Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Gözü İlimde Gönlü Sevgide

“Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür”. Mevlana gibi alimlerin beyni ilimde gönlü sevgidedir. Onun için alimin her anı her zamanı kıymetlidir.

Mevlana'nın verdiği ilim ışığı sonsuz insanlara. Sevgi, barış, hoşgörü, özgürlüktür bıraktığı mirası .Mevlana diyarından daima sevgiyi, barışı hoşgörüyü haykırıyoruz insanlığa. Bu diyarın evlatları olarak, hoşgörü ve kardeşçe yaşamada, geride kalmamamız gerekir.

Her sabah eşit doğar güneş insanların üstüne, dünyaya. Ama herkes güneşten aynı faydalanamaz. Güneşten alınan ve verilen aynı olamaz. Anlam ifadesi güneş herkesin üzerine doğar ama gül başka kokar, leş başka kokar. Yürek de sevgi yoksa resmen dünyaya karanlık bakar. Yürek de sevgi varsa gül kokusu ve aydınlık yayılır dünyaya.

"Unutma, sana ışık tutanlara sırtını dönersen göreceğin tek şey kendi karanlığındır" Sevgi diyen gönüller daima hurafeye ve karanlığa karşı durmuştur. Yaşam boyunca sevgi, barış, hoşgörü ve ilimi yaymaya çalışmıştır. Onun içindir ki, asırlar boyu büyür, yüreklerde hep var olur.

Dinimizin ilk emri oku diye başlıyor. Öğrenen ve öğreten ol diye devam ediyor. Mevlana'nın insanların üzerine tuttuğu ışığı budur. Ve bu ışık hiç sönmeyecektir. Oku emri sadece kadına veya erkeğe değildir. Bu çağrı bütün insanlaradır. İnsan kendi istediği ve yeteneğine göre faydalanır okumadan. İlim müminin malıdır. Nerede bulursa onu alır. Sadece etrafında değil nerede olursa bilimi al öğren, sahiplen. İlim Çin'de de olsa git al denmiştir.

Canlılar için yaş kavramı yoktur. İnsanoğlu takvimi kullanmaya başlayınca yaşı kullanmıştır. Mevlana yaşamı bir nefes olarak tanımlar. Nefes aldığın müddetçe varsın bu kafeste. Nefesin bittiğinde kafesten çıkar gidersin.

Yılan sokarsa ölürsün. Ama kötü insan seni hem malından hem de imandan eder. Onun için insan kötülükten, nefretten uzak durmalıdır. Kötü düşünce ve niyeti yok ise insanlar sevgide kalır. Böyle olunca kötülükler yaşanmaz. Ahlaksızlık yaşanmaz toplumda. Güçlü olan, güçsüzü ezmez. Kişiler, çıkarı için insanı öldürmez, sömürmez. İnsanları yok etmeye çalışma değil, yaşatmaya çalışırlar. Sevgi budur işte ekilirse yüreklere.

Vahşet, soygun ve sömürü her yerde yaşanıyor. Sevgi, hoşgörü insanlık nerede? Sevgi yok oldukça ahlak ve erdem ışığı günden güne sönmektedir. Sevgi diyenlerin ışığı görülmedikçe, güzellikler yaşanmaz evrende.

Oysaki Mevlana'nın sevgi mesajını alabilseydik, bu güzel dünya bütün insanlar için de hep birlikte kardeşçe yaşanır olurdu. Sevgiyi alan sevgide kalarak etrafa ışık saçardı. Bu çağrı evrende karşılık bulmuştur. Sevgiyi anlayanlar her yıl Aralık ayında Mevlana'ya koşarak gelirler. Yüreği sevgiden uzak kirli olanlarda kötülükler peşinde koşarlar.

Mevlana sadece yüreklerde değil canlı ve cansız evrendeki her şeyin sevgi üzerine olduğuna inanır. Bütün canlı ve cansızların sevgiyle var olduğuna inanır.

"Mevlana aşk şifadır aşk güçtür aşk değişimin mührüdür" diyor. Böyle bir dünya, sevgi ile dolmuş olsa kirli savaşlar olur mu? Savaşı bir yere bırak insan kalbi kırılır mı?

Mevlana haftasında Konya'mız özel olarak ışıklandırıldı. Sevgi çağrısı şehrin sokaklarına yazıldı, yüreklere nakşedildi. Sevgi geleceğin iyi olmasına rehberlik ediyor.

Doğanın sevgi ve aşk üzerine yaratıldığına inanmıştır Mevlana. Sevgiye sembol olarak gül ile donatmıştır Mevlana türbesini. Bütün kuşların özgürce su içmesi için çeşme ve havuzlar yaptırmıştır türbesine. Yüreğinde sevgi olmayan orada barınamamıştır. Sevgiyle dolmadı ve anlamadıysa ayakkabıları ters çevrilmiştir. Her yerde sevgisiz yüreğe yer verilmemiştir Mevlana da.

Bozkır'ın yeli ve gülü sevgi üflemiştir, sevgi dört bir etrafa yayılmıştır Mevlana türbesinden.

Asırlardır süren sevgi, hoşgörü, ilim ışığı sonsuza dek sönmeyecektir. Yeryüzünde sevgi varsa insanın yüreğine işlemişse Mevlana'da yaşayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.