. Dünyaya sağlıklı gürbüz çocukların gelmesi iyi beslenme ile mümkündür.
Hırsımıza gem vurarak, sağlıklı ve kaliteli gıda için, toplum olarak güvenerek tüketebileceğimiz gıda için üzerimize düşeni yapmalıyız. Ayrıca ülkemizde gıda denetimlerinin daha fazla yapılması toplum sağlığı açısından çok önemlidir.
Sofralarımızdaki ekmeklerin üretim aşamasında gerekli kurallar yerine getiriliyor mu? Eski Konya fırıncılar odası başkanına Konya'daki ekmeğin kalitesini ve güvenliğini sordum. Konya'da esnaf yok dedi sözü bitirdi. Ahilik kurallarının olmadığı ve işlemediği aklıma geldi.
Kısaca cehalet yakamızı bırakmıyor. Güneşten faydalanarak bol miktarda D vitamini almak için bile gerekli ilgiyi göstermiyoruz. Vitamine ve haplara koşuyoruz. En kolay ve en sağlıklı ilaç güneştir Türkiye gibi bir ülkede. Bireyleri küçük yaşta bilgi ile donatmanın yanında kaliteli yaşam ilkelerini öğretmek ve benimsetmek gerekiyor.
Gıdada ucuza kaçmayacağız. Pahalının peşinde de koşmayacağız. Güvenli ve kaliteli gıdanın peşine düşmeliyiz. Bunu gerçekleştirdiğimizde, kalitesiz gıda üretimi yapanlar başarısız olacaktır.
Toplum olarak gıdanın kalitesini ve güvenliğini çok önemsemiyoruz. Hesaplı diyerek alma ve tüketme yarışına giriyoruz. Gıdaları pişirmede de bilgi ve eğitim eksikliğimiz vardır. Kaliteli gıda yiyip, pişirme, gıdaları saklama ve benzeri konular, lüzumsuz dizilerin yerine kamu görevi olarak halka doğru beslenmeyi ve doğru pişirmeyi öğretmek toplum açısından çok önemlidir. Beslenme kültürünü milletçe önemseyip benimsememiz gerekiyor. Sağlıklı yaşam dileklerimle…