Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Devlet Baba

Devlet Ana mı? Babam mı? Devlet hem ana, hem de babadır. Varlığıyla baba, anayasayı kullanma yetkisi ile annedir. Ailenin sağlıklı olması gibi, devlet işlerini hükümetin iyi götürmesi de sağlığa işarettir.

Devleti kısaca tarifi şöyle yapalım. Sınırları uluslararası anlaşmalarla çizilmiş, bağımsızlık sembolü ay yıldızlı bayrağı, ulusal marşı korkma olan örgütlü topluluktur. Devletin yetkilerini hükümet kullanır. Bireyi yaşat ki, devlet yaşasın ilkesini, anayasadan aldığı yetki ile halkına karşı sorumludur. Devlet adına yetkiyi vatandaşlarına karşı adilce kullanır. Anayasamıza göre herkes eşit yurttaştır.

Hükümet devletin olanaklarını, adil bir şekilde herkese ulaşmasını sağlar. Hükümet beytül malını kılı kırk yararak değerlendirmeye çalışır. Millet malına karşı yöneticilerin sorumluluğu kadar, yurttaşlarında sorumluluğu vardır.

Türkiye Dünya ulusları içinde ,en üst düzeyde değilse de çok iyi bir yerdedir. Bize bugünleri sağlayan yolu Cumhuriyet aşmıştır. Bu yol kültür ve bilim yoludur. Cumhuriyetin temel ilkesi olan kültüre, bilime ve teknolojiye sarılarak dünya ulusları içinde en başa gelebiliriz. Bunun yolu bilim ve teknoloji ile milletçe çok çalışmamızla bağlıdır. Fırsat eşitliği adil bir şekilde uygulanmalıdır. Toplumun içerisindeki her bireyin yeteneklerinin ortaya çıkarılması sağlanmalıdır. Bilim yolunda beklenen güneşimiz böylece doğacaktır.

Geldiğimiz yeri küçümseyi ve beğenmeyip, Atatürk biraz daha yaşasaydı, köy endüstrileri kapatılmasaydı gibi yakınmalar var. Doğru olsa bile dün dünde kaldı diyerek bu güne ve geleceğe bakmalıyız. Bize düşen Mustafa Kemal'in ilim ve bilim mirasına sıkı sıkı sarılmaktır.

Eğitimli sayısı arttıkça, bilinçli üretim yapıldıkça toplumda refahımızı artırabiliriz. Halkın Güven içinde ve özgürce yaşaması gelişmeyi ve üretimi artırır. Devletimiz adına hükümetin halkımızın iyi ve dengeli beslenmesini geliştirmeye çalışmalıdır. Bedeni gelişmeyenlerin beyninin hiç gelişmeyeceğini bilmemiz gerekir. Durumu daha da iyiye getirmek üzere demokrasiye ve özgür yaşama özlemimiz hep var olacaktır.

Devletimizi temsil eden hükümet, beslenme güvenlik, eğitim , iş sağlayarak huzurlu yaşamanın teminattır.

Dünyada çok farklı olaylar yaşanmaktadır. Hollanda hükümeti çiftçilerine hayvan sayısını azalt diye baskı yapıyor, biz de çiftçilerimize hayvan sayısını artır diye destek sağlıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, vatandaşlarına destek ve teşvik vermiştir . Verilen krediler amacına uygun kullanılmamıştır. Hayvancılık yapacağım diye kredi alanlar, ev ,arsa, otel almışlardır. Bu destekler halka istihdam sağlamak için veriliyor. Amacına uygun kullanılmayınca istenilen hedeflerden uzaklaştırıyor. Her kuruşun aşama aşama takipçisi olunmalıdır, amacına uygun kullanılması sağlanmalıdır. Amacına uygun kullanılan kredilerden hem devlet hem birey yararlanmış olur.

Herkes aldığı krediyi ve teşviki amacına uygun kullanmış olsa sorunlar artmaz azalır. Bu amacına uygun kullanılmadığı için sorunlar yaşanmaktadır. Bu insanlar bugünkü manzara karşısında eleştiriye kızmayıp hata yaptık demeleri gerekiyor.

Alınan teşvikler ve destekler yatırıma dönüştürülseydi. Bugün işsizlik oranlarımız böyle olmazdı, gıda'ya erişimde uygun fiyatla olurdu. Gıda ithal etmek zorunda kalmazdık. Paramız kendi çiftçimize giderdi, yurdumuzda kalırdı. Bu yokluğa karşı gıdada büyük israf ve kayıplar vardır. Bunun engellenmesi de eğitimle mümkündür. Çok olumlu örnekler sergilenmelidir.

Devletin yönetimin temel ilkesi ve yöntemi adaletle gerçek hedefine ulaşır. Adaletin düzeni bozulursa, toplumun güvenliği ve huzuru da bozulur. Adalet herkes için her zaman gereklidir.

Beyt'ül mala zarar veren, senden bendeni olmamalıdır. Böyle bir anlayış dengeleri bozar, ağlayanı artırır toplumda. Cepheye kağnılarla top taşıyan anne yağmur başlayınca , çocuğunun üstündekini çıkarıp topun üstüne örtüyor. Niye öyle yaptın dendiği zaman, o millet malıdır diyor.

Bir bilim adamı diyor ki: (olgun devlet adamını sevindirmek istersen eleştir, basit devlet adamını sevindirmek istersen övün diyor). Yönetici etrafını saran doğruyu söyleyenlerle yağcı ve yalakaları ayırt edebilmelidir. Ve kendine doğruyu söyleyenleri rehber edinmelidir. Eskiden olduğu gibi halkın içine karışarak kendinin de gözlem yapması faydalıdır.

Devlet adamı gelecek nesillerin iyi eğitim almasına çalışır. Bilim ve özgürlük yolunu gençlerin önüne serer. Gençlere teknoloji üretme olanakları yaratır. Mustafa Kemal Atatürk diyor ki: (memleket evladı, her öğrenim aşamasında, ekonomik hayatta verimli etkili bir başarılı olacak surette donatılmalıdır).

Mustafa Özlük

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.