Konya Milletvekili Hasan Ekici çiftçinin derdini Meclise taşıdı!

Konya Milletvekili Hasan Ekici çiftçinin derdini Meclise taşıdı!

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici hububat alım fiyatlarının açıklanması ile birlikte Konya Altınekin’de çiftçileri ziyaret etti ve üreticinin sıkıntılarını Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kuruluna taşıdı.

ALIM FİYALARINA ÇİFTÇİLER VE ODA BAŞKANLARINDAN BÜYÜK TEPKİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda yaptığı konuşmada: “Geçen hafta Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve arpa taban alım fiyatlarını açıkladı. Biz de fiyatın açıklandığı gecenin ertesi günü tahıl ambarı Konya Ovasımızdaki çiftçilerimizle Altınekin ilçemizde buluştuk. Ziraat Odası başkanlarımızı ziyaret ettik. Çiftçilerimiz ve ziraat odası başkanlarımız açıklanan taban fiyatlara çok büyük tepki gösterdiler” açıklamasını yaptı.

hasan-ekici.jpeg

Ekici, konuşmasını, “Konya’daki ziraat odalarının başkanları ortak basın toplantısı düzenlediler. Oda başkanları, açıklanan fiyatın beklentilerinin çok altında kaldığını ifade ederek fiyatın biran önce artırılmasını talep ettiler. İktidar geçen yıl (destekleme primi dahil) 9.250 TL. olarak açıkladığı ekmeklik buğday taban fiyatını bu yıl 11.000 TL. olarak açıkladı. Yani 1.750 TL. artırdı. Yıllık artış oranı % 18. Arpa da ise durum daha vahim. Geçen yıl (destekleme primi dahil) 7.500 TL. olan arpanın taban fiyatı bu yıl 8.000 TL. olarak açıklandı. İktidar, arpanın fiyatını 500 TL. artırmış. Arpadaki artış oranı ise % 6.

Şimdi iktidar yetkililerine, Tarım ve Orman Bakanı’na soruyoruz:

Devletin resmi kurumu TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyonun bile % 75 olduğu enflasyonist bir ortamda çiftçilerimize yüzde % 6’lık ve % 18’lik artışları nasıl reva görürsünüz? Bu artış oranlarını belirlerken hiç mi vicdanınız sızlamadı?

GİRDİ FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTARKEN BUĞDAY YÜZDE 18, ARPA YÜZDE 6 ARTTI

Çiftçilerimizin temel girdisi olan mazot geçen yıl 21 TL. iken bu yıl 42 TL. oldu. Mazot % 100 arttı. Geçen yıl 15-20 bin olan işçilik giderleri bu yıl 30-35 bin TL.’yi buldu. İşçilik ücretleri de % 100’e yakın arttı. Gübre geçen yıla göre % 50-60 oranında arttı. İlaç ve tohum fiyatları da aynı şekilde % 100’e yakın oranda arttı.

Tüm üretim girdilerinde % 100’lere varan fiyat artışları yaşanırken buğday taban fiyatını % 18, arpa taban fiyatını % 6 artırmak hangi akla, hangi hesaba, hangi mantığa sığar? Ziraat odalarının üretim maliyet hesaplamalarına göre güncel ton maliyeti 10.300 TL. olan buğdaya 11.000 TL. taban fiyatı nasıl açıklarsınız? Çiftçilerimiz önümüzdeki yılın hububat ekimini bu yılın Ekim Kasım aylarında yapacaklar. Bu enflasyonist ortamda girdi maliyetleri de doğal olarak artmaya devam edeceğinden çiftçilerimiz açıklanan fiyatlarla buğdaydan elde ettikleri hasılatla ekim maliyetlerini dahi karşılayamayacaklar" ifadelerini kullanarak tamamladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.