Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Gönül Türküleri

Türkülere herkes kendine, yaşadıklarına göre bir anlam yükler. Herkes kendi sesini beğenir kendi kendine türküler söyler. Yalnızlık anlarında arkadaş olur kişilere türküler.

Türkü insanların sevincini, neşesini, acısını seslendirmenin adıdır.

Neşet Ertaş ustaya, senin türkülerin neden kalıcıdır? diye sorulur. 'Biz yaşamadığımızı söyleyemeyiz kızım' diyor.

Türküler yaşanmışların seslendirişidir. Belki neşenin, belki de acının çığlığıdır türküler.

Türkü söz konusu olunca Bedir Rahmi Eyüboğlu anmadan geçilmez. Nedenini herkes bilir ama söyleyeyim. Ben şairim şair olmasına. Şiiri ayak sesinden tanırım. Ne zaman bir köy türküsü duysam şairliğimden utanırım' diyor haklı olarak türküler için. Ozanlar duygularını dillendirir şiirlerle. Türküler yaşanmış gerçek acı ve sevincim dilidir, sesidir. Pırıl pırıl akan pınarlarımız gibi berrak doğal oldukça gerçektir türkülerimiz.

Genel olarak ritmik seslere müzik dense de. Bizim yaşantımızda hep türküler oldu. Müziğin her türüne saygı duyarız. Her türlü müziği de can kulağıyla dinleriz. Biz türkü dinleyerek büyüdük. Çevremizde söylenen hep türkülerdi. Düğünde bayramda asker uğurlamada hep türkü vardı yaşamımızda.

Türküler kadar davul sesine de aşınayız milletçe. Tahta kaşıklar davul ve çalgının yanında hoş bir nağme bize. Hüzünlü nağmelerin sesi olarak çoban kavalı da yaşantımızda yer aldı. Onu da sevdik dağda, bayırda elimizde taşıdık. Esen yellere karşı kaval üfledik. Asker uğurlarken, barış da savaşta coşku verir davullar bize.

Okulda da hep türküler dinlerdik. Teneffüs zili ile beraber türkü sever türkü söyleriz diye Bedia Akartürk başlardı. Dilimiz den hiç düşmez, hep ağzımızda yanık türküler. Var olduğumuz sürece türkü seveceğiz ve söyleyeceğiz.

Türkülerimiz insanlıkla birlikte kısaca tarih boyu var oldu. Sonsuza kadar da söylenecektir türkülerimiz. TRT 1'de sen türkülerini söyle usta jüri üyeleri ve enfes seslerle doldu. Önümüze sonsuz berrak bir pınar çıktı. Çağlar boyunca cıvıl cıvıl çağlar türküler. En çok sevindiğim gençler türkü seviyor, türkü söylüyor. Her şeyde şüphesiz yozlaşmalar var. Türkülerde böyle bir yozlaşma düşünülemez bile. Çünkü türküler halkın malıdır yaşantısıdır neşesi ve acısıdır.

Türküler halkın yaşanmış çığlığıdır. Halkımız var oldukça türküler çağlayarak yürekten söylenecektir.

Türkü romanlarda şiirlerde sanatın her dalında vardır. Konya meram da söylenen bir türkü 'şimdi rağbet güzel ile zengine' diyor. Güzel peşinde olma tarihler boyunca değişmedi. Güzeli anladık da zenginlik kime göre neye göre nerede kaldı? Zaman içinde kültür değişimi ile herkes kendi oluyor.

Türküler kalıcı ve çağlar boyunca aynı etkidedir. Yasalar koşullara göre devamlı değişmektedir. Yasaları yapanlar yaşadıkların müddetçe anılırlar. Türküler ve türkü yapanlar tarihler boyunca yaşarlar, anılırlar.

Onun için haklı olarak Ozan haykırıyor. Bir ulusun türkülerini yapanlar kanunlarını yapanlardan üstündür. Yasa zaman içinde değişir türkü dilden dile çağlar boyu söylenir. Tarihler boyunca türküler kalıcı, bazen yasalar yaz boz tahtasına döner. Yasaların zaman içinde değişmesi kaçınılmaz ama türkü dilden dile tarihler boyunca söylenir.

Gücü neydi, özlemini nereden alıyordu ki... Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır. Bu özlemin altında ne yatıyordu kim bilir.

Türküler kurduğumuz hayaller yaşadığımız acı ve sevinçler değil mi? Böyle olunca insan var oldukça türküler vardır ve söylenecektir.

Neşe içinde yaşam coşkusunun sürmesi türkü ile var olur. Acılardan çıkarak huzurlu yaşama Umut çığlığıdır türküler. Özlediğimiz düşlediğimiz seslerdir türküler. Türküler hep var olacaktır coşkuyla söylenecek.

Çoğumuzca unutulan TRT'yi yeniden yaşamımıza katanları kutluyorum. Çok seçkin jüri üyelerini kutluyorum. Yeni seslerden çok yeni nefes almamızı sağlayan daha çok türküler bekliyoruz. Onları coşkuyla dinlemeye hep varız. Türküsüz yaşamın, yavan olduğunu, tuzsuz aş gibi kaldığını belirtelim.

Her türlü yanlışa yürekten sestir türküler. İşten gelen sese sessiz kalınır mı? Türkü tadında ve aydınlığında herkese gönüllerince yaşam umudu var olsun. Duygu taşıyan canlı olan herkes için türkülerimiz ilaçtır. Onun için bedava sağlık ilacını herkes bol bol alsınlar. Hep türküde kalsınlar.

Türküler yaşanmışlıkların yanında geleceği umut, geçmişe canlı anıdır. Türküler sevgiyi, saygıyı yaşatan önemli sanat koludur. Türküler içinde adil olmak hisleri ile adaletli yaşama çağırırlar. Dürüst, oturmuş kişilik anlatır türküler. Türkünün diğer adı insanları sevmedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.