Hükümetler, milletini yasalarla yönetir. Vatandaşın hizmetinde olan devletin kurumlarıdır. Nüfus, adliye, postane, hastane kısaca vatandaşa hizmet eden resmi kurumlardır. Bilimde, yaşamda sistemli çalışmakla başarıya ulaşılır. Kurum ve kurallar yasalarla topluma yerleşir, uygulanır. Halkın işlerine çabuk çözüm bulanlar devam eder. Halkın sorunlarını çözemeyen ortadan kaybolur. İlkesiz, çalışmalardan başarı beklenmez. Toplumun ihtiyaçlarına cevap veriyorsa kabul görür kurum. Kuralsız yapılan işler tartışma getirir. Uyum ve ahengin anahtarı kurallardır. Toplumu ayakta tutanda kurallar ve kurumlardır.
Kurumlar, keyfi ve emir ile yönetilemez. Yasalara göre yönetilir ve hizmet görülür kurumlarda." Devleti düşünen iyi yöneticiler yasalara uygun olmayan işleri yapmayın "derlerdi. Uygun olmayan işi yaparsan sorumlu sen olursun derlerdi. Amir yasal olmayan bir işi yapılmasını istiyorsa yazılı emir versin derlerdi. Böylece sorumluluk emir veren de olur. Yazılı emir belgedir. Haberim yok memur hatalı yapmış diyemez. Kurum ve kurallar birey ve toplum için çok önemlidir.
Uyulması gereken ilke ve ilkeler kurumların kuralıdır. Kurum ve kurallar yasalarla düzenlenmiştir. Yasaların adil uygulandığı yönetim demokrasidir. Halkın kendi kendini yönetmesinin adıdır demokrasi. Herkesin seçme ve seçilme hakkıdır demokrasi. Adalet adil bir şekilde yapılan seçimlerle sağlanır. Yoksul ve cahiller sadece seçme hakkını kullanır. Ne kadar demokrasi olsa da adı seçenleri değil, seçilenleri korumaktadır.
Gelenek ve göreneklerde uyum için kurum haline gelmiştir. Otobüse binerken veya alışveriş yerlerinde oluşan kuyruklarda sıraya uyulması da bir kuraldır. Çocukların oynadığı her oyununda bir kuralı vardır. Kural bozuldu mu homurtu başlar. Aynı şeyler toplumda da yaşanır. Adaletli bir yasalara uygun yapılırsa herkes memnun olur.
Toplumun demokrasi ile yönetimi uzun yıllara uzanması gerekir. Demokrasiye dayalı yönetim Cumhuriyet yönetimidir. Bir asırlık Cumhuriyet geleneğimiz vardır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için oluşan örgütlü ve sistemli kuruluşlardır kurumlar.
Toplumun geçmişi çok önemlidir. Türkiye'de kaç yıldır demokrasi vardır? Demokrasi yönetimi herkes için çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti kurulurken atılan adımlar çok sağlam atılmıştır. Cumhuriyet ile birlikte halkın katılımıyla demokrasiye adım atıldı. Olumlu başladı ama olumlu yönleri geliştirerek üstüne koyamadı. Darbeler yaşandı. İlim ve teknolojiye gerekli önem verilmedi. Kısaca demokrasi gelişimi birinci sınıf demokrasi olamadı.
Demokrasinin ömrünü gelişerek ilerlemesi ve halkın sorunlarına çözüm üretmesi gerekir. Kimi sorunlar daha kolay çözüldü. Her koşulda demokrasiyi var eden kurumlardır. Anayasada belirlenen kurallardır. Kurumların tarafsız kararlar verebilmesi çok önemlidir. Kurumlardaki bozulma uluslararasında yara almayı sağlar. Demokrasi ve adalet gücü maksatlı kullanılacak duruma gelirse güven kalmaz itibar kalmaz. Kendini hak ettiğin yerde güvende ve itibarda bulamadığın gibi saygıda görmezsin.
Bunun acısını millet çeker. Yurdumuza bir lira girerse, on on iki lira olarak çıkar. Gelişme değil gerileme yaşanır ekonomide. Dış borçlar kar yumağı gibi büyür. Ödemeler güçleşir. Para bulma güçleşir. Güven ve gücün olmadığı için, daha pahalı paraya razı olmak zorunda kalırsın.
İşte güvenin ve kurumların önemi buradadır. Evrensel ilkelere uymazsan dışlanırsın. Her alanda değer kaybedersin.