Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Sevgi Kitapla Yaşanır

Çocuğun kalbini sevgi ile, beynini de kitaplarla beslemelidir. Çocuk olanakları dahilinde her dili öğrenebilir. İlk önce ana dilini tam ve doğru olarak öğrenmesi gerekir. Dili öğrenme başarılı bir şekilde başlarsa kendiyle beraber dil hazinesi de büyür ve gelişir. Dil düşüncenin temel göstergesidir. Dil düşüncenin temel ifade aracıdır.

Bizim çocuklarımız için yazılacak eserler, mutlaka Türkçe olması gerekir. Son yıllarda çocuk kitaplarında gelişme var. Bu gelişmenin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Çocuk kitaplarında çok çeviri var. Bu eserlerdeki kahramanlar tabi olarak yabancı isimler yazılmıştır. Bizim çocukların okuması için çevrildiğine göre kahramanlara Türkçe isimleri verilmesi gerekir.

Ana dilden uzaklaşırsak her şeyden, özbenliğimizden de uzaklaşmış oluruz. Ata sevgisi, vatan duygusu ana dille kazanılır ve geliştirilir. Anne sütü ile beslenen çocuklar sağlıklı oluyorsa, ana dilini öğrenen çocukların da düşünceleri sağlam olur.

Çizgi filmlerindeki karakterler hep yabancı kahramanların adı var. Dilimize ve çocuklarımıza özgü çizgi film çizgi filmi çalışmalarında da gelişmeler var. Herkes bir kelime hazinesine sahiptir. Ortaya konan eserlerin türü ne olursa olsun, dil yönünden çocuğa göre olması gerekir.

... Yetişkinler bile en çok kullandığı kelimelerin anlamını açıklayamazlar. Dil gelişmenin yanında, okuyanın anlaması için açıklamalarda yapılması veya resimlendirilmesi gerekir. Çocuk edebiyatı dil ve anlam yönünden çocuğa göre olması gerekir.

Çocuk kitaplarının anlaşılması çocukların yetiştiği ortama da bağlıdır. Kabaca köyü ve kent yaşantıları farklıdır. Yani her çocuğa göre kitap olsun anlamında söylemiyoruz. Kolay ve açık anlatımın yanında, resimlerine desteklenmesi gerekir.

Kitap yazdımla iş bitmiyor. Adım hıdır elimden gelen budur diyemez yazar. Okuduğumuz zaman anlayabilmemiz, faydalanmamız gerekir, ders almamız veya ders çıkarmamız gerekir. Onun için yazar dile çok dikkat etmesi gerekir. Çocuk okudu kitabı anlarsa okumayı da sever. Kitap okumayı sevdirmemizde gerekiyor. Bugünün çocuğu yarının büyüğüdür. Okuma merakı uyanması, ömür boyu kitap okuyacak, sevgi ve gelişme sağlanması gerekir.

Okul yıllarında ders kitaplarının dışında, ilk okuduğum kitap Oğuz özdeş'in kitabı idi. Serüven yüklü akıcı ve severek okudum. Okuyup anlayınca çevreme anlattım. Sürekli kitap okumaya çalışmış olmakla birlikte kendime kitap kurdu diyemem. Ama öğretmenlerime ve seçilen kitaplara saygı duyuyorum okumayı seviyorum.

Çocuk kitapları çocuğa göre olması aklımıza ilk gelen. Dil ,konu ,anlatım açık ve net olması gerekir. Dil konusunun çok önemli olduğunu açıklamaya çalıştım. Aynı zamanda çocuk kitaplarının içerik yönünden bilimsel olması gerekir. Çocuğunuz güzel bir geleceğe, özgürce yaşamaya hazırlanmalıdır. Etki altında kalmadan özgürce düşünmeyi öğrenmesi gerekir çocukların. Çocuğa hiçbir görüş empoze etmeye çalışılmamalıdır. Özgürce düşünmeyi ve doğru bulmayı gösterme amaçlanmalıdır.

Çocuğu okumadan, yaşamdan soğutacak ideolojik ve karanlık fikirlerden uzak olması gerekir. Karanlık ile aydınlığın net olarak gösterebilmelidir. Çocuğu Özgür düşünceden uzaklaştırmadan, korkak ve pısırık yönde değil, sağlam karakter kazandıracak yönde olmalıdır.

Sevgi ile bilimle beslenen çocuklar yarınımızı Güneş gibi aydınlatacaklardır. Onların sevgi ile bilim ile beslenerek yüksek karakterli kişileri olması sağlamalıdır. Sevgi ile büyüyen çocuklar paylaşmayı da bilirler.

Çocuklara sevgi içinde barış içinde özgürce üreterek yaşama becerileri kazandırılmalıdır. Geleceğimizin Aydın ve güzel olması onlara bağlıdır. Dilini severse, yaşatırsa ,millet de var olur ve yaşar. Başarıya giden yol bilgi ve sevgidir. Doğruyu söyleyebilmek uygarlıktır. Nabza göre şerbet vermek geri kalmışlıktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.