Ormanlar, toprağın koruyucusu ve bekçisidir. Ormanlar canlıların yaşama alanları ve sağlıklı geleceğimiz için önemlidir. Ormanlar toprağın bekçisi bütün canlıların barınağıdır. Ormanlar dünyamızın yaşam kaynağıdır. Oksijen deposudur bütün ormanlar canlılar için.
Yeşili herkes sever. Bazıları ormanın yeşilini değil doların yeşilini sever. Dolar’ sız olunur ama ormansız olmaz. Doğa ormanda birlikte candır. Yeryüzünde bütün canlıların yaşam hakkı vardır. Ormanları koruyarak ve çoğaltarak canlıların yaşamalarını da çoğaltmış oluruz. Ormanlar sahip çıkarak, ekolojik dengeyi de korumuş olurlar.
Bizim zamanımızda Mehmet Emin Yurdakul'un" Sakın kesme şiiri" ilkokul kitaplarındaydı. O şiir her öğrenci tarafından ezberlenir, orman sevgisi kazanırdı. O günkü Türkçede yaşam öğretisi sağlayan metinler vardı. Aileyi koruyan, yurdunu seven insanlara hizmet aşkı kazandırma amaçlanırdı. Mutluluğun, sevgi olduğu öğretilirdi.
"Sakın kesme yaş ağaca balta vuran el onmaz. "Şimdi bu öğütün anlamı kaldı mı? Orman yakma moda oldu. Tarla açmak, otel yapmak kısaca yapılaşmaya açmak için ormana kıyılıyor. Kıyma değil kökten yok ediliyor. Kurumuş çürümüş ağaçları kes yere ser diyor. Şiirin okuması bizde çok büyük coşku uyandırırdı.
Bizde, orman yaşamın umududur. Temiz hava solumak ormanlarla mümkündür. Orman korumayı yürekten sevdik. Fidanlar ağaca ağaçlar ormana dönmeli yurdunda diye coştuk. Ormanları toprağımıza örtü gördük. Toprağımızı sele ve yele karşı koruyucu bildik. Ormanları bütün canlıların barınağı ve yaşama alanı bildik. Kapımızın eşiği yavrumuzun beşiği, yazdığımız kağıt ve kalem diye sevdik, koruduk ormanlarımızı.
Ormanlar şiirlere ve şarkılara konu oldu. Ormanları iklim düzenleyici, yağmur getirici bildik. Bu yağışlar bütün canlıların yaşam kaynağıdır. Önceki insanlar bu kadar çevreye zarar vermezdi. Verimli arazilerin üzerlerine bina yapmadılar. Günümüzdeki insanlar verimli toprakları ve ormanları rant uğruna yapılaşma alanına çevirdiler. Bir de maden aramak hırsıyla ormanlar katledildi.
Şimdi beşikte değişti eşik de değişti. Binalar çoğaldıkça orman kalmayacağını düşünmeye başladık. Bu alanda da farklı çözümler üretildi. Plastik ve demirden kapı pencereler yapıldı. Ormanlar az da olsa bir nefes aldı. Toprağa bina yapmaya doymadık. Aynı hırsla orman alanlarına da inşaat için yöneldik. Binalarda kullanılan malzemeler değişse de ormanlara binalar dikmekten geri durmadık.
İnşaat malzemelerindeki değişme gibi ısınmada da değişiklikler oldu. Odun ve kömürün yerini doğalgaz aldı. Yakıt türü değişince ormanlar biraz doğal olarak korunmuş oldu. Isınma kolaylık sağladı ve ekonomik oldu. Kısaca tüpten de kurtuldu millet.
Evlerde odun ve kömürün yakıldığı yıllardı. Kömüre bile İnsanoğlu daha sonraları ulaştı. Köylere kömürde girmedi. Isınmak ve yemek pişirmek için odun yakılırdı. Böyle devam etmiş olsaydı ormanlar bitecekti. Odun yakanların her yıl fidan dikmesi gerekirdi.
Ormanlar nefestir, yaşamdır. Oksijen olmazsa yaşam olmaz. Oksijenin çok olması için ormanlara çoğaltmamız gerekir. İnsanı Yaşatmaya verdiğimiz değeri emeği ormanlar içinde vermemiz gerekir. Hem günümüze hem de geleceğimize ormanlar mirastır.
Orman yağmur demektir. Çöle yağmur uğramaz, uğrasa da fayda sağlamaz. Ağaç yoksa başka canlılarda yoktur. Orman bulutları üzerine çeker, bereketli yağmurları getirir. Yağmur ağaca, ota, bütün canlılara dermandır.
Ormanlar yaşanabilecek iklimi sağlarlar. Ormanlar yazın sıcaktan kışın soğuktan insanları korur. İklimin dengeli, canlıların yağmura kavuşmasını ormanlar sağlar. Suyun toprağı emmesini sağlar. Toprağı alıp gitmesine engel olur ağaçlar. Kar ve yağmur sularının toprağı emmesini sağlarlar ormanlar.
"Yeşil görmeyen gözler, renk zevk inden mahrumdur." Bu özlü söz Mustafa Kemal Atatürk'e aittir. Yaşama umut ve sevgidir yeşil.
Orman vatanın elbisesidir. Ormansız kalan vatan er geç çöle dönecektir. Onun için baştan savma değil bilinçli orman haftaları kutlayalım. Her yıl nüfusumuz kadar fidanı toprakla buluşturalım. Buluşturmakla kalmayıp gerekli bakımın mutlaka yapılması gerekir.
Orman sayısız faydasının yanında yedi milyondan fazla insanımıza istihdam kapısıdır. Gerekli önem verilerek üretim artırılabilir, . Hem günümüz güzel, gelecek nesillere sağlıklı yaşam mirası bırakabilmemiz için ormanları koruyalım ve geliştirelim.
Resmi ve özel kurumlarda ağaçlandırma konusunda teşvik edilmelidir. Bu konuda Recep Konuk'a teşekkür ve takdir etmek gerekir. Konya'nın şehirlerarası yollarını ağaçlandırdı. Her kurumdan böyle etkinlik bekliyoruz ormanları çoğaltmak için.