Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

İnsanlığın Düğünü

Her yıl düzenli olarak, insanlığın düğünü Konya'da kutlanır. Özlemle, sevinçle aranır, anılır Mevlana. İnsanlığın düğünü, bu yıl da 7_17 Aralık tarihlerinde,kutlanacaktır.749 yıldır kutlanan bir düğün var mı dünyada.? Asırlardır kıymet verilmesinin nedeni, iyi bir insan olmasıdır. Barış içinde, bütün insanları sevgide birleştirmeye çalışmasıdır. Herkesi iyi insan olmaya ,sevgide buluşmaya çağırıyor. Erdemli insanlar duyarak,koşarak her yıl düğüne geliyorlar.
Merhameti ve sevgiyi anlatan, Mevlana'nın sevgilisine kavuştuğu gün kutlu olsun.1273 yılından beri sevgi seli oluşuyor , dünyanın her yerinden insanlar koşarak geliyor Konya'ya.. Dünyanın her yerinden ,çağrısına uyan insanlar gönüllü olarak, gelirler düğüne.
Mevlana'nın gölgesinde yaşayanlar olarak, konukları sevgi ve güler yüzde karşılamalıyız. Sevgi ve hoşgörüyü candan göstermeliyiz. Esnafımız ahilik geleneğini unutmayacak, gelenleri kandırmayacaktır. Hepimiz sokakta trafikte her yerde sevgi ve hoşgörüyü Mevlana diyarına yakışır şekilde göstermeliyiz. Mevlana'dan aldığımızı, aldığımız gibi satmalıyız, sevgi ve hoşgörü göstermezsek kaybeden Konya olacaktır.

Mevlana neden konya'yı seçti? Tarihler boyunca bu kentte manevi iklim hakim olmuştur. O günün berindeki yöneticiler bilim adamlarının kente gelmesi için yarış halinde olmuştur. Çağrıya uyarak Mevlana konyayı yurt edindi. Konya'nın en büyük Kazancı oldu bu geliş.
Konya kültür ve tarih şerididir. Sayısız uygarlıklara, beşiklik etmiş özgün bir şehirdir. Bir de Mevlana'nın sonsuz ışığını gelince dünya , insanların uğrak yeri olmuştur. Tarihi eserlerinin yanında Anadolu'nun ortasında olması, yol güzergahında bulunması çok anlamlı ve olumlu fayda sağlamıştır. Kentin tarihi ve kültürel yapısına ,bir de Mevlana eklenince gez dünyayı gör konya'yı kenti olmuştur. Mevlana'nın gölgesi sadece kentimizin üzerinde değil ,dünyanın üzerinde hissedilmektedir.
Başlangıçlarda bir hafta olan düğün, gösterilen ilgiden dolayı on güne çıkarılmıştır. Bu coşku artarak devam ederse belki ileride bir ayda kutlanabilir. Kentimize bunun turizm açısından çok büyük faydaları olur. Ötellerimizdeki doluluk oranının düğünden önce yüzde yüze çıkması çok sevindiricidir.
Mevlana hiç şüphesiz ki insanlığın güneşi olmuştur. Mevlana hiç kimseye farklı gözle bakmamıştır. Bütün insanları yaratandan ötürü, sevmiş ve kucaklamıştır. İnsanlığa, çağrısı da sevgi ve barıştır.
Ne demiş dünya dostlarına: gel ne olursan ol yine gel. Tövbeni bozmuş olsan da gel. İstersen puta tapan ol yine gel. Bizim dergahımız umutsuzluk kapısı değildir. Biz de umutsuzluk yoktur. Dünyada böyle bir çağrı var mı? İşte fark burası. Sevgi ve barış içinde birlikte yaşama hevesi. Böyle olmasa ,manevi havası olmasa insanlar, dünyanın her yerinden akın akın koşarak gelir mi?
Sevgi diyen dağları aşar, kötü düz yolda, düz ovada şaşar. Mevlana katıksız ve karşılıksız sevgi demiştir. Barışı huzuru ve sevgiyi bütün insanlar, sorunsuz yaşamalıdır. Sevgide birleşenler için savaş bir şey ifade etmez. Sevgi ile barış içinde kardeşçe yaşamalı dünyada.
Az yaşa, çok yaşa ölüm gelecek bir gün başa.Dünya yaşamanın ilk adımı olarak kabul ediyor. Ebedi yaşama, mevlaya kavuşmayla olacaktır. Onun için hakka kavuşmayı düğün olarak görmüştür Mevlana. Mevlasına kavuşmak onun düğün günüdür.
Öylesine özlü çağrıları var ki... Her gün her an gözünün önünde aklımızda olması gerekir. Diyor ki Mevlana. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi oll. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol. Hoşgörüde deniz gibi ol. Ya göründüğün gibi ol ya da olduğun gibi görün. Yaşama barışa huzura kardeşçe sevgide kalmaya güzel ışıktır bunlar. Herkesin böyle bir ruh halinde olduğunda, üzülen olur mu?
Mevlana sözlerini çevresindekilere yaşayarak da göstermiştir. Herkese aynı gözle bakmıştır. Konya sokaklarında dolaşırken bir gayrimüslim eline sarılmış ,onunla beraber yere kadar Mevlana da eğmiştir. Sevgide ve hoşgörüde insanlığa örnek olmuştur yaşamı.
Mevlana'nın sevgisini ve dostluğu, ilme düşkünlüğü herkesçe bilinir. Şems Konya'dan ayrılınca gelip Şemsi gördük diyenlere hediye vermiştir. Biri de gelmiş yalan söylüyorlar gördük diye demiş. Sabırla biliyorum, gerçek olsa neler vermezdim ki diyor
İnsanlığa gönül eri olmak kaç kişiye nasip olmuş dünyada? Kinden ve nefretten uzak, sevgiyle huzur içinde yaşamaya bak. Herkese bu ebedi davetidir Mevlana'dan dünya insanlarına.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.