Bilim kalkınma anahtarı, akılda kilididir. Kilidi bilimin açacağına inanan, ilme sarılan ülkeler kalkınmışlar, refah içinde yaşamaya ulaşmışlardır.
Afrika yeraltı madenleri bakımından çok zengindir. Avrupa ülkeleri gibi kalkınmış, kaliteli yaşama kavuşmuş bir ülke yoktur Afrika'da. En yoksul insanların yaşadığı anakara Afrika,
Toplumun, gelişmesi ve kalkınması için, bilgiyi teknolojiyi. İhtiyaç görerek bütün olanaklarını zorlayarak, o yönde emek harcaması gerekiyor.
Bir millet için dil çok önemlidir. Gelişmiş ülkeler, dilini de geliştiren milletler yüz yıl önceki eserler, yeni yazılmış gibi okunabiliyor, anlaşılıyor. Bireylerin birbiri ile anlaşmaları öz dilleri ile olur, toplumun kültürü dilde oluşur ve gelişir. İlim ve bilim yeni nesillere dil ile aktarılır. Kaliteli, bilimsel eğitim değeri biçilmez kıymettedir.
Devletin tam bağımsızlık, özgür ve demokrasi ile yönetildiğinde, kalkınır ve gelişir. Adaletin olmadığı yerde özgürlük özürlüdür. Bilimsel eğitim yoksa demokrasin gelişmemişse fakirsin fakir.
Kalkınmayı sağlayan gelişmişlik nedir? Toplumda gelişmeyi kalkınmayı kültür mü sağlar? Yeraltı ve yer üstü zenginlikleri mi sağlar?
Yeraltı kaynakları zenginlik sağlasa Afrika ülkelerde kalkınır, gelişirdi. Japonya'da gelişmemiş ülke olmaması gerekirdi. Bilimsel eğitim ve akıl yoluyla Japonya dünyada kendisine beşinci olarak yer bulmuştur.
Bulunduğu coğrafyada Türkiye çok farklıdır. Bu farkı Cumhuriyet ilkeleri ile kazandı. Cumhuriyetin sağladığı insan hakları, eşit yurttaşlık gelişmede çok önemli olmuştur. Bilimsel eğitim, özgür düşünce adalet, demokrasi ilkeleri fark yaratmıştır Türkiye'de.
Ortadoğu ülkeleri Türkiye'nin fark yaratan aşamalardan geçmediği için yoksul ve geri kalmışlardır. Afrika'da demokrasi yoktur ,insan hakları ve eşit yurttaşlık gelişmemiştir.. Adalet ve bilimsel eğitim olmayınca, kalkınma gelişme, kaliteli yaşam olur mu? Balık kavağa çıkasıya beklerse de gelişme ve kalkınma gerçekleşmez.
Maden yönünden çok zengin olan Nijer, niye dünyanın en yoksul ülkesi. Yönetimdeki kukla devrildi burada. Onun için gündeme geldi. Uranyum, petrol, bakır, fosfat kaynakları çok zengindir. Bu madenlere sahip ama en yoksul ülkedir. Bunu nasıl izah edebiliriz? Afrika kıtasında çok fazla miktarda altın madeni de vardır. Ama gelişmişlik düzeyi ülkeler arasında yer alabilecek düzeyde değildir.
Evrensel temel ilkeleri benimseyerek, uygulayıp geliştirmeye ve kalkınmaya çalışmalıdır. Toplumun olmazsa olmazı kurumlara ve kurallara uyulması gerekir.
Afrika'da insanlar, çalışmadıkları için mi yoksullar? Oysaki insan gücüyle en fazla çalışan insanlar buralarda yaşar. Yazgıyı değiştirecek anahtar ellerinde olmadığından, bu durumda olmaları. Bağımsızlığı, özgürlüğü, demokrasiyi bilimsel eğitimi seçemedikleri için, ona ulaşamadıklarından yoksuldular. Sömürge durumundalar, bilimsel eğitimleri, özgürlükleri olmadığından yoksul kalıyor.
Dil bir toplum için ne kadar önemlidir. Bir ülke dili ile önce işgal edilir. Yabancı dile özendirilir. Anlamadan düşünmeden hiçbir şeyin farkına varmadan yaşama teşvik edilir. Öz dilinden uzaklaştırılınca sömürge baskısı yavaş yavaş kurulur. Dil bağımsızlığın anahtarıdır, özgürlüğün meşalesidir. Dünü bugünü yarına planlama dil ve kültür ile olur. Dilini kültürünü hor bakmaya başlayınca başına yem torbasını geçirirler. Baktığın zaman kendini değil sömürgecileri görürsün.
Tam bağımsızlık Bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Demokrasi bilimsel eğitim adalet yoksa uygarlıkta yoktur. Kaliteli yaşam da yoktur. Karın tokluğuna çalışma çoktur.
Sömürgeciler, sıkılı yumrukla karşısına çıkmazlar geri kalmış ülkelerin. Güler yüzle, hediyeleri ile yapılacak iyilikler arka arkaya sıralar. Bu güler yüz ne zaman kadar? İyice oraya yerleşene kadar. Kullanacağı birkaç kişiye yağlı kemik uzatır. Halka da yoksulluğun cehennemini yaşatır.
Bağımsızlık, demokrasi ve bilimsel eğitim, dilimiz ve kültürümüz yaşama ilacımızdır. Onları göz bebeğimiz gibi korumamız gerekir. Yabancıların gülen yüzüne aldanmayalım. Bilim ve teknoloji ile gelişme kalkınma olur. Birlik ve dirlik içinde elit beyinleri kullanarak kalkınma olur. Akıl ve bilimin dışında çıkanlar tarihler boyunca nal topladılar.