Konya'da "Antik Çağ'dan Günümüze Aydınlatma Araçları" Sergisi yarın açılıyor! 55 eser ilk defa sergilenecek

Konya'da "Antik Çağ'dan Günümüze Aydınlatma Araçları" Sergisi yarın açılıyor! 55 eser ilk defa sergilenecek

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 102. yılı dolayısıyla 102. Yılda 102 Süreli Sergi Projesi kapsamında düzenlenen “Antik Çağ’dan Günümüze Aydınlatma Araçları" Sergisi 15 Nisan'da Konya Arkeoloji Müzesi teşhir salonunda görücüye çıkıyor.

Konya Valiliği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 102. yılı dolayısıyla 102. yılda 102 Süreli Sergi Projesi kapsamında düzenlenen “Antik Çağ’dan Günümüze Aydınlatma Araçları” Sergisi 15 Nisan'da Konya'da açılıyor.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Yünden sergiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Yünden; "İnsanoğlu ilk çağlardan bu yana geceyi gündüz gibi yaşama arzusu içerisinde olmuştur. Görme duyumuzun varlığını hissedebilmek için şüphesiz ışığa gerek duyarız. Bu yüzden ışık kaynakları insanlar için oldukça önemlidir. İlk insanlar başlangıçta sadece güneş ve yıldız ile aydınlanmıştır. Lakin daha sonrasında ışığın yetersiz olduğunu anlayan insanlar daha fazla ışık verecek, geceyi gündüz gibi yapabilecek aydınlatma araçlarını keşfetmeyi başarabilmiş. Tarih öncesi çağlarda güneş ve ateş ile başlayan aydınlatma bugünün teknolojisiyle devam etmektedir.

Sergi 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek

Ateşin kontrol altına alınması ile insanoğlu, ateşi aydınlanma aracı olarak kullanmaya başladı. Evleri, ibadethaneleri, sarayları, sokakları, ateşle aydınlattı. Ateşle ışık gereksinimlerini karşılayan insanlar zamanla daha iyisini bularak şimdiki zamanımıza kadar ışık kaynaklarımızda gelişim sağlamıştır. Bu süreç içerisinde ışık kaynakları olan aydınlatma araçlarından yola çıkılarak 15 Nisan - 15 Mayıs 2025 tarihleri arasında Konya Arkeoloji Müzesi teşhir salonunda “Antik Çağ’dan Günümüze Aydınlatma Araçları” sergisi düzenleniyor.

Bu sergi ile ateşten başlayarak ilk çağlarda kullanılan aydınlatma teknolojisinden modern aydınlatma teknolojisine geçiş süreci işlenmiştir. Aynı zamanda aydınlatma araçlarının sadece fiziksel bir ihtiyaç olmadığı, toplumsal etkileşimlerin de bir parçası olduğu, aydınlatma araçlarının insanların yaşam alanlarını aydınlatmanın yanı sıra sosyal, kültürel ve dini etkinliklerde de önemli bir rol oynadığı düzenlenen sergi ile anlatılıyor.

Aydınlanma araçları da değişen koşullara ayak uydurarak bir gelişim içerisine girmiştir. İlk gelişen aydınlatma aracının meşale olduğu bilinmektedir. Meşaleyi kronolojik olarak, kandil, mum ve gaz lambaları izler.

“Antik Çağ’dan Günümüze Aydınlatma Araçları” sergisi ile aydınlatma araçlarının gelişim süreci görseller ile zenginleştirilerek kronolojik olarak verilmiştir.

55 adet eser ilk kez sergilenecek

Sergilenen eserler Konya Arkeoloji Müzesi envanterine kayıtlı Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans Dönemi pişmiş toprak ve bronz malzemeden yapılan kandiller, Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi envanterine kayıtlı Anadolu Selçuklu Dönemine ait pişmiş toprak ve çini kandiller, Konya Etnografya Müzesi envanterine kayıtlı Osmanlı ve 20. yüzyıla ait pirinçten yapılan şamdanlar, kandiller, gaz lambaları, fayton fenerleri gibi birçok aydınlatma aracı olan eser sergilenmiştir.

Toplam 4 vitrinde 60 eser kronolojik olarak ziyaretçiye sunulmuştur. Sergilenen eserlerden 55 adeti ilk kez sergilenecektir.

Sergilenen eserlerin dönemine göre tipolojileri, kullanım alanları, yapımında kullanılan malzemeler, yapım teknikleri ile ilgili bilgilendirme panoları hazırlanarak eserler tüm detayları ile sunulmuştur. Tüm eserlerin aynı zamanda QR kodları hazırlanarak eserler ile ilgili bilgi ve görsellerin dijital olarak da ziyaretçiye ulaştırılması sağlanmıştır.

Sergide konunun ziyaretçiye daha iyi sunulması için ayrıca 4 imitasyon Roma Dönemi kandil örneği hazırlanmış, kandil işlevinin nasıl gerçekleştiği imitasyon kandiller üzerinde ziyaretçiye sunulmuştur." dedi.

thumbnail-afis-1.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.