Adalet mülkün temeli ise, adaletsiz yapılan işin temeli olmaz.
Yöneticilerin, insan haklarına dayalı, adaletli şekilde görevlerini yapmaları gerekir. Doğru ve kolay olan bu değil mi? Kim itibarını artırmak istemez? Doğru ve adalet üzerine çalışırsa herkesin takdirini kazanır ve sevilir. Kurumlara ve yöneticilere güven artar. Böyle olursa herkes kuruma olumlu bakar. Yöneticiye güven duyar. Yönetilenlerde işi kolaylaştırarak, yönetenlere yardımcı olurlar.
Adaletten ve doğrudan ayrılmamak gerekir. Adaletli olmayan yöneticilere zalim gözüyle bakılır. İtibarı olmaz halkın gözünde. Despotluğa doğru yönelir yönetici. Şeffaf ve hesap verilme durumundan uzaklaşır. Doğru yönetene güven duyulur sevilir ve sayılır. Doğru olmayan yöneticide güven kaybeder. Kendi geleceğini de olumsuz yönde etkilemiş olur.
Yerel yönetimlerin yasal hakları engellenmemelidir. Bu engelin yönetene değil halka zararı olur. Böyle bir durum hem tabanda hem yukarıda homurdanmalara neden olur. Yurdunu seven yöneticiler milletin yararına olanları destekler. Keyfi ve çıkarı için yapılanlara da engel olması gerekir.
Kamu imkanları ve bankalar bütün kurumlara eşit davranmalıdır. Doğru çalışan belediyelere bankalarda yardımcı olmalıdır. Haklı ve doğru olan yatırımları engellenmemiş olur. Haklı ve doğru olanların desteklenmesi yöneticilerin motivasyonunu olumlu yönde etkiler. Yöneticilerde daha fazla iş yapmak umudu doğar. Olumlu yapılan işlerle, başkanla birlikte herkes mutlu olur.
Yöneticiler birlik ve dirlik için her türlü görevi yapmalıdırlar. Seçildikten sonra herkesi eşit yurttaş olarak görmelidirler. Oy veren vermeyen yaklaşımı doğru değildir. Üst yönetimlerde belediyelere eşit yaklaşmalıdır.
Önemli yatırımlar için dışarıdan destek sağlanmaya çalışan belediyelere tam destek verilmelidir. Ülkenin yararına yapılanlar kalıcıdır. Yönetimler geçicidir, hizmetler kalıcıdır. Kalıcı hizmetler her yerden destek verilmelidir. Belediye başkanına değil bu hizmetler. Oradaki yaşayanlaradır. Hizmetler bütün olarak görülüp desteklenmesi gerekir. Aklın yolu, başarı uyumla birlikte sağlanır.
Belediyeler makam aracı saltanatını bitirmeleri gerekir. Üretim ve tasarruf fikri ile çalışılmalıdır. Çoğu yerde bir liraya olacak işi on liraya yapmak benim gözümde hizmet değildir. Beytül malını yağmalanmasıdır. Böyle zihniyetteki yönetici başarılı olamaz. Tez zamanda şaibe paçasına yapışır. Attığı her adımın yanlışa çıkacağı inancı oluşur.
Günümüzde her şey kontrol altındadır. Onun için halkın içinde halkla beraber hizmetler üretilmelidir. Milletin malı, kılı kırk yararak kullanılmalıdır. Millet malını birilerine peşkeş çekmek olmaz. Kimsenin belediye üzerinden haksız, kazanç sağlamasına göz yumulamaz.
Ülkemizin en büyük masrafı enerjidir. Olanaklar ölçüsünde güneş enerjisi, rüzgar enerjisi artırılarak enerji üretimi üzerinde durulması gerekir. Hizmetleri kendi ürettiği enerji ile karşılamalıdır.
Park ve bahçelerin sulanmasını yağmur ve kar suları depolanarak karşılamaya çalışılmalıdır. Suyun dikkatli kullanılması zamanı geldi geçiyor. İklime olumlu katkı sunma çalışmalarına öncelik verilmelidir. Mutlaka ağacı ve yeşili çoğaltmak gerekir. Bunların en ekonomik şekilde yetiştirilmesine çalışılmalıdır.
Belediyeler TOKİ ile işbirliği yaparak konut üretmelidir. Yapılmıyor mu deme, yapılsa da yetersizliği ortadadır. Belediyeler 1+1, 2+1 geçmemelidir. Yoksul ve az gelirli olanlara göre planlar yapılmalıdır. Çok yoksul insanları öncelik verilmelidir. Yüksek geliri olanlar rahat kira ödeyebilirler.
Milletle beraber millet içinde onun menfaatini gerektirecek şekilde düzenlemeler ve çalışmalar belirlenmelidir. Yoksulluk farklı alanlara yönelmeye yol açıyor. Her türlü kötülük yaygınlaşıyor. Keyif verici diye kötü işler, istekler artıyor. Huzurlu ve mutlu yaşama kavuşanlar kötü alışkanlıklardan uzak durur. Başta gençlere sahip çıkılmalı milletçe.
Millet için kolaylaştırıcı, yapıcı olmak gerekir. Gönüllere sevgi, iletişimde tatlı dil başarıyı getirir. Yöneticiler çevresine sevgi veren, saygı duyan, güven veren olması gerekir.