Nüfus ve Okul

Mustafa ÖZLÜK

İnsan sosyal bir varlıktır. İhtiyaçları karşılayabilmek için bir arada yaşarlar. İnsan için akran çok önemlidir. Onunla okula gider oyunlar oynarlar. Yaşıtları ile yapılan etkinliklerden haz alırlar.

"Bir elin nesi var iki elin sesi var." İnsan, yalnız doğa karşısında güçsüz ve çaresizdir. Toplu olarak ortak akılla ancak doğal güçlüklerle baş edebilmektedir. Yeryüzünde yaşayan canlılar içinde aklını kullanan sadece insandır. Aklını ve vicdanını kaptırmasa yeryüzünün meleğidir insan. İnsan şeytanlara uyarsa en vahşi canlı da olabiliyor. Bütün canlılar akıllarını kullanmaya çalışırlar. Ama gelişim ve dönüşüm için değildir. Planlı iş yapabilmek sadece insanoğluna özgüdür.

İnsanlar sosyal, siyasal, iktisadi nedenlerden dolayı birlikte yaşamayı gerekli görüyor. Bütün ihtiyaçlarını kendinin karşılaması mümkün değildir. Herkes üretmeye ve bir iş yapmaya çalışır. İhtiyacından fazlasını satar, ihtiyacı olanların da başka üretenlerden alır.

Bir zamanlar karanlık düşünce içinde olanlar Mustafa Kemal'in okuluna cumhuriyetin okullarına çocuklarını göndermem diye tutturuyordu. Bunlarla çok tartışıldı. Akranları ile olmanın bile büyük yararları olacağı anlatıldı. Şimdi de Maarif programına çocuklarınızı göndermeyin diyorlar, Yukarıdaki kadar bu da yanlıştır en başta. Çocuğu soyutlanmış olursun çevresinden ve akranlarından. Yenilikçi, akıllı bilimsel eğitim için topluca uğraşılması gerekir. Çocuğu çekerek ortamı boş koymak doğru değildir.

Toplum bilinci taşıyan, bayrağı ve milletinin başarısı ile gurur duyan herkese eşit yurttaş gözüyle bakılır. Dini, dili, cinsi hiçbir şey kimseyi ilgilendirmez. Herkes ait olduğun milletin özgür bireyleridir.

Nüfus kelimesini başlığa yazdım. Nüfusun çokluğu mu önemli etkinliği ve kalitesi mi önemlidir? Çokluğa olumlu bakmakla birlikte bilimsel eğitimden geçen, akılcı, yenilikçi düşünen ve üreten nüfus çokluğu daha önemlidir. Akılcı ve yenilikçi bilimsel eğitim, her bireyin faydalanması temel hakkıdır. Düşünen ve üreten nüfus daha önemlidir. Örnek önümüzde duruyor somut olarak. İki milyardan fazla Müslüman nüfusu var. Ama bir avuç azınlık olan İsrail dünyayı sallıyor. Kimsenin aklından geçmez belki ama çağın bilimi teknolojisi sanayisi savaş aletleri kullanmayı değil üretebilmeyi gerektiriyor. Nüfus çokluğu ile savaşlar bitti. Savaş teknoloji, ilim, bilim dışında kalırsa sürü gibi güderler toplumları.

Cumhuriyetimizi kurulduğunda okuryazar parmakla gösteriliyordu. Şimdi okuru yazar olduk, Ama yetmedi Dünya ile rekabet edebilecek teknolojinin kullanıcısı değil üreticisi olmak gerekir. Her alanda verimli, bilgili olmayı gerektiriyor milletçe. Üretmek ve çok çalışmak gerekiyor. Tehdit altında olmamak için ekonomik güç teknolojik güç çok önem kazanıyor günümüzde.

Türkiye'de neden nüfus artışı yavaşladı. Aynı şekilde bölgesel nüfus artışları hep farklı olurdu. Şu anda her yerde her bölgede nüfus artışı durakladı.

Evlenme yaşı ilerledi. Boşanmalar çok arttı. Ekonomik durum etkili oldu, Sosyal yapı ve bilinçlenme etkili oldu. Azgın kar ve fazla üretim için gıdalarla oylandı. Toplumda gerçekten çok sorunlar belirdi beslenmede.

Ülkemizde genel nüfus artışı1, 45 iken, durum olumsuz bir konuma geldi ülke için. Ama göçmenler 5,65 ile nerede olduğunu ne olduğunu bilmeden nüfus patlaması yapıyorlar. Bu problem olumsuz görmemek gerekir. Ülkemizde azınlığa düşeceğimiz günlere doğru hızla gidiliyor.

Ülkemizde kısa bir zaman öncesi 1 milyon 350 bin çocuk doğarken şimdi bu sayı 958.000'e düştü. Genel nüfus içinde 400 bin olan ölüm sayısı 500 bine yükseldi. Pandemi ve doğal felaketlerle ölenler eklenince belimiz büküldü. İnsanoğlu tarih boyunca daha iyi yaşamanın mücadelesini vermiştir.

Vatan duygusu taşıyan vatanına gitmeye can atar. Suriyelilerde Vatanına dönmek için en ufak bir çaba görüyor musunuz? Türkiye'de Nüfusu etkileyen birçok faktör vardır. Kadın hala eşit yurttaş görmeyenler var. Kadına şiddet boyutu öldürmeye ulaştı. Çocuk azaldı yaş ortalaması dünyada ve ülkemizde yükseldi.

Düşünmeyen insan sayısının hiç önemi yoktur. Düşünen, soran, sorgulayan, yenilikçi nesiller yetiştirilmelidir Maarif takvimin adıdır. Eğitim millidir Milli Eğitimin programı olur. Dünü bilecek daima ileriye bakacak yeni nesiller yetiştirmeye çalışılmalıdır.

Düşünmeyen yeni şeyler üretemez. İşimizi kolaylaştıracak teknoloji geliştirilemez, eğitilmiş bilinçli nüfus önemlidir. Vatan ve milletini severek, işini en iyi yapmaya çalışmaktır. El eline bakan değil elimize bakılan yüce bir Türk milleti olmalıyız. İçinde Bulunduğunuz koşullar ve konum bizi çok çalışmaya ve başarılı olmayı zorunlu kılıyor. Onun için bilim ve teknoloji için birlik ve dirlik zorunludur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.