Konya Eğitimde Öncü

Mustafa ÖZLÜK

Bir ulusu cehaletten kurtarmak, eğitim ile mümkündür. Eğitimin amacı iyi yurttaş yetiştirmektir. Her yaştaki insanımız vatan söz konusu olunca nasıl coşuyorsa, işine de öyle sarılmalıdır. Burada kısaca Japonya'dan söz edeceğim. Nüfusu bizim bir buçuk katımız, yüz ölçümü Türkiye'nin yarısı kadardır. Milli değer ve kalkınma bakımından ilk beşin içindedir dünyada. Bunu sağlayan eğitilmiş insan gücü ve teknoloji üretimidir.

Osmanlı imparatorluğu, gerileme ve duraklama derken yok olmaya doğru gidiyordu. Dünyadaki gelişmelere bakarak çeşitli ıslahat çalışmaları başlatıldı. Her alanda yok olmaya gidişten kurtuluşun, çaresinin eğitim olduğu görülmüştür.
Cumhuriyetten önce Konya'mızda Kız Muallim Mektebi, Sanayi Mektebi, Konya Erkek Lisesi açılmıştır. Konya Erkek Lisesi Türkiye'de açılan üçüncü lisedir.

Bu lise iki tane başbakan, sayısız bakan ve çok ünlü yazarlar yetiştirmiştir. Başbakanlardan Turgut Özal ve Ordiranüs Profesör Sadi Irmak Konya Erkek Lisesi mezunlarıdır. Öylesine başarı sağlamış ki lisemiz 1944 yılındaki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ,oğlunu Konya Erkek Lisesi'nde okutmuştur.

Konya başkentlik yapmış, cumhuriyetle birlikte Konya'yı Başkent yapma fikri Atatürk'ün aklından da geçmiştir. Toprak bakımından en büyük, nüfus bakımından altıncı büyük şehrimizdir. Ahmet Hamdi Tanpınar beş şehir içine Konya 'yı da almıştır. O beş şehir Istanbul Ankara Bursa Antalya ve Konya'dır.

Kısaca söylemek gerekirse Türkiye'nin eğitim tarihi ile paralel olarak Konya'da eğitimden nasibini almıştır. Yukarıda saydığımız okul binaları hala dimdik ayaktadır. Cumhuriyete tanıklık eden bu binalar daha da geliştirilmiştir. Bu binalarda sayısız insan eğitim görmüştür. Hatta bazı konularda eğitimin Türkiye genelinde öne geçtiğini söylemek abartı olmaz. Konya'da Köy Enstitüsü de açılmıştır. Daha sonra İvriz Öğretmen okulu olarak devam etmiştir. Sormak gerekirse hangi ilde üç tane öğretmen okulu olmuştur?

Öğretmen yetiştiren okul sayısı yönünden de öne geçmiştir. Merkezde Kız Öğretmen Okulu, Sanat okulu, erkek lisesi çok önde olmuştur. Bunlar cumhuriyetle birlikte daha da gelişmişlerdir.

Türkiye'de Öğretmen Okulu 18 Mart 1848 yılında açıldı. Öğretmen okulları açıkken her yıl coşkuyla kutlanırdı 18 martlar da. Ne yazık ki yok oldu demesek de kapandı öğretmen okulları. Zaman içinde özverili öğretmenler azaldı kutlamalarda yok oldu, belki de eski bir yalan oldu.

Konya Kız Öğretmen Okulu belli zamanlarda Türkiye'nin bütün illerinden öğrenci almıştır. Konya Erkek Lisesine de yatılı olmuştur. Öğretmen Okulu kapanasıya kadar yatılı öğrenci almaya devam etmiştir. Onun için Türkiye'nin her ilinde elçisi vardır Konya'nın. Bu yönü ile başta yerel yöneticiler ilgilenmelidir. Ben bu okuldan mezun oldum diyerek çocuğunu toplayıp gezmeye gelirler. Bu da Konya turizmine bir katkı sağlar. Eskiden öğretmen başladığı yerde uzun süre çalışırdı. Bu da başarıyı sağlamada bir etkendi. Rızası ile atanır isteği ile yeri değiştirilirdi.

Konya Kız Öğretmen okulu 1971 yılında karma eğitime geçti. Kızlar yatılı olduğu ve çok olduğundan erkekler az sayıda kalırdı. Gündüzlülerde sınavla girdiğinden onların içinde yedi,sekiz erkek ancak kazanıp girebilirdi. Modern eğitime geçildikten sonra Konya'da sınıf tekrarı gerektiren klasik okuyan öğrenciler ve çevre öğretmen okullarından bu kuruma yedek bir sınıf açılmıştı. Bu yolla da birkaç tane erkek öğrenci geldi.

Uzun süre Konya'da Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Vahit Yılmaz'ın hanımı, Konya Kız Öğretmen Okulunda Süheyla Yılmaz edebiyat öğretmeniydi. Konya Kız Öğretmen Okulu'nun karma eğitime geçmesinde Süheyla Yılmaz'ın büyük katkısı olmuştur. Burasının doğru anlaşılıp hak edene hakkının teslim edilmesi gerekir.

Öğretmenin başarılı görülmesini sağlayan vatanına ve milletine yararlı nesiller yetiştirmesidir. Bilim adamı bilim ikliminde yetişir. Onlara teknoloji geliştirme, başarma yolları öğretilmelidir.

Bir toplumun en büyük zenginlik kaynağı eğitilmiş insan gücüdür. İlim ve teknoloji yolunda çağın koşullarına ayak uydurmalıyız. Bazıları Konya'nın karanlık nokta da göstermek istiyorlar. Hiçbir karanlık noktası yoktur Konya'nın. Daima aydın önde ve önder bir Konya var. Konya Türkiye'nin üretim ve aydınlık yüzüdür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.