Akışta kalmak ve anı yakalamak

Songül KARAMAN

Yaşam içerisinde sürekli bir planlama ve bunu gerçekleştirme kaygısı taşırız. Sürekli bir şeylere yetişme telaşından içerisinde olduğumuz anı yaşamayı beceremeyiz çoğu zaman. Oysaki yaşadığımız her an özel ve tekrarı olmayan vakitlerdir. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz akışta kalma ve anı yaşama ya da anda kalma kavramları anlatmak istediğimiz zamanın kıymetini anlamayı ifade ediyor. Bu kavramların içerik olarak anlatmak istediği ise geçmişte ki olaylara takılmaktan kurtulma aynı zamanda gelecek kaygılarını bırakarak şimdi ki zamana odaklanarak yaşamayı önermesidir. Bu sayede yaşamı daha keyifli olarak sürdürme, çevreye karşı farkındalık gösterme en önemlisi de bireyin kendi ile iletişimi içsel dünyasını keşfetmesini sağlayabilmesidir.

Sosyal ve psikoloji açısından faydalı görünen bu davranışları neden hepimiz uygulayarak hayatımıza dahil edemiyoruz biraz da bundan bahsedelim. Bu değerlendirmede birçok kişisel veya çevresel faktör sıralanabilir.

-Aşırı derecede her şeyi kontrol altında tutma isteği

-Alışkanlıklar

Yeni fikirlere kapalı olma

-Konfor alanında aynı çizgide yaşamayı seçme

-Yoğun iş temposu

-Teknolojiye bağlı alışkanlıklar

-Sürekli yeni bilgilere kontrolsüz sahip olma gibi kişiye göre değişen faktörleri sayabiliriz. Bu düşünce kalıpları o kadar hayatımızda yerleşmiş durum da ki bizi yönetmeye başlıyor maalesef. Tüm bu olumsuzlukları pozitife çevirmek mümkün mü diye düşünürsek elbette mümkün. Yaşadıklarımız ve yaşatacağımız durumlar çoğunlukla bizim seçimlerimize bağlıdır. Yapacağımız iyi seçimler bizi istediğimiz ve verimli sonuçlara ulaştıracaktır. Öncelikle yeni kararlar alarak ilk adımı atabiliriz.

Burada önemli nokta ise kararlılığımız yani kararlarımızı arkasında durmak ve uygulamak.

Devamında bize biraz cesaret gerekiyor. Kaygı ve korkularımız bir yana bırakarak yaşanacak şeyleri görmezden gelerek veya uzaklaşarak yaşamaktan kaçmayı bırakmak gerekir.

Bakış açımızı yenilemek veya genişletmek de yeni adımlar atarken oldukça önemlidir. Bakış açımızı değiştirmek olayları değerlendirme kapasitemizi yükselterek farklı bakış açılarından da hayatı gözlemleyip yaşama fırsatı sunacaktır.

Attığımız bu adımlar sayesinde zihinsel ve ruhsal dünyamızda da olumlu değişimler olacaktır Kendimizi daha pozitif hissederek enerjimizi istediğimiz yöne aktarmayı öğrendiğimizde ise hayalinizde ki ideal yaşama kavuşabiliriz. Unutmamalı ki her şey sizinle mümkün ve sizinle başalar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.