Türkiye'de yurduna ve milletine karşı görevini tam olarak yapanlara enayi deniyor. Saf bir şey bilmez sanıyorlar. Hatta saftirik gözüyle bakıyorlar. Vatanı için çalışan millet malını koruyan insanların markası dürüstlüktür. Onlar hileli düzene uymazlar. Doğru bildiklerinden ayrılmazlar.
Doğru dürüstçe vergisini ödeyenlere de aynı gözle bakılır. Bu toplum nasıl bu hale geldi? Çalan, soyan, yağmalayan itibarlı göründü kimilerince.
Anlaşmazlık nasıl oldu bilmem. Koç Holding ile rahmetli Süleyman Demirel'in yönetimi zamanında anlaşmazlık doğdu. Sayın Süleyman Demirel üç sayfalık mektup yazdı holdingin başındakine. Buzlar eridi, çözüldü. Şu kadar insan istihdam ediyorsunuz. Şu kadar vergi veriyorsunuz bunu şu kadar ilin veya şu kadar mükelleften toplayacağımız vergiyi siz ödüyorsunuz gibi yazmıştı mektuba.
Vergisini veren istihdam yaratan beytül malını koruyan herkes baş tacıdır yurdumuzda. Vergi afları ve özel olarak uygulanan imtiyazlı aflar toplumda güveni zedeliyor. Verenleri enayi konumuna sokuyor. Toplumda adalet yoksa sorunlar başlar. Olumsuzluklar hızlı artar. Toplumda güven adaletle sağlanır.
Devletimizin geliri vergilerdir. Herkes ödeyecektir vergisini. Kimse vergi kaçırmamalıdır. Vergisini kaçıranlar bazen takip edilememektedir.
Vergi reklamlarını hatırlayalım. Önce alışveriş sonra fiş kucağında elektrik fişleri ile geri gelir. Sorulunca da önce alışveriş sonra fiş dediniz derdi.Vergi vermek kutsal görevdir. Bilinçli, yurdunu sevenler vatandaşlık görevlerini doğru yaparlar.
Ücretli çalışanların vergileri tıkır tıkır alınır. Cebin birinden almak öteki cebe koyma olarak görenler vardır. Emeğin karşılığı gözüyle bakılmaz. Kazananın doğru kazancına göre vergi vermesi gerekir.
Kümesin dışında olanlar çeşitli harcamalarını gider göstererek vergiden düşebiliyorlar. Kümestekiler parayı ihtiyaçları için harcamıyorlar mı? Herkes harcadığı para ile dolaylı vergileri ödüyorlar, onlar neden indirimden faydalanıyor da kümestekiler faydalanamıyor?
Vergiler, devletin kamu giderlerini karşılamak için toplumu oluşturan gerçek ve tüzel kişilerinden gelirlerine göre karşılıksız ve zorunlu olarak kamuya aktarılan paralardır.
Ödenen vergilerin dışında her alınıp satılan devlete dolaylı vergiler ödenir. Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV, MTV, damga vergisi, emlak vergisi gibi çok çeşitleri vardır. Vergi çeşidimiz çoktur.
Devleti yönetenler adaletli şekilde vergileri toparlar. Rahmetli Turgut Özal'ın belediye seçimlerindeki bir afiş basına düştü. İktidarla birlikteysen özgürsün değilsen muhalefet isen esirsin. İktidar yanlılarına halı seriliyor olmayanlara hasır veya yere otur deniyor. Aynı uygulamalar devam ediyor.
Sayıştay 2022 yılında 360 milyar SSK borcunun ödenmediğini tespit etmiş. Bunların içinde belediyelerin borcu 38 milyardır. Diğer borçlar iş insanlarının borcudur. Gevşek tükmük sakala zararı vardır. Herkes borcunu zamanında ödemesi gerekir.
Devletten ihale alanların vergi borçları siliniyor. Kazançlarının vergileri niye alınmıyor da siliniyor? Devlet işinin üstüne önemle durarak, herkese eşit davranarak güven kazanır. Şeffaf olarak güven kazanır. Vergi memurların masa başında değil halkın içinde olmaları gerekir.
Mehmet Şimşek rasyonel zemin peşinde olması yetmez. Bütün bakanların aynı şekilde millet malını kılı kırk yararak harcamaları gerekir. Neden şu kadar şirketler parayı ortaklarına dağıtmamış. Bir gün kaydı ve gelir beyanı olmayan milyonluk araçlara binenler tespit edildi. Bunlar önceden görülmesi gerekmez mi? Arayınca bulunuyorsa veya ortaya çıkarılıyor neden çıkarılmadı. Çıkarılabiliyorsa sorumlulardan hesap sorulmalıdır. Başta vergi dairelerindeki müdürlerden hesap sorulmalıdır. Herkesi ilindeki görevi devleti adına yapıyor. Halktan toplanan vergilerle maaşını alıyor. Onun için görevini milletin haklarını gözeterek doğru yapmaları gerekir.
Hastane, okul, yol bütün hizmetleri ve maaşlar vergilerle toplanan paralardan ödenir. Onun için vergi adaletli bir şekilde, gelirine göre herkesten alınmalıdır.
En düşük emekli aylığı 12.500 lira olunca, kaynak sorunu hemen gündeme gelir. Şu kadar para gerekli. Pe ki hesapsız harcamaların paralar ne kadar? Dişin kovuğunda bir şeyler kalmadı.
Vergi verenler millet malının korunacağını, doğru yerde harcanacağını bilmek isterler. Harcamalar şeffaf şekilde göstermelidir. Yurttaş da vergi bilinci oluşmasını sağlamaya çalışılmalıdır. Kazanan herkesten gereken vergi alınmalıdır. Toplumun temeli adalettir, adalet yoksa sefalettir.