Eğitim, geleceğe atılan tohumdur. Eğitim ömür boyu sürer. Örgün ve yaygın eğitim de herkes faydalanabilir. Meslek edindirme kursları, okuma yazma kursları, halk eğitim tarafından sürekli açılır. Öğrenme ve kendini geliştirmek isteyen kitap, dergi ve gazeteler, televizyonlardan faydalanabilirler. Bilgi güçtür aynı zamanda güvendir.
Bilimsel demekle eğitimin sürekliliğini ifade ediyoruz. Bilimsel demekle, kişiye göre değişen değil, bilimsel eğitimi kastediyoruz. Bilime göre olması geleceğin aydınlığını anlatır. Bilimin evrensel olduğunu anlatıyoruz. Geleceğin bilim temelini insanı geliştirmelerini anlıyoruz. Çocukların yeteneğini ve gizil güçlerini her alanda ortaya çıkarmaya amaçlıyoruz.
Bugün de yanlışlarla karşılaştık mı ? Temel neden cehaletdendir denir. Yarın aynı şeyleri yaşamamak için ,yeni nesillere çok iyi eğitmeliyiz. Bilim ve teknoloji meraklısı ve üreticisi olmalarını sağlamalıyız.
Bilim ve bilimselliği öğrenirken, dinimizi de doğru öğrenmemiz gerekir . Manevi rotamızı doğru belirleyebilmek için dinimizi öğrenmemiz gerekir. Dinimizi doğru öğrenmezsek, daha kötü neticeler yaşarız toplumca. Herkese insan gözüyle, bakabilmeyi öğrenmemiz gerekir. İnsanların tercihi değildir, kadın veya erkek olarak dünyaya gelmek. Onun için insanı eşit görmemiz gerekir, hiçbir şekilde kadın farklı görülemez. İkinci sınıf vatandaşlık muamelesi gösterilemez
Bilimin temelinde, ahlaklı ve erdemli gibi, özellikleri görmemezlikten gelilmez. İnsanın meyve gibi çabuk olgunlaşmaz. Olgunlaşma iklimi ve çevre koşullarına göre ,farklılık gösterir. Ham meyvanın olgunlaşmamasını beklediğin gibi, insanın da olgunlaşmasını bekleyeceksin. İnsana veya körpe yavruya kefen biçmeye kimin hakkı var? Nerede var böyle vahşeti izah eden akıl, nerede var bilgi? İşine geldiği gibi anlama ve yorumlama olmaz. Toplumda gelenek ve adalet kuralları vardır ,o kurallara herkesin uyması gerekir.
Anne ve babaları öldüren nesil istemiyoruz. Sokakta kadın öldürülmesini görmek istemiyoruz. 18 yaşındaki çocuğun kellesini kopararak, zafer
kazanmış gibi naralar atmasını görmek istemiyoruz. Babanın davranışlarının yorumu size bırakıyorum. Bilim dışının karanlık olduğunun, feryadı boşuna çekilmiyor . Dünyayı özgürce yaşanır kılmanın mücadelesini vermeliyiz.
Toplumun geleceği, daha iyi olması için yeni nesillerin eğitim veriliyor. Eğitimin başında neden milli eğitim bakanlığı geçiyor. Toplum problemleri ancak eğitimle çözebiliriz. Eğitimde keyfilik olmaz. Toplumdaki liderler Atatürk'ü örnek almalıdırlar. Söylediklerim bilimle çelişirse ,bilimi seçin demektedir Atatürk. Toplumu ,geleceğe hazırlama, bilimsel eğitimle mümkündür.
Toplumdaki yöneticilerin herşeyi bilmesi beklenemez. Ama eğitim alanında yıldız gibi parla yanları da görmemezlikten gelimez. Liyakata önem veren kişiler, böyle insanları baş tacı ederler. Onlardan toplumun geleceği için faydalanma yoluna giderler.
Toplumun sorunları da eğitimin sorunları da ortak akılla çözülebilir. Tepeden hiçbir sorun çözülemez. Tabandan yukarıya doğru ortak akılla çözümler üretilir. Başarılı olmak istiyorsak, gerçeklerle yüzleşerek, bilim yolunda ilerlemek gerekir. Eğitim hem bugünün gereksinimlerini karşılamalı, hem de geleceği görme ve planlama gerekir.
Tecrübe önemlidir ama yetmez. Birlikle bilimsel doğru kararlar alınmalıdır. Eğitimin temeli iyi yetişmiş öğretmenlerdir. Eğitimin içinde olan herkes önemlidir. Katkı sunulması beklenir, görüşlerinin alınması gerekir.
Herkes her şeyi bilmez. Öğrenme yeterli olmaz. Ortak akıl ve işin ehlini işi bırakırsak başarılar kendiliğinden oluşur. Hem liderin hem de toplumun başarısı artar.
Bilim ve teknolojiye sarılarak, geleceğimizi aydın ve güzel yapabiliriz. Mutlu insanlar çoğalır. Barış demokrasi ve insan hakları gelişir. Barış içinde özgürce yaşarlar.
Öğretenlerden, toplumun beklentileri iyilik ve güzelliktir. İnananların hayallerini karartma değil aydınlatma olmalıdır. Toplumda herkesin güzel yaşamasına sevgide kalmasına katkı sunması umulur. Ne olur umutları söndürmeyelim. Öğretenin rotası daima iyiliklerden ve güzelliklerden yana olmalıdır. Öğretenden yanlış beklenmez. Doğru olan da bu beklentidir.