Toplumda boş sözlerden etkileniyor muyuz? Okuyup da ne olacaksın sözünü hepimiz duymuşuzdur. Okuyan ne olmuş gibi sözleri de çok duyduk. Düşünen ve bilen insanlar yanlışlara meyletmezler. Kısaca para kazanmanın önemi anlatılmak isteniyor. Okuyana değil parası olana itibar edildiği imajı anlatılmaya çalışılıyor.
Türk gençliği sokağa ve karanlığa terk edilemez. Gençlik geleceğimizdir. Onlara sahip çıkmalıyız. Siyasilerin sözleri de böyledir. Ama gerçek böyle mi toplumda? On bir ilde yıkıcı depreminin sonunda eğitimde büyük aksamalar oldu yurdumuzda. Beş yıl içinde iki milyon öğrenci üniversiteden ayrıldı. On iki bin den fazla doktor yurt dışına gitti. Daha başka branşlarda da çok gidenler oldu. Kiraların olağanüstü yükselmesi ve deprem nedeniyle olumsuz etkilendi öğrenciler. Eğitilmiş beyinlerin kaybı topluma pahalıya mal olur.
Eğitim, bilim, teknoloji geliştirmeye çalışılmazsa kalkınma ve refah düzeyini yükselmesi hayal olur. Birinci önceliği bu olması gerekir milletimizin. Refahın yükselmesi ile mutlu insanların Ülkesi olmaya doğru ilerleriz.
İnsan okuması sadece eğitim değildir. Eğitim yanında okuma kültürü de kazandırılmalıdır. Öğrenmek, düşünmek, yenilenmek, gelişmek için okunmalıdır. Düşüncenin eyleme dönüşmesi gerekir. Teknolojik buluşlara yönelmek gerekir. İnsan yaşamanı kolaylaştıracak, sağlığını koruyacak, geliştirecek keşifler için çalışılmalıdır.
Türkiye'nin dışına çıkan bilim insanları kendini daha çok geliştiriyorlar. Çünkü çalışma ortamları üretebilme olanakları sağlanıyor. Öğretme değil, öğrenme olanakları sağlanıyor. Onun için özgürce çalışma olanakları Türkiye'de de sunulmalıdır. Olanaklar sağlayarak gençlerimizden büyük başarılar beklememiz hayal değildir.
Okuma, düşünceyi geliştirme becerisi kazandırır. Elmanın yere düştüğünü görülür ama Nevton" bunu sağlayan yer çekimi kuvvetidir" diyerek düşünceyi eyleme dönüştürmüştür.
Aynı şekilde su yüzeyinde hiç yüzen nesneler görülmedi mi? Arşimet suyun kaldırma gücünü gösterdi. Deniz ulaşımı başladı. Düşünce olumlu yönde eyleme dönüştü.
Kuşun kanadından ilham alınarak hava ulaşımı başladı. Ulaşımda, savaşlarda gökyüzü önem kazandı. Savaşlar şöyle dursun ulaşımda zaman kısaldı verim arttı.
Sobanın üzerinde suyun kaynaması yıllarca görüldü. Bunu Oven "Buhar gücü eylemine dönüştürdü". Kara ulaşımında demiryolu ulaşımı da başlatıldı. İnsanoğlunun yararına dönüşmüş oldu düşünce.
Okuma, bilgi, ilim, keşfe, dönüşünce herkes için faydalı eylem oluyor. Okuma merakı arttırır. Soru soran, sorgulayarak doğru yanıt vermeyi sağlar. Düşünce geliştirilir okuyarak. Düşünceyi yenileyerek, geliştirerek insanlığın yarana faydalı işler sağlamaya çalışır insanoğlu.
Okuyarak beynimizi üretken kılarız." Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" diyor Atatürk. Özdeyiş ne kadar doğrudur.
Okumak, doğru ve birden fazla çözüm üretmektir, Okumakla, yanlıştan ayrılma, doğru yolda ilerleme sağlanır.
Düşündüklerimizi somutlaştırabilmek için laboratuvar ve atölyelerin olması gerekir. Merakını da geliştirmekle, insanlara faydalı buluşlarda çalışılmalıdır.
Okul, okuma kültürünü, anlama ve anlatmayı geliştirir. Okumayan gördüğü ile sınırlı kalır. Okuma dili ve düşünceyi, bilgi gelişimi sağlar. Okuyanın daha fazla bilgisi olur. Okuma, anlama, öğrenme bilgi kazanmadır.
Emirle koşullandırılan toplumlarda özgür düşünmede, eylem kültürü oluşturmak çok zordur. Düşünme süreklilik ve özgürlük ister. Özgür düşüncenin olmadığı yerde bilimde gelişmez. Girişimci ruhu da kazanılmaz. Böyle sürüp gideceği anlamı çıkarılmaması gerekir. Zaman içinde bilinç düzeyi yükseldikçe değişim ve gelişimler başlar.
Toplum için, düşüncenin, kültürün, okumanın, aydınlanma çok önemlidir. Eğitim toplumun kültür seviyesini yükseltmelidir. Okuma ve anlamayı kazandırmak amaçlı olmalıdır eğitim.
Eğitim soran, sorgulaya, okuyan insanlarla karşılaşınca evet veya hayır deme bilgisini kazandırmalıdır. Söyleneni emir kabul eden değil soran sorgulayan olmalıdırlar. Çok eleştiren biri sevilmez. Özgür düşünce içinde olanlar sevilmeyebilir. Onun için itaat kültürü dayatıyor. Emireri olanlar, emir verenleri sever.
Okuyan İnsan doğayı ve canlıları sever. Doğayı korur, ormanın içinde veya sokaklarda yaşayan hayvanları sever, korur. Savaşa ve insanın insanı öldürmesine başkaldırır. Kadını eşit vatandaş görür, öldürülmemesi için her şeyi yapar. "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir" Mustafa Kemal aydınlığı ve sözü gerçeğin özüdür. Her şey okuyarak kazanılan düşünmenin ürünüdür.