Songül KARAMAN

Songül KARAMAN

Bilinçaltının gücü

Bilinçaltı hayatımızı %95 kontrol ederken bilincin kontrol oranı ise%5 tir

Bilincimizden komut gelmediği sürece tüm davranışlarımızı bilinçaltı yönetir.

Bilinç, İnsanın duygu düşünce ve eylemlerinden sorumlu olan akıl ve mantığın etkin olduğu beyin aktivitesidir. Planlı ve istemli hareketleri kapsar

Örneğin: Konuşma karar verme bilinç tarafından yönetilir. Bilinçaltı ise, akıl ve mantık dışı istemsiz düşünülmeden yapılan hareketleri ifade eder. Bilinçaltının ana hedefi bedeni kollamak, korumak, hayatta tutmak ve devamlılığını sağlamaktır. Bilinçaltı ilk kez psikanalizin kurucusu Sigmun Freud tarafından kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda bilinçdışı şeklinde de karşımıza çıkar. Freud bilinçaltını buz dağının görünmeyen yüzü olarak tanımlar. İnsanın gerçek benliğinin de bu derinlerde, bilinçaltında olduğunu söyler. Carl Gustav Jung ise bilinçaltını hem bir depolama hem de bir kayıt alanı olarak kara kutuya benzetmiştir. Burada kişinin yaşadığı travmalar ve bilincinden sakladığı gizli istekler yer alır.

Bilinçaltının Özellikleri

*Bilinçaltı beynimizin bilinç dışı çalışan ve her şeyi kaydeden bölümüdür.

Bilinçaltı anne karnında şekillenmeye başlar ve henüz dünyaya gelmeden bazı bilgiler bizlere kodlanmış olur

*Bilinçaltı duygularımızla algıladığımız olumlu veya olumsuz her şeyi kaydeder gerektiğinde kullanmak üzere bilince iletir. Kişinin yaşadığı korku, üzüntü, sevinç, endişe, memnuniyet gibi duygular yaşanan deneyimler ve düşünülmeden yapılan eylemler bilinçaltına kaydedilir.

*Nasıl yapacağını düşünmeden yapılan hareketler bilinçaltının etkisiyledir. Yürümek araba kullanmak (Örneğin bir şoförün araba kullanması)

*Bilinçaltı bilinç hali dışında ki zihinsel süreçlerdir

*Bilinçaltı sürekli uyanıktır ve uyku durumunda çalışır. Günlük yaşamda zihin tarafından algılanmayan durumlar bile bilinçaltına kaydedilir. Mesela televizyon başında uyuyakalmış biri programla alakalı bazı şeyleri hatırlayabilir

*Bilinçaltının Alışkanlıkları Sürdürür. Davranışların alışkanlığa dönmesi tekrara bağlıdır.

Sürekli yaptığımız karmaşık davranışları bilinçle sağlarız Ama zamanla bu görev bilinçaltına geçer.

Bu sayede alışkanlık yerleşmiş olur ve zihin bu hareketleri gerçekleştirmek için uğraşmaz.

Bilinçaltının Olumsuzlukları Algılamaz. (me -ma eki) Bilinçaltı olumsuzluk ifade eden cümleleri kabul etmez. Kelimelerin sonuna getirilen me-ma eklerini algılamaz.

Örneğin; Sakın yemeğini bitirmeden sofradan kalkma’’ dediğimiz de bilinçaltı bunu algılamaz ‘’sofradan kalk ‘’ olarak anlar. Başka bir örnekle de açıklayacak olursak, “sigara içme” ifadesi bilinçaltında “sigara iç” olarak algılanabilir. Bu “sigara içmek sağlığa zararlıdır” gibi cümle kalıpları kullanmak etkili olacaktır.

Çözümlenmemiş, olumsuz duygu yüklü anıları bastırır.

*Yaşadığımız tüm duygusal deneyimler bilinçaltı yoluyla kaydedilir.

“İlişkilendirmeler, genellemeler yapar. Bilinçaltını yönetmeyi becerebilmek olumlu kazanımlar edinmenin yanı sıra ulaşmak istediğimiz hedefleri gerçekleştirme yönünde de etkili olacaktır. Bilinçaltında ki olumsuz kayıtları olumluya dönüştürerek yol almak bir çok açıdan hayatımızı olumlu yaşamamıza imkan sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.