Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Bayrak İnmez

Bağımsız ve özgür bir milletin bayrağını kim indirebilir? Şehit kanı olan bayrağımızı, hiçbir güç indirmeye teşebbüs dahi edemez. Ağıza sakız bile edilmemesi gerekir bayrağımızın. Çok partili hayata geçeli bu söz durmadan tekrarlanıyor. Bayrağımızı indirmeye hiç kimse cesaret edemez. Milliyetimizi tanıyanlar böyle bir kalkışa heves dahi edemezler. Bilirler ki o bayrağı kötü emel ile uzanan eller kırılır. Kimin eli olursa olsun sonuç değişmez. Bu bayrağın bedeli ödenerek göklere çekilmiştir. Hiçbir güç o bayrağı indirmeye dahi kalkamaz.

Bayrağımızın sevgisi ve koruması böyle ifade edilemez. Bayrak sevgisi vatan ve millet sevgisidir. Vatanını sevenler çok çalışır. Büyük başarılar kazanır. Bayrağımızı uluslar arasında başarı ile dalgalandırır. Başarı ile kürsüye çıkar, hem marşımızı dünyaya dinletir. Hem de bayrağımızı özgürce dalgalandırır, bize bayrak sevgisine böyle göstermek yakışır. Bayrak sevgimizi çalışarak üreterek milletimize faydalı olarak gösterebiliriz.

Eğitim soran sorgulayan nesiller yetiştirmek için yapılır. Eğitim milletimizin geleceğini aydın kılmak için yapılır. Gelenek ve göreneklere sahip çıkmak için yapılır. Ahlakı korumak ve geliştirmek için yapılır eğitim. Büyüklere saygıyı küçüklere sevgiyi öğretir eğitim. Millet ve vatan duygusunu kazandırır bayrak sevgisi aşılar. Eğitimli toplumun bireyleri özgürce yaşarlar. Hak ve adalet sınırını öğrenirler. Bağımsız ve özgür yaşamayı öğrenir değerini bilir ve korumayı ve geliştirmeyi de öğrenir.

Kurtuluş savaşını kazanmakla işler bitmedi. Mustafa Kemal Atatürk esas savaş yeni başlıyor demiştir. "Bu savaş cehalete karşı yapılacak savaştır" demiştir. Cehaleti yok etmek ortadan kaldırmak eğitimle mümkündür.

Hazreti Mevlana :"bir delil ile 40 alimi yendim. 40 delil ile bir cahili yenemedim" diyor. Cahile söz anlatmak deveye hendek atlatmaktan zor demiş atalarımız.

Her ulusun bir eğitim hedefi vardır. Bu hedefi gerçekleştirecek programlar yapılır ve uygulanır. Uygulayarak cehaleti ortadan kaldırmaya çalışılır. Cahili kandırma ve kullanma kolay olduğuna inanılır. Kendi çıkarları için başkalarını kullanırlar. Başkalarının sırtından haksız yere faydalanmak ahlaki değildir.

Hükümetler Cumhuriyet ile birlikte en iyi ve verimli eğitim arayışına girmişlerdir. Atatürk, verimli etkin millet ve vatana yararlı eğitim arayışına gitdi. Akıl bilim yolunda gelişen milletlerin eğitimi incelendi. Hem yurt dışındaki eğitim modellerini incelemek için görevliler gönderildi ,hem de yurt dışından uzmanlar yurdumuza çağırıldı. Onların raporlarından kısa sürede verim alınacak yöntemler uygulamaya sokuldu. Onların ortaya koyduğu reçetelerden milletimize faydalı olanlar seçilerek yararlanılmıştır.

Turgut Özal teknolojik kalkınmaya çok önem vermiştir. Eğitim için Japonya'dan uzmanlar çağırmıştır. O günün milli eğitim bakanı Vehbi Dinçer'dir. Sonuç sunumuna bizzat Özal kendisi de katılmıştır.

Bizimkileri şok eden cümle şu olmuştur. Eğitiminiz milli değildir. Milliyetçilik duygusu verecek şekilde değildir. Hemen Turgut Özal nasıl olur diye soruyor.

Kısaca Japonya niye seçildi? Yeraltı ve yer üstü zenginlik kaynakları olmamasına karşın süper bir güçtür. Bu sırra ermek için çağırıldılar uzmanları. Ama sonuç şok edici oldu bizim açımızdan. Yüz ölçümü Japonya'nın Türkiye'nin yarısı kadardır. Nüfusu bizim nüfusumuzdan %50 daha fazladır. Kalkınma sıralamasında dünyada üçüncü dür. En şiddetli depremde bile enkazla uğraşmayan bir ülkedir.

Biz okula başlamadan hızlı trenle çocukları teknoloji fabrikalarını gezdiririz. Çalışarak siz de böyle üretebilirsiniz fikrine inandırırız. Teknoloji çalışmaları bittikten sonra aynı trenlerle çocukları Hiroşima ve Nagazaki'ye götürürüz. Çalışmadığımız zamanlarda üstümüze atılan bombanın sonucunda bak burada ot bile bitmiyor diye onlara üretmezsek çalışmasak tekrar sonumuz böyle olur diye uyarırız çocukları. Teknolojiyi geliştirmezsek aynı sonucu yaşayabiliriz diye uyandırmaya çalışıyorlar çocukları.

Yine sözün bittiği yerdeyiz. Birisi diyor ki işlerinden ama bizde Hiroşima yok. Çanakkale dünya hazinesi ve müzesidir diyorlar.

Kendine tepeden bakar yabancıya özenir ilme ve bilime burun kıvırma, dışarıdan medet arayacak durumda gelirsin. Öyleyse tarihimize, kültürümüze gereken önem vererek teknolojiyi gelişmeye çalışmalıyız ve geliştirmeliyiz. Başka yol yoktur. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Bayrak inmez hamasi nutuklar çare olmadı yıllardır. Öyleyse ahlakı milli bilimsel ve teknolojik gelişmelere sıkı sıkıya sarılmalıyız milletçe.

İşte o bayrak bu bayrak. Dünya birleşse indirilemeyecek tek bayraktır. Çünkü o şehitlerimizin kanıdır. Hiçbir şeye malzeme edilmesi uygun değildir. "O benimdir o benim milletimindir ancak."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.