Kendi Kültürümüze Sahip Çıkmak

Songül KARAMAN

Kültür, bir toplumu oluşturan önemli yapı taşlarından biridir. Yaşanılan toplumun geçmişten bugüne varoluş sürecinde uyguladıkları korudukları ve gelecek nesillere taşımaya gayret gösterdikleri bir olgudur.
Kültürün yaşam içerisinde bir çok alana etki eden düzenleyen bir etkisi vardır.

Gelenek ve görenekler, âdetler şive, giyim tarzı, düğünler, mutfak ve yemek alanları gibi bir çok yaşamsal konuda kültürün getirdiği kuralları uygulamaya çalışırız. Kültür bir yaşam tarzı da diyebiliriz. İçinde bulunulan toplumun öz varlığının temsilciliği de kültürün görevleri arasındadır. Bu sebeple kendi kültürünü koruyan yaşatan toplumlar diğer toplumlarda daha güçlü bir etki ve algı yaratmayı başarır.


Türk toplumu olarak o kadar güzel ve köklü bir kültüre sahibiz ki her alanda ilerleme sağlama da bu büyük bir katkıdır.


Kültür yapısının yaşamda her alanı etkilediğinden bahsetmiştik.Bunlardan bazılarına değinecek olursak; Manevi değerlerimizden vatan sevgisine aile yapısından sanata yemek ve giyim tarzından toplum içerisindeki davranış kalıplarına kadar kültür hayatımızın içerisinde var olmaktadır.Örneğin bizim kültürümüzde büyüklere saygı oldukça önemlidir.


Büyüklerimizin olduğu ortamlarda davranışlarımıza özen gösteririz.Oturma şeklimizden konuşma tarz ve üslubumuza kadar saygı çerçevesini korumaya dikkat ederiz.


Aslında bunu yaparken zorlanmayız işin güzel tarafı. Çünkü çocukluk çağlarımızdan itibaren böyle davranmayı ailelerimizde gördüğümüz ve severek yaptığımız için bizim için olağandır
Türk aile yapısı o kadar güzel özelliklere sahiptir ki insan ilişkilerinde ölçü sevgi saygı dengeli bir şekilde yaşanmaktadır.Büyüklere saygı nasıl alışkanlık halinde kendiliğinden gösterilebiliyorsa sevgi anlayış paylaşma gibi olgularda onları takip ediyor.


Dikkat edilmesi gereken yönlere değinecek olursak ,sahip olduğumuz bu güzellikleri kaybetmek istemiyor ak iki kat özenli olmamız gereken bir çağdayız..Gerek popüler kültür adı altında empoze edilmeye çalışılan başka kültürlere özenti ve modernlik adı alında bizlere sunular seçenek ve dayatmalara karşı uyanık olmalıyız.Bizim kültürümüzde şimdi yokmuş gibi gösterilmeye çalışılan her şey fazlası ile var.Modernlik,gelişmişlik ,çeşitlilik hepsi mevcut.Asıl bunları destekleyen unsurları kaçırmamak gerekiyor.Manevi değerler ve toplumsal değerler.İşte bunlar bizi biz yapan diğer toplumlara karşı güçlü kılan ve her dönem kültürümüzü yaşatacak yönlerdir.Biz her çağda vatanımıza seveceğiz , bayrağımıza sahip çıkacağız ,İnancımızın gücü ve desteğini hayatımıza yansıtacağız.Aile yapımızı koruyacağız
Yardımlaşma paylaşma bizim öz değerlerimiz bunu hep yaşatacağız.


Büyüklerimiz hep kıymetli olacak.Eğitim her zaman önem verdiğimiz bir olan olarak kalacak
Başkalarının haklarına saygılı ,helal olan kendi hakkını kazanmak için uğraşan bir toplum olmayı unutmayacağız.İşte bunlar gibi değerleri korudukça kültürümüze sahip çıkmış olacağız.

O zaman asırlardır yaşamış ve ileri ki dönemlerde taşınacak kültür yapımızla güçlü ve yıkılmaz bir toplum olarak yerimizi koruyacağız.Sonuç olarak kültür yaşam yaşam içerisindeki düzenleyici rol kadar gelişmişlik yolunda önemli bir faktördür.Geçmişine sahip çıkan toplumlar her zaman başarılı bir ve istikrarlı oluşlardır.

Birlik ve beraberlikle her güçlük aşılabilir hem her alanda yeniliklerle yolumuza devam edebiliriz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.