BİR AK PARTİ ANISI

Yılmaz SANDIKÇI

Bugünü anlamak için dünü bilmek önemli. Bazen yüzyıl önceyi bazen bin yıl. Bazen de 10 yıl bile yeterli.

*

15 Ağustos 2013, “AK Parti Ergenleşiyor” başlıklı yazımda şunları yazmıştım. Geçen 11 yılda değişen veya gelişen bir durum var mı? Ne dersiniz anılarda bir gezinti yapalım mı? Ne göreceğiz bakalım!

*

Önceki gün AK Partinin 12. yılı vesilesi ile Konya İl Teşkilatının davetine iştirak ettik. 12 yıl insan için çocuk denecek bir yaş hatta tam da ergenliğe geçiş dönemi ama 12 yaşına rağmen 11 yıldan beri iktidar olan bir parti için durum farklı… … AK Partinin geçen 11 yılında; Hızlı trenden çift yollara, ihracat artışından dış borçlara, hastanelerdeki düzelmeden, eğitim sistemine kadar birçok konuda nereden nereye geldiğimizi gösteren güzel bir sunum hazırlamışlar… …

*

Konya İl Başkanı açılış konuşmasında AK Partinin bir ihtiyaçtan doğduğunu ve bu sebeple de çok partili hayatımızda girdiği her seçimde oylarını artıran tek parti olarak tarihe geçtiğini, 3Y (yolsuzluk, yoksulluk, yasaklar) ile mücadelede ciddi başarılar kazandıklarını ve daha birçok şey anlattı. Başarılarının devamını dileriz, zira siyasi partilerin başarısı Türkiye’nin başarısı olacaktır.

*

Bendeniz toplantıda zaman sınırlaması nedeni ile soramadığım bazı soruları buradan sormak istiyorum, umarım AKP yetkilileri ilgili oldukları konularda kamuoyunu aydınlatırlar;

Soru 1- Konya’da üniversite sayısı 1 den 5 çıkarıldı. Yani artık 5 tane üniversitesi olan bir şehir olarak övünebiliriz. Ancak Konya üniversiteleri “bilime katkı”, “teknoloji üretme”, “sanayicinin eleman ihtiyacının çözümüne katkı” gibi kıstaslar açısından kaçıncı sıraya yükseldi?

*

Soru 2- Takdire şayan bir yaklaşımla, AK Parti kurucuları görevlerini 3 dönem ile sınırlayıp siyaset hayatımızda fosilleşme ve dinozorlaşmayı engelleyecek, dinamizmi artıracak çok güzel bir uygulamaya imza attı. Ancak 3 dönemi dolduran gerek başbakan, gerek bakanlar tekrar göreve gelemeyeceklerine göre ve (görünürde) yerlerine geçecek adamları yetiştirmediklerine göre, acaba tabandan gelen yoğun istek üzerine bu maddenin kaldırılması gündeme gelebilir mi? Tabandan böyle bir talep algısı var mı, yok mu?

*

Soru 3- Anayasayı değiştirmek için bu kadar uğraşılmasına rağmen, siyasete kalite getirmek ve gerçek (ileri) demokrasiye geçmek için siyasi partiler yasası konusunda herhangi bir çalışma var mı? Değinen olmadı bu konuya. Elbette meclisteki hiçbir milletvekili kendi dokunulmazlığını kaldırmak istemez, parti başkanları da kendisine biat etmeyen özgüveni yüksek kişileri(n milletvekili olmasını) istemez. Ancak “mesele ülkemin geleceği ise diğerleri detaydır” diyerek bir sonraki dönem (mevcut vekiller rahatsız olmasın) geçerli olmak üzere “dokunulmazlıkları sınırlayacak” ve 2 dönem sonra bari olsa halkın içinden, daha yetkin ve geçmişi daha temiz insanların siyasete girmesini teşvik edecek, milletin vekillerini … … (meclise) getirecek bir düzenleme konusunda ne düşünüyor AK Parti ?

*

Soru 4- İhracatımız gurur verici bir hızla artıyor ve 150 milyar doları aşmış durumda. Ancak, AK Parti iktidarında ihracatın ithalatı karşılama oranı da aynı hızda artmış mı? İhracatın ithalatı karşılama oranının %60’larda kalmasının (yani ithalatın ihracattan daha fazla artmasının) ekonomimize getirdiği yükten kurtulmak için bir planınız var mı?

*

Soru 5- IMF borcu AK Parti iktidarında sıfırlandı. IMF konusunda birçok çalışmam olduğu ve IMF’den borçlanmanın ekonomide nasıl bir kısır döngüye sebep olduğunu bildiğim için teşekkürü borç biliyorum... Ancak, IMF borcu “sıfırlandı” derken, Türkiye’nin toplam borcu nereden nereye geldi? Özel sektör ve kamu sektörü borçlanma oranları nasıl değişti, 2013 bütçemizde dış borç faizi için kaç milyar TL ödenecek? Bu ödemeler için hangi kaynaklarımız kullanılacak?

*

Soru 6- THY, milli havayolu şirketimiz olarak dünya çapında bir üne kavuştu ve küresel devler arasında yerini aldı, Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi oldu üst üste. Ancak, böylesine verimli ve kazancı göz kamaştıran bir şirketin devletin elinde kalan hisselerinin tekrar özelleştirmeye açılması ihtiyacı nereden doğuyor?

*

Soru 7- Milli gelirdeki artıştan gurur duyuyoruz. Ancak gelir dağılımındaki adaletsizliğe ilişkin bir gelişme var mı?

*

Sorular daha çok ama önemli olan alacağımız cevapların ne kadar net ve bilgilendirici olacağı… Sabır ve saygı ile bekliyoruz efendim.

*

Evet, 11 yıl daha geçti, durum nedir sizce? AK Parti ergenlikten çıkıp, erginleşti mi? Uyguladığı politikaların sonuçlarının sorumluluğunu taşımayı öğrendi mi yoksa hala başkalarını mı suçluyor? Bu sorulara cevap verir mi? Almanya’dan selam ve dua ile.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.