Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Topluma Lider Gerekir

Her milletin bir kurucu lideri vardır. Toplumun geleceğini aydınlatan ışığıdır lider. Her liderin ışığı aynı olması beklenemez. Lider ışığının ferine göre toplumda ve dünyada yerini alır. Liderliğin çok çeşitli tarımları vardır. Bizim gibi toplumlarda herkes kendi liderine inanır güvenir. Lider ulusal niteliklerinin yanında evrensel nitelikleri de taşımalıdır. Bu yönü ile kendi toplumunun evrensel anlamda gelişimini sağlar. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eder ayak uydurmaya küreselleşme günümüzde tartışmasız bunu gerektirmektedir. Çünkü önceden kabullenme vardır. Araştırarak lider hakkında karar verilmemiştir.

Sürü yatağına geri döner mi çobansız? Toplumu sürüyle ilişkilendirmek aklımdan geçmez. Geleceğin elli, yüz yılını vizyon sahibi liderler planlar. Onun için toplumda liderlere gereksinim vardır.

Sınıfta öğretmenimiz, liderin özelliklerini tartışmaya açtı. Herkes inandığı lideri övdü öbürünü yerdi. Tartışma çok sığ ve yüzeysel kaldı. Sevmediğimiz liderin geri zekalı olduğunu bile söyleyebildik. Öğretmenimiz tartışmayı kesti. Liderde bulunması gereken vasfın başında üstün zekalı olması beklentimiz vardır dedi.

Başta gelen niteliklerinde, adaletli ve dürüst olması gerekmektedir. Adaletli ve dürüst olmayanın ışığı ne olursa olsun söner. Aile içinde bile adalet olmazsa mırıldanmalar hemen başlar. Adaletsizlik ailede sağlanamadan dirlik olmazsa, toplumda sağlanabilir mi? Adaletin olmadığı yerde huzurun olması mümkün değildir. Dürüst olmayanın paçasından kusur akar. Bastığı yerde ayağının kiri gözükür. Böyle bir durumda lidere güven duygusu oluşur mu?

Liderin toplumu birleştirici rolü vardır. Eşitlik ilkesini benimser herkese aynı şekilde yaklaşım sağlar. Sevgi ve merhameti herkese aynı göstermelidir. Ayrıştırıcı dil kullananlar, toplumun bütününü kucaklayamazlar. Herkesi ayrı görmesi gerekir. Adaletli olur etrafına sevgi yayarsa beklemediği yerden destek bulabilir. Ayrıştırıcı dil kullananlar toplumun ayrışmasına neden olur. Birlik ve dirlik olmadan huzur sağlanamaz. Huzurun olmadığı yerde başarı da olmaz. Temel gereksinim olan huzuru adalet ve sevgi sağlar.

Lider adaletli davranışı ile toplumu birleştirir. Bilimsel ve tasarruflu uygulamalarına toplumu kalkındırır. Tasarruf ile büyüme ve gelişme sağlayarak Milletçe eşit bölüşümü sağlamalıdır. Refah payını artırmış olur.

Lider toplumun beşte birini oluşturan çocukların eğitimine, beslenmesine gerekli önemi vermelidir. Onların eğitimde karşılaşacağız güçlükleri kolaylaştırıcı olmalıdır. Onların eğitim için kullanacağı araç gereçlere kitaplara kolay ve tasarruflu bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.,, Okul öğrencilerinin ders kitaplarını bulmak için kitapçı kitapçı dolaşması yanlıştır. Her yıl masasının üstüne kitapları koymak da yanlıştır. Başta çok zengin bir ülke değiliz. İkinci olarak ormanlarımız kesilmesi demektir. Öyleyse doğru olanı söyleyelim. Sınıflarda kitaplık kurulması gerekir. Öğrenciye okutulacak ders kitapları zimmetlenir. Sorumluluk duygusu kazanması gerekir öğrencinin. Kitapları sene sonunda okula teslim edeceği söylenir, temiz olarak getirirse teşekkür edilir. Kitapta yıpranma oluşmuşsa belli bir bedel alınması gerekir. Bu zaman içinde yaygınlaşarak kitapları temiz kullanmayı öğrenciler öğrenmiş olurlar. Temizliği ve düzenli kullanmayı öğrenir. Millet malını korumayı öğrenir. Geleceğe, bilinçli yurttaşı olarak yetişir.

Lider ülkesini ve geleceği düşünür. Seçimi değil, halkın geçimini düşünür. Halk da geçimine çare olacağı seçer. İki sözümüzden biri Avrupa'yı örnek göstermek oluyor. Peki orada ,il il gezme mitingler yapma yok, konvoylarla gezme yok bizde niye var.? Masraf ve israf ,emek gücü kaybı hiç göz önüne alınmıyor. Biz de iletişim araçlarını kullanarak bu sorunun çözmemiz gerekir. Seçim rekabet değil bir tercihtir ,seçim bitince her şey bitmeli ,herkes hemen işine yoğunlaşmalıdır. Böyle bir yol seçtiğimizde, büyük tasarruf sağlanmaz mı?

Gelin aklın gösterdiği yolu seçelim. Milleti germeyelim. Bu milleti bölmeye hiç bir güç yetmemiştir. Verilen vaatleri hesap ederek oy verilmeli yerine gelmediğinde hesap sorabilme olgunluğuna erişmemiz gerekir.

Demokrasi bütün kuralları ile işlettirirse herkes, özgürce haklarını kırıp dökmeden söyler ,kendi seçtiği doğruları yapmadığında onu da eleştirmeyi bilmelidir.

Yıkıcı ve yakıcı ışık değil herkesin yararına olması gerekir. Sevgi ile kucaklayıcı ,herkesi dinleyecek liderlere ihtiyacımız var. Lider sadece ülkesine değil, komşularına ve dünyaya da ışık vere bilmelidir. Karanlığı ve yasağı yok edecek ,aydınlığı, huzuru ve mutluluğu yayacak özelliklerde donanımlı olması gerekir.

Lider toplumu diri tutarak, üretmeye ve çalışmaya örnek olmalıdır. Tembelliğin yanımıza yaklaşmaması için gerekli motivasyonu yapar. Kendimiz ve milletimiz için üretmemiz gerektiğini uygulamaya çalışır. Her alanda iyiliğe, güzelliğe örnek olur .

Vizyonu barış ,sevgi, toplumu içeride huzurlu, dışarıda saygın işbirliğini açık liderlere gereksinimiz vardır. Birleştirici, geleceğimizi aydınlatan, yüzü sirke satmayan, yüzü bal satan liderlere ihtiyacımız vardır. Becerikli olması gerekir. Dünyanın bütün hainleri birleşse aydınlığı yok edemezler. Onun için ileriye bakarak milletçe çok çalışmamız gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.