Umut ve Gelecek

Mustafa ÖZLÜK

Çocuklar toplumun aydın ve güzel geleceğidir. Onların iyi yetişmeleri çin seferber olmamız gerekir. İnsani duygularla donatmak gerekir. Merhametli olmayı ve merhameti doğru kullanmayı öğrenmeleri gerekir.
Biz toplumda olaylara ve duruma duygusal olarak bakıyoruz. Engelliye acıyarak bakıyoruz. Elimizdeki olanakları ölçüsünde yardım ediyoruz. Oysa o da balık tutmayı öğrenebilir. Yani hemen balık uzatmak yerine ,balık tutmayı öğretmek gerekir.
Yaşamda emeksiz elde edilen, hiçbir şey insana mutluluk vermez. O hiçbir zaman bizim olmaz. Elden gelen ele gider.Emekle kazanılan şey kıymetli olur ,değerli olur. Onun için emeğin kıymetini, üretmenin değerini herkesin öğrenmesi gerekir. Bu sözle değil uygulayarak öğretilmesi gerekir.
Toplumda başarıyı, hünerli eller, gelişmiş beyinler sağlar . Herkes yaratıcı hayaller kurması gerekir. Yeni nesillerin çok iyi eğitilmesi gerekir. Yaşamlarını ve hayallerini bilimle süslemeleri gerekir. Vatanına ve milletine sorumluluğun yanında bütün canlıları sevmeyi öğrenmeliler
Gençlerin,olumlu davranışları, umudumuzu artırıyor. Biz evde kediye, kapıda köpeğe, kendi tavuklarımızı yemledik. Dışarıdan gelen köpeği kovaladık, elin tavuklarını yeme yanaştırmadık. Kendi malı olmadığı halde, okul harçlığından sokak hayvanlarına su ve yem koyan çocukları görünce umudumuz artıyor. Geleceğe olan umutlarımız çoğalıyor, yeni nesile sevgimizi artıyor.
Ta ki son zamanlarda köpeğin ,hayvanın ve insanın başının ezilmesini görmemize kadar. Elinde kürek, elinde balyoz, elinde bayrak direği canlıların kafasına vuruyorlardı. Yine de iyilere bakarak sevinelim, kötü ve şerlere bakarak içimizi ve geleceğimizi karartmayalım.

Topluma üreterek merhametli ve doğru olarak hizmet sunanlara saygıyla bakabilmeliyiz. Biri Her gün gelip , hayırsever'in mezarına su döküyor. Sen kimsin de niye suluyorsun her gün ,buraya geliyorsun diyorlar. Benim kızım üniversiteyi Onun bursu ile okudu diyor.
Bu toplumdan kazandığını, toplum yararına harcayan, ömrünü bilime ve geleceği Işık olanlara selam olsun. O belki herkesten aynı karşılığı görmedi. Ama karşılığını gösterenler de fazlasıyla oluyor. Yapılan işlerden karşılık beklenmez.
Bilimsel çalışma yapan bir öğrencisi, çekinerek korkarak hocam bilimsel çalışmayı bırakıyorum diyor. Lidere bak. Liderlik budur işte. İnsanlığını bırakma yeter der. Topluma önderlik edecek kişiler de bu duyguları ve bu davranışları bekliyor ve arıyoruz.
. .... Bir kişi bilimsel çalışmaları bıraktı diye kıyamet kopmaz. O yolda çalışan milyonlarca insanlar var. Yeter ki insanlık kaybolmasın. Bu alanda bilimsel çalışmalarda bazen hızlı yol alınır bazen de yavaş yol alınır.
...... Erdemli insan olmaktan vazgeçersek, iyi insan olmaktan vazgeçersek, kötülüklere, kötülüğe başlamış oluruz. Yanlışa sapılırsa, bu yalnız kanık sanır, belki günün birinde doğru olarak kabul edilir. Onun için doğru ve bilimsel yoldan ayrılmamak gerekir.
Toplumda yararlı ve faydalı işler yapanları, karalayanlar, kaç kişinin elinden tuttu ,kaç kişiye yardımcı oldu? İnsanlık için ne yaptı.? Taş atma, suçlama en kolay yoldur. Doğru insana bunu yapanarın ,ýüzüne tükürler.
Kusur arama en kolay yoldur. Kusur peşinde koşanların, geleceği karanlıktır. Umutla geleceğe ışık olanlar ,aydınlıklar, iyilikler unutulmazlar.Belki yanlış yolda olanlarda, bir gün erdemli insanlara, iyi insan olduklarını açık yüreklilikle söyleyerek doğruyu görecekler.
İnsanlık için umut olanlara, bilim ve ilim için çalışanlara, doğru ve hayırlı yolda, ilerleyenlere selam olsun. Gelecek onların ışığı ile verimli çalışması ile daha güzel olacaktır . Sevgi ve merhamet yoksa gül açmaz, güneş doğmaz. Sevgi ve merhamet yoksa yaşam soğuk ve karanlıktır. Geleceğimiz sevgidedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.