Engelsiz Eğitim

Mustafa ÖZLÜK

Engelsiz yaşam hayalimiz varsa, engelsiz eğitim hayalimizde olmalıdır. Her insanın eğitim temel hakkıdır. Mustafa Kemal Atatürk feda edilecek birey yoktur diyor. Eğitim bizi yüzde yüz engelsiz insanlara dönüştüremeyebilir. İçinde bulunduğumuz toplumun değerlerini öğrenerek umudumuzu diri tutarız eğitimle. Başta olduğumuz durumu kabul ederek ailecek. Umut'la üstüne ne koyabiliriz kendi ayaklarımızın üstünde dururuz. Neden başarılı olmayalım? Arayışına girilmesi gerekir. Özgür birey olarak eğitimle tanışmak toplumla kaynaşmak gerekir. Herkes başardı ise ben de başarırım inancını ve ümidini güçlendirerek yaşamaya bakmalıyız. Kendini farklı görmen doğru değildir. Yaşamın gerçeğinde toplumda herkes farklıdır.

Dünyanın her yerinde nüfusu yüzde onu engellidir. Gelişmişlik düzeyine göre engellilik oranı bir, iki puan artar veya eksilir. Teknolojinin geliştiği ülkelerde engellilerin eğitimi ve istihdamı daha kolaydır. Az emek ve güç istemeyen işler teknolojinin sayesinde kolaylaşıyor. Bu da üretici olarak yaşama imkanı sunuyor engelliye. Parmağını kullanabilen gelişmiş teknolojilerde üretici olabiliyor. Gereksinimlerine karşılayacak, özgürce yaşayabileceği üretici oluyor. Hem kendine hem topluma üretici birey olarak yaşıyor. Her engelli üretici olabilir. Toplumsal bakış ,bilgi seviyesi çok önemlidir. Bundan bir şey olmaz dedin mi hayat biter.

Toplumda herkes engelli adayıdır. Herkes ömrünün sonuna kadar aynı kalma şansı yoktur. Oğlun varsa orduya gülme, kızım varsa komşuya gülme. İnsanoğlunun başına yaşadıkça neler gelir neler. Hazırlıklı olmak gerekirken. Başa gelince üzülmenin faydası yoktur. Onun için yükümüzü taşıyan engellilere olumlu gözlem bakalım. Desteği ihtiyaç görüldüğünde yardımına koşalım. Sorunu çözmede gönüllü yardımcı olalım engellilere. Ne ekersek onu biçeceğimizi unutmayalım.

Engelli kendi istediğini öğrenir. Bu her birey için geçerlidir. İlgimizi çeken şeyler farklı değil mi? Senin öğretmeye çalıştığın ilgi alanına girmesi boşuna havanda su döversin. Her birey için bunun sayısız örnekleri vardır. Engelli bireyler üzerinde de farklı gözlemlerimiz var.

Öğrencimin yeterli düzeyde okuma ve yazması yoktur. Rakamları ve sayıları bilgisi de yeterli değil. Mevcut durumunun üstünde koyarak okuma yazma matematik becerisini geliştirmek akıllı olan hedeftir. Hayaller bazen bizi hedefe götürmeyebilir.

İstediğini öğrenmesine en güzel örnek açıkça hangi belediye otobüsü kaç numaralı hatta aklıma bile gelmedi. Gideceğimiz hattın adı yazıyor ya hiç sayıya bakmadım öyle binip gidiyoruz. Bir an bile aklıma gelmedi. Numaralı hat 5-6 tane filan sayılarla ifade ederek hatları saydı. Söylediklerinden bir kaçını bilmiyorum. Telefonu çıkardım öbürlerine doğru oranda 25'ten fazla hattın adını söyledim rakamları da o söyledi. İnanın bir tane yanlış çıkmadı.

Bu alana ilgi duyması normal diyelim. Bütün hatları nasıl biliyor acaba ? İşte istediğini öğrenme budur. İlgi ve bireysel farklılıklar ortada işte.

Hemen hemen okuma yazma, matematik düzey yukarıdaki öğrenci gibidir. Hatta biraz da konuşma problemi vardır. Derse girer girmez Mehter marşı diye söze başlar. İster istemez isteğini yerine getirmeye çalışırsınız. Mehter marşlarının çoğunun sözlerini bilir. Hatta tempo tutarak marşları da söyler.

Hal hatır sorup istediği olacağı için adamın dibisin diyerek el vuruşuruz. Bazen derim biraz da adamın tepesi olsak derim .Aynı bildiğini söyler dibisin dibisin der.

Marşın adını yazar okuyarak sözlerini yazarız bir iki kere Marşı dinleriz dinlerken de söyler. Ondan sonra darbuka ile kendi defalarca söyler .Gönlü şen olsun diye uzun zaman dinlerim .Etraftan arkadaşlar bugün yeter biraz da yarına kalsın derler. Çünkü onlara da kafası şişti.

Okuma ve yazma faydası sözleri okuma ve yazmasıdır. Marşı okumasında dil gelişimine ve konuşmasına yararlı bulduğum için fırsat eğitimi gibi oluyor.

Bilim ve teknoloji için gerekenler milletçe devletçe yapılırsa herkese faydası olur. Devletimizin uluslararasında prestiji artar. Cumhuriyetin temel ilkesi olan cehalete karşı mücadele vermemiz gerekir. Gelecek bilim ve teknolojidedir. Onu ihmal eden milletler kalkınamaz ileriye gidemezler. Yerinde sayarak geriye giderler.

Engelsiz eğitim toplumun bütün bireylerine gereken değeri vermekten geçer. Bilim ve teknolojiye dört elle sarılmaktan geçer. Bütün fertlerin keyfince, özgürce yaşayabilmesini dilerim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.