Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Sağlığın Önemi

Sağlığın önemini en iyi anlatan Kanuni Sultan Süleyman'ın şu sözüdür. "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." Sağlıklı toplum için, sağlıklı bireylere gereksinim vardır.

Sağlıklı olmayı herkes ister. İstemekle sonuçları elde etmemiz mümkün değildir. Sağlık için bireye düşen görevleri ve sorumlulukları vardır. Toplumun yapması gerekenler de vardır. Sağlıklı olmak birey ve toplum için çok önemlidir. İnsanlar sınırlı olanaklarla eskiden hastalanmaktan çok korkarlardı. Hatta uzun süre hasta yatmış olmamak için çok dua ederlerdi. Kimseye yük olmayayım, bıktırmayayım denirdi. Yatakta yatıp kapılara baktırılmasın denirdi. Can sağlıklı olunca değerlidir. Hastalık uzun sürerse çok zor olur. Yanında bakanın da üzdüğü ve üzüldüğü bir gerçektir.

Toplum için koruyucu sağlık hizmetleri çok önemlidir. Hastalanıp iyi olmaya uğraşmaktansa, sağlıklı kalmamız için uğraşmamız daha da önemlidir. Hasta ile uğraşma maddi ve manevi yönden zordur. Devletimize ruhen ve bedenen sağlıklı kişiler daha faydalıdır. Temiz çevre sağlığımız için çok önemlidir. Kaliteli ve doğal gıdaların yetiştirilmesini sağlamak da önemlidir. Verimli kaliteli ve doğal üretim yaparak ekonomiye katkı sağlamak gerekir. Bireyler temiz çevrede doğal gıdalarla beslenirlerse sağlıklı olurlar.

Sağlığını koruma ve geliştirme kişilerin temel görevi olmalıdır. Sağlıklı olabilmek için vücudun temiz olması gerekir. Giysilerin temiz olması da çok önemlidir. Yediği ve içtiği gıdaların doğal temiz olması gerekir. Temiz çevre sağlıklı yaşam için çok önemlidir.

Yeterli ve dengeli beslenmek sağlığın temel taşıdır. Zaman içinde çeşitli gıdaları vücudun ihtiyacı kadar alınmalıdır.

Sağlıklı olmayı kim istemez? Canını sevmeyen insan olur mu? Sağlıklı yaşamayı herkes istemektedir. İstemek yeterli olmadığını belirttik. Temiz çevrede, doğal gıdalarla beslenerek, uykuya ve dinlenmeye gerekli özen gösterilmelidir. Sağlıklı şekilde yaşamı sürdürmek için hareket gereklidir.

Piyasaya sürülen gıdaların kontrol ve denetiminden geçirilmesi gerekir. Kişi kalite kontrolü ve tahlil yapamaz. Onun için halk sağlığı ile uğraşanların gıda konusunda çok titiz olmaları gerekir. Gıdalardan sorumlular görevlerini iyi yaparak sağlıklı yaşamı kolaylaştırabilirler. Piyasaya kaliteli ürünlerin çıkması sağlanmalı, kalitesizler ürünler de engellenmelidir.

Daha önce dışarıya ihraç edilen gıda ürünleri geri gönderildi. Üzerinde fazla ilaç kalıntısı bulunduğunu ve kullanılan ilaçların zararlı olduğundan dolayı.

İhraç edilen ürünlerin sağlığa zararlı kalıntılar bulundu diye geri çevirdi. Bizim ülkemizde iç piyasaya sürülen ürünlerle ilgili böyle bir tespite rastlanmadı. Bu ürünler sağlık yönünden olumsuzluk taşıyorsa bunun sorumlusu kimdir? Bu kimlerin vebalidir? Sağlıklı olmayan insanların ruh sağlığı da iyi olmaz.

Halk pazara gidiyor bütçesine en uygun, en hesaplıyı almaya çalışıyor. Aynı şekilde marketlere gitse de fiyatı en uygun olanı almaya çalışıyor. Bu ucuz olanlar arızalı ise kim sorumlu olacak? Yani yanlış ilaç kullanımı varsa bu ürünleri kullananlar mı sorumlu piyasa sürenler mi sorumlu? Vatandaş pazardan ve veya marketlerden aldığı ürünlere güvenmesi gerekir. Bunların denetiminin yapıldığına inanmak ve güvenmek istiyor.

Her yaşta şeker hastalığı görülmesi nedendir? Ani kalp krizlerinin nedeni nedir? Kanserin bu kadar yayılmasının nedeni nedir? Şunu ye demekle aydınlar, sağlıkçılar sorumluluklarından kurtulamazlar.

Toplumun sağlıklı insanlara gereksinimi vardır. Okul başarısı beslenmeye bağlıdır. Sağlıklı nesillerin yetişmesi hem bireylerin hem de devletin görevidir. Bu bilinç ile yetkililerin görevlerini en iyi şekilde yapmalarını temenni ederiz.

Bütün olumsuzluklara rağmen bireyler kendine iyi bakıp beslenmesi gerekir. Senin senden başka kimsenin olmayabilir. Yeterli ve dengeli beslenerek uyku düzenine dikkat edilmelidir. En başta bireysel temizlik ve çevre temizliği çok önemlidir.

Sağlıklı insan çevresine bölgesine milletine faydalı olandır. Üretmek ve çalışmak kişiye mutluluk verir. Üretebilme sağlıklı olmaya bağlıdır.

Sağlıklı toplum için uğraşan doktorlarımıza güveniyoruz. Bireyler olarak sağlığımıza gerekli özen göstermeliyiz. Halk sağlığı uzmanlarının tavsiyelerine uymalıyız. Sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için herkesin bilinçli olması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.