Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Eğitimsiz kalkınma olmaz

Kaliteli ve bilimsel eğitim görmeyen toplumlar kalkınamaz. Kalkınma sağlayacak eğitim bilimsel ve evrensel ilkelere kapsaması gerekir. Eğitim planlı ve süreklilik gerektirir. Yaz, boz tahtası deneme eğitim olmaz.

Aynı partiden bakanlar değiştikçe programları da değişti. Tek hedefli programların mutlaka alternatifi olur. Eğitim bilimsel ilkelere dayalı çağdaş olmalıdır. İlkesiz tek yönlü hedefler fayda sağlamaz. Hatta eğitime zarar verilir. Kısaca emekler boşa gider ülkeye bir yararı da olmaz.

Eğitimin temeli, özgür ve bağımsız olmayı gerekir. Sınırlama ve baskı başarı ve kalkınma sağlamaz. Seçilen hedefler bilimsel temelli olmalıdır. Ezberci ve sınava dayalı eğitim havanda su döğmektir.

Birçok öğretmen sınavı yapmış olmak için yapardı. Soruları sorarak ya gazete okudu. Ya da sınıftan çıkar giderdi. Başımızda bekleyenlerden pek farklı olmazdı sınavların. Sınav odaklı eğitimde başarı olmaz. Sınavda bir sınırlamadır Özgür bireyler özgürce konuşarak tartışarak yetişir. Öğrenci düşündüğünü söyleye bilmelidir. Yasak, korku, düşündüğünü söylemesine engel olmamalıdır.

Eğitimde öğretilen kendi hakkını koruyup savunduğu gibi başkalarının haklarında korumak ve savunmak gerektirir. Aynı düşüncede olmayı gerektirmez. Kim haksızlığa uğramışsa onun yanında olmak gerekir. Her düşünceye saygı duyulması gerekir. Herkes aynı düşünürse sürekli körebe oynamış olunur.

Dünyada demokrasi ve özgürlükleri savunanların öncüsü J. J. Russo 'dur. Kargalar sürüsünün içine bir kargayı kırmızıya boyayıp salsam aynı kargayı diğerleri dövmeye başlar. İnsanın farkı her düşünceye saygıdır. Beğenin beğenmeyin kargalara özenmek değildir.

Eğitimin temeli fırsat eşitliğine dayanır. Türkiye'de bölgesel farklılıkları olduğu gibi köy, kent, kenar mahallelerde büyük farklılıklar vardır. Eğitim için gerekli materyaller her yerde aynı değildir. Geri bırakılmış her yerde aynı değildir Geri bırakılmış gelir düzeyi çok bozulmuş ülkelerde fırsat eşitliği olmaz. Olmaması büyük kayıplara neden olur. Bireylerin yetenek ve gizil güçleri ortaya çıkarılamaz.

Eğitimin en temelinde öğretmen vardır. Öğretmen örselendi. Öğretmen cahil denilecek seviyelere çekildi. Üniversiteler çocuklara verdiği diplomaya, öğrencisine sahip çıkma çabası gösteremiyor. KPSS sınavı adaletli yapılarak atama yapılmasını İyi diyelim. Mülakat nedir? Ben bu çocuğa dört sene eğitim verdim. Öğretemedim mi? Yeterliliği vardır bunların diyen dekan, rektör, doçent gördünüz mü? Böyle bir ses çıkarılmazsa ben öğretmen yetiştirenlere de yetişene de cahil dememe bir şey diyemezler. Uzaylılar mı ders verecekler daha sonra. Sevsinler senin öğretmen akademini.

Öğretmen yetiştirmede atamada problemleri büyüyor. Kimse dönüp konuşmuyor. Yerim sıcak, konuşursam yerim soğuyacak. Eğitimin amacı hakkını aramayı öğretmektir. Tamam efendim sepeti boş efendim diyen çoktur. Nedenini soran, sorgulayan eğitmenler gerekir toplumda.

Eğitim insanın en temel hakkıdır. Eğitimli bireylere vatana, millete yararlı yurttaşlar yetiştirmektir. Eğitim her bireyin hakkıdır. Hiç kimse eğitim hakkından mahrum bırakılamaz. Eğitim de özgürlük içinde herkes konuşacak tartışacak sorgulayacak kaliteye ulaşılacaktır. Özgürlük yoksa hedef bencilse kalite sözde kalır.

İçinde bulunduğumuz eğitimde Liyakat var diyen çıkar mı? Okulda öğretmene beş çeşit unvan verilmiş. Biri tarhana biri de bisküvit mi? Hiç bilimsel yayın olmayan profesörler var. Bilimsel yayınsız profesörler dekan oluyor. Dekan doluyor üniversitelere.

Cumhuriyetimizin 100 yılında kişi başına 25.000 Amerikan doları hedefi vardı. Adaletsizlik içinde deneme eğitimle yüzyılda da geçse ulaşılamazdı. Ulaşılamadı. Her yıl bir milyon insanı istihdam yaratmak gerekiyor. Sizce bir milyona yakın doktor mühendis eğitilmiş insanımız yurt dışına gitti. Eğitimli gençlere de gözü gitme de dışarı. Neden kalitesiz bize geliyor, bizim kaliteli eğitimli ünvanlılar ve öğrencilerimizi dışarıya gidiyor? .

Neden güreşçiler Edirne, Tokat, Sivas'tan çıkıyor. Neden atletler Kars'tan çıkıyor. İnsan bir hazinedir. Eğitimle gücünü ortaya çıkarmak gerekir. Güçler ortaya çıkarılsa ülke kazanır. Neden hiç altın madalyamız olmadı bu sene olimpiyatlarda? Her şey adaletli eğitimle çok çalışmaya bağlıdır. Özgürlüğü, adaleti yerinde kullanmazsan ülkem kaybeder.

Eğitimde sorumluluk kazandırır. Kendisinden kaynaklanmadığı halde İznik Körfezi Geçiş Köprüsü'nde çalışan Japon mühendis intihar etti. Biz de sorumlular bahaneye sığınır. Atasözü halı kilim serili örneği belli. Eğitim birliğimizi sağlamalı, birleştirici, geleceğe dönük çağdaş olması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.