Suçlar Artarsa

Mustafa ÖZLÜK

Suçlu ve suç artarsa işlerin iyi gitmediğini söyleyebilir miyiz? Toplumun bir bireyi olarak suçların artmasında kimler sorumlu? İlk aklımıza gelen aile olmuyor mu? Eğitim ve okullar olmuyor mu? Yaşadığımız çevreden başlayarak toplumun bütün kesimlerinde sorumluluk aranmaz mı? Adalet duygusu vicdan ve merhamet ne durumda acaba?

Polisimizin canını katleden katil çocuk yaşta. Ne çocukluk görünüyor ne de bir aile var gibi görünüyor. Resmen suç makinesi. Nerede ve nasıl bir çevrede yaşadı? Aile gördü mü? Okul gördü mü? Böyle nasıl vahşi yaratık haline geldi? Yaşının iki katı suçu var. Ahlaksızlık varsa, içinde hiç mi güzellik duygusu kalmadı? Ne kadar kötü örnekle beslendi. Hiç mi insanca davranışa tanıklık etmedi? Davranışlarında insanın resmi yok. Böyle bir sonucun nedenleri nedir?

Maalesef ailenin feryadına gereken ilgi gösterilmemiş. Ailelerde böyle korkunç feryatlar çoktur. Polis diyor yakalıyorum, adliyeden serbest bırakılıyor. İçeri alındığında çeteciliği geliştiriyor, öğreniyor. Kısaca bunların ıslah edilmesinde büyük sorunlar var toplumda. Ailenin feryadını doğru ve yerinde buluyorum şahsen.

Toplumun kaybolan vicdanını yeniden kazanılması için Narin ve Sıla karşımızda duran bir utanç tablosudur. Akıl tutulması yaşıyoruz. Öz babasını tüfekle öldürüyor. Öldürmekle kalmıyor balta ile parçalıyor. Yeter mi yetmiyor çuvala katıyor. Narin'in saklanması gibi saklıyor. Sorgulamada gerçeği söylüyor, olayı aydınlatıyor. Ama bu nasıl bir ruh hali? Nasıl buraya gelindi?

Biri annesini öldürüyor. İhbarla karakola getiriliyor. Belli bir zaman sonra anama söyleyin bana elbise göndersin diyor. Ananı öldürdün deyince döğünmeye başlıyor. Öldürmeye anında ve geçen zamanda kafa nasıldı? Bunlar bizim geleceğimiz mi ? Karamsarlık ve umutsuzluk bize yakışmaz. Ama temizlik yapılmazsa çok canlar yanar. Nasıl önleyebileceğimizi çok düşünmeliyiz gerekli önlemleri almalıyız.

Allah'ın verdiği canı Allah alır. Bir kişi öldüren bütün insanlığı öldürmüş sayılır, Nerede nasıl olursa olsun insanı öldürülmesine karşıyız. Çok çeşidi nedenlerle akraba olmayanlarda da öldürme görülür. Aynı evde yaşayanların içinden birinin öldürülmesi daha da üzüntü vericidir. Her türlü ölüme lanet okuyoruz. Aile içinde kaza ile değildi kasıtlı öldürülürse insanlığın ne olduğunu sorgulamak gerekiyor.

Narin'in amcası hem Muhtar hem Kur'an kursunda hocalık yapıyor. Ahlaksızlığını örtmek için neler yaptı? Bunda Allah korkusu yok mu? Ahlak nerede, din inancı nerede? İnsan olmadan bir şey olunmaz.

Eğitim sevgiyle başlar devam eder. İyi örnekleri arar bulur. İnsanı duyguları hep geliştirir. Vicdanlı ve karakterli olur. Sözü doğru, özü doğru aldığı iyi örnekler gibi yaşamaya çalışır.

Eğitim erdemli insanlar yetiştirir. Düşünen, paylaşan, yardımlaşan insanlar yetiştirir. Hakkı adaleti güzellikleri yaşamayı öğretir. Hiçbir okulda yalan söyleme öğretilmez. İnsan öldürme öğretilmez. Sevgi, hoşgörü kardeşlik insani duygular yükleyerek insanlığa faydalı olma öğretilir. Ahlaklı ve düzgün örnekler yoksa çocuğun çevresinde olanlardan etkilenir.

Eğitim bilgidir. Bilgiyi ve teknolojiyi öğrenmezse, işler karanlığa gider. Doğruluk, dürüstlük, Allah korkusu güzelliklerle anlam bulur. Kirli borudan akan su havuzda temiz olmaz diyor Mevlana.

Evet eğitimle, güzel çevreyle, insani duygularla güzellikler peşinden koşan insanların çoğalması en iyi dileklerle beklentimizdir. Karanlığa ışık tutan korkulardan beslenmeye çalışanların geleceği olmaz. İyiliklerin ve iyilerin artması kötü ve kötülüklerin yok olması için seferberlik içinde olmamız gerekir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.