Alışveriş bağımlılığından kurtulmak

Songül KARAMAN

Alışveriş bağımlılığı çağımızın sosyal sorunları arasında yerini koruyor. Modern yaşamın getirdiği yenilikler ve teknolojinin sunduğu imkanlar alışveriş alanına ilginin ve talebin artmasında önemli faktörler arasında yer alıyor.

Alışveriş bağımlılığının diğer bir nedenleri arasında bireylerin duygusal boşlukları doldurma, stresle başa çıkma veya toplumsal baskılara karşı koyma gibi faktörleri sıralayabiliriz.

Bilimsel araştırmalara baktığımızda ise alışveriş yapmanın seratonin hormonunu arttırdığı belirtilmiş. Yani mutlu olmak için alışverişi bir araç olarak görülüyor. Aslında en bunun iyi bir seçim olmadığı alışveriş sonrası tekrar mutsuz bir moda girildiğinde fark ediliyor

Bu sorunu aşmak ve kontrol altına almak adına bazı yöntemleri uygulamak verimli sonuçlara ulaşmak için etkili olabilmektedir

Deneyimleyeceğiniz bu yöntemler alışveriş bağımlılığını yenmeyi başarmanızı kolaylaştıracaktır.

Şimdi neler yapabiliriz onlara değinelim.

*Kendinize aylık veya haftalık bir bütçe hazırlayın ve çok elzem durumlar olmadıkça bunun dışına çıkmaktan kaçının.

*İhtiyaç listesi hazırlayın gereksiz ve ürünleri almamış olursunuz.

*Öncelikle alışverişe çıktığınızda mağaza veya vitrinlerde karşınıza çıkan ve size cazip gelen beğenerek almaya karar verdiğiniz ürünlere gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünün.

*Bunu değerlendirmek kendinize birkaç gün zaman tanımanız doğru karar vermenizi sağlayacaktır.

*Sadece tarzınıza ve zevkinize uygun olduğu için bir ürünü almayın. Belki aynı ürün tarzından birçoğu elinizde mevcut. Önce tekrar gözden geçirin ve öyle alın.

*Sırf indirimde diye bir şeyler almaktan vazgeçin. En çok gereksiz harcama sebebi indirim ürünlerine ulaşma isteği diyebiliriz.

*Elinizde kalan bozuk paraları bir kutu yardımı ile biriktirin ve her ay bu parayla bir şeyler alacağınız hedefleyin Bu sayede bütçenize minik katkılar sağlamış olursunuz.

*Mağazalara ürün sitelerine abone olmayı. Bu alışveriş isteğini ortaya çıkaran bir faktördür. Çeşitli ürünler ve indirim kampanyaları cazip gelerek yine ihtiyacınız dışı alışverişe sizi itebilir. Bunu göz ardı etmeyin

*Alışverişte kart yerine nakit kullanmayı deneyin. Kartların sunduğu fırsatlara kapılıp bütçenizi aşma durundan kurtulmada etkilerini kısa sürede fark edeceksiniz.

*Yeni hobiler ve ilgi alanları edinerek kendinizi iyi hissetmediğinizde motivasyonunuzu arttırarak alışverişe bağımlı kalmaktan uzaklaşabilirsiniz.

Uygulayacağınız bu yöntemlere sizde kendinizce alternatifler ekleyerek bu çalışmaları daha keyifli hale getirebilirsiniz. Denemeye şimdiden başlamaya ne dersiniz. Unutmayalım ki başlamak başarıya giden ilk adımdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.