Türkiye yerel seçimlerle meşgul olurken, biz yine işimizin peşinde yollarda bir kere daha Rusya’dayız. Bu sefer kuzeye doğru Sibirya sınırına yakın, karın adam boyu yağdığı, havanın gündüz bile eksi yirmi-otuz derece soğuk olduğu bir yerlerdeyiz. Rızk neredeyse oradayız yani.
*
Kapitalist blokun koyduğu ambargo etkilerini hissettirse de Rusya duruma adapte olmuş durumda, çoğu batı markası restoran ve kafenin yerini hemen yerli markalar ile değiştirmişler. Cola bile yerli Rus bir markasına dönüşmüş artık. Dahası Çin malları eksiği dolduruyor.
*
Kapitalist dünya Rusya’ya ambargo koysa da aynı kapitalist kafanın daha fazla kâr amacı ile ucuz iş gücü hatırına yatırım yaptığı Çin, bu “sömürü düzeninden sağladığı gelişme” sayesinde Rusya’nın eksiklerini hızla karşılıyor. Özellikle sanayi makineleri ve otomobil piyasası Çin markalarının eline geçmiş gibi. ABD ve Avrupalı otomobil markalarının satış merkezleri ise hayalet gibiler, bazılarının markaları binalar üzerinde duruyor ama kendileri yoklar.
*
Türkiye ise batının müttefiki ve Rusya’nın komşusu olarak yine arada kalmış. Özellikle 2. Dünya savaşından sonra “kırk katır mı kırk satır mı?” durumundayız. Böyle durumlarda “akıl akıldan üstündür” diye düşünüp, milletin kollektif aklına güvenmek, siyasette ve devlet yönetiminde liyakate önem vererek milletin evladının aklını kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor bence… Kapitalist veya komünist fark etmiyor, emperyalizmin her türüne karşı “milletin istiklalini milletin azmi ve kararı kurtaracaktır” inancını canlı tutmak gerekiyor. Ha bu arada kapitalistler dini de kullanıyor, hedefe koydukları milletleri sömürmek için… Bunu da akılda tutmak gerekiyor.
*
Kapitalist kafa işgal edemezse, din ile ticaret ile sömürüyor hedefe koyduğu ülkeyi.
*
İlginç değil mi, kapitalist kafa daha fazla kazanmak için ucuz ülkelere yatırım yaparken veya ülkesindeki yatırımları ucuz ülkelere taşırken, ucuz ülkelere teknoloji transferi de yapıyor aslında. Yüksek kâr hırsı o kadae gözünü boyuyor ki kapitalist kafanın, düşman olarak tanımladıkları ülkelere bile ucuz işgücü hatırına yatırım yapıyorlar. Bu ülkelerin yer altı ve yer üstü kaynaklarını ticaret yolu ile ülkelerine kolayca taşıyorlar. Ya da ucuz ülkelerde ürettirdikleri malları üçüncü ülkelere yüksek kârlar ile ihraç ederek paralarına para katıyorlar.
*
Ancak iş burada bitmiyor, ucuz ülkelere yaptıkları yatırımlar sayesinde, ucuz ülkenin vatandaşları iş buluyor, gelir sağlıyor, eğitimini atırıyor, tecrübe kazanıyor, birikim yapıyor... Zaman içinde bu birikim ve tecrübe sayesinde kendi işini kuruyor ucuz ülke vatandaşları… Kendi işini kuranlar bir süre sonra “modern sömürgecilerinin” karşısına rakip olarak çıkıyorlar hem dünya çapında hem de kapitalist ülkelerin kendi pazarında.
*
Sadece ticarette rakip olmuyorlar, ucuz işgücü sayesinde kazadıkları parasal birikimin verdiği güç ile bölgelerinde “askeri” güce de dönüşüyorlar hatta Çin’in yaptığı gibi küresel güçlere kafa tutuyorlar.
*
İşte tam burada kapitalist kafanın eski komünist Sovyet kininden mi, mezhep farkından mı yoksa Rusya’nın büyük ve zengin toprakları hatırına mı her ne için ise uyguladığı politikaların karşısına bir denge gücü olarak çıkıyor Çin!
*
Şimdi sorum şudur, dün Çin’in ucuz iş gücünden elde ettiği kârı bugün Çin’i durdurmak için harcamak zorunda kalan kapitalist kafanın kafası ne kadar çalışıyor sizce? Dostluğu ne kadar dostluk olur bunların?
*
Şimdi dönüp kendimize bakalım, bu durumları anlayacak ve bu durumlara uygun politikaları geliştirecek kafaları getirebiliyor muyuz devlet kadrolarına siyasete. Milletin büyüttüğü evladının kafalarını dünya gerçeklerine uygun şekilde yetiştirebiliyor muyuz sizce? Doğru kişileri seçebiliyor muyuz seçimlerde?
*
“Dostum demenin” değerini bilmeyen, ön görüsüzlük yüzünde dün tükürdüğünü bugün yalamayı savunabilen ve anlık duygular ile dostu düşmanı karıştırmanın sonuçlarına kesilen faturayı halkına ödeten kafa, böyle durumlarda tebdir almak yerine tepki vermek ile halkı rahatlatan kafar, böyle durumlarda kendi suçunu kusurunu din ile kamufle etmeye çalışan kafa küresel güçlerin oyununda ne verebilir halka?
*
Anı kurtarmak için değil geleceği hazırlamak için stratejik düşünebilenlere, görüntüye ve rivayete kanmak yerine, dinin manasını anlamaya çalışanlara selam ve dua ile…