İslâm dini tüm insanlığa kucak açan, iyiliği güzelliği emreden, birleştirici bir dindir. Emirleri ve yasaklarını incelediğimizde hem insanlığa hem toplum düzenine faydalı olan düzenlemeleri içerdiğini görürüz.
İslam a hizmet etmek müminler olarak bizim görevlerimiz arasında olmalıdır. İlk görevimiz ve varoluş gayemiz ilk olarak Allah C.C kulluk onu sevmek rızasına uygun davranmaktır. Bu yolda en güzel örneğimiz Peygamber S.A.V. Efendimizdir. Hayatı ve olaylar karşısında uyguladığı ölçülerle bize rehberlik etmiştir. Diğer bir rehberimiz de Kuran ı Kerim’dir. Yaşantımızla ilgili her konu da Rabbimiz Kuran ı Kerim de açıklamalar buyurmuştur. Bizlere bu kadar nimetler ve lütuflar sunan Rabbimiz e şükür borcumuzu unutmamalıyız. Şükrümüzü eda etmenin yollarından biri de dinimize hizmet etmemizdir. Bunu yapmak için öncelikle kendimiz dinimizi iyice öğrenmeye çalışmalı, hayatımızda bunları uygulayarak bir yön çizmeliyiz. Eksik bilgilerle yola çıkarsak yarar yerine zarar vermiş oluruz. İlk olarak Kuran-ı Kerim’i her zaman okuyarak bizlere verdiği mesajları anlamamız ve ona göre davranmamız gereklidir. Kendimiz yapmadığımız bir şeyi başkasına söylemek ve yapılmasını beklemek, ürün ekmeden hasat almayı beklemek gibi boşuna bir bekleyiş olacaktır.
İslâm a hizmet adına ilk olarak kendimiz tam bir iman sahibi olmalı bunu yaşamalıyız. Allah c.c. varlığını ve birliğini zikretmeli sürekli bunu hem kendimiz hatırlamalı hem çevremize hatırlatmalıyız. Be neler yapabilirim acaba bunları yapabilir miyim diye uzaklaşmak yerine Bunların dinimize günlük hayatımızda ki küçük davranışlarla da katkı da bulunabiliriz. Bu düşünce yapısının açtığı yol bizi büyük hizmetlere de götürecektir.
Dinimize günlük hayatımız da neler yapabiliriz bunlara bir bakalım. Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi İslamiyet iyi ve güzel olan her şeyi kapsamaktadır. İlk önce kendimizden sorumlu olduğumuz gibi Müslüman kardeşlerimizden de sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız. Sadece kendimiz için yaşamak gibi bir lüksümüz yok, Rabbimizin rızasına giden yollardan biri de birbirimizi Allah için sevmekten geçmektedir. Küçük olarak görülen davranışlar mânâ olarak büyük olabilirler. Rabbimizin rızasının nerede karşımıza çıkacağını ancak Rabbimiz bilir. Birbirimizle selamlaşmak, güler yüz göstermek, yardıma ihtiyacı olan bir kardeşimizin sıkıntısını gidermek, hastaları ziyaret etmek, sadaka vermek, insanlığın yararına bir şeyler yapmak (yol, çeşme, okul, cami )gibi hem şimdi hem gelecekte de hizmet sağlayacak eserler bırakmak, çocukları sevindirmek özellikle de yetim ve öksüz çocukları himaye etmek, çevremizi temiz tutmak, ilim öğrenmek isteyenlere yardımcı olmak, hayvanları koruyup ihtiyaçlarını gidermek, Allah C.C anıldığı ortamlar da bulunmak, insanlara zarar veren durumları gidermeye çalışmak(herkesin kullandığı bir yolu kapatan zarar veren şeyleri temizlemek gibi) birbirimizin haklarına saygı duymak ve uygulamak, emanete sadık kalmak, verdiğimiz sözleri tutmaya çalışmak, merhametli olmak, elimizde ki nimetleri paylaşmayı bilmek, birbirimize duada bulunmak ve çoğaltabileceğimiz birçok davranış bulabiliriz. Yeter ki biz Rabbimize bir adım atalım o bizlere kapılar açacaktır. Gördüğümüz gibi İslam a hizmet için o kadar çok alan var ki bu da Rabbimizin bize lütfudur ve dinimizin güzellik yönünden ne kadar zengin olduğunu işaret etmektedir.
Dinimizde ki bir başka güzellik de Müslüman olmayanlara da güzel davranışlar sergilemek ve iyi davranmayı tavsiye etmesidir. Bizler davranışlarımızla Müslüman olduğumuzu göstermeliyiz ki dinimizin güzelliğini herkes anlayabilsin. Bazı şeyleri anlatarak da açıklayabileceğimiz gibi bazen de davranışlarda görülenler kelimelerden etkili olabilmektedir. Bu konuda da en güzel örneğimiz Peygamber S.A.V. efendimizdir. Peygamberimiz Müslüman olmayanlara dahi o kadar adil anlayışlı dürüst merhametli davranmıştır ki değerli mallarını bile sadece ona emanet edecek kadar güvenlerini kazanmıştır. Müslüman olmayanlar Peygamber Efendimizi Muhammed’ül Emin (Emin Muhammed ) künyesi ile anmışlardır. Böyle güzel bir Peygamber in ümmetine de onun bıraktıklarına sahip çıkıp devam ettirmek olacaktır.
İslâm a hizmet konusunda hiçbir davranışı küçük görmemeli gücümüz neye yetiyorsa yapmak için gayret göstermeliyiz. Küçük damlalar çoğalıp okyanuslara bile dönüşür. Yeter ki Rabbimiz dilesin ve bizlere nasip etsin. Gayret bizden tevfik (muaffak kılmak )Allah C.C tandır.