ALANYA’YI AYDINLATAN GÜNEŞ, ESKİ YÖRÜK HASAN YALÇIN

Hasan Yalçın Bey. Güvenilir. İnanılır. Dürüst bir yapıya sahiptir. 2019 yılında yayınladığımız Alanya, Sarıveliler, Ermenek, Konya yolunun yapılmaya başlaması ile ilgili ve kendi köyü hakkındaki sorularımıza, birçok yabancı ülke gezen, Hasan YALÇIN Bey şöyle cevap verdi: “Alanya’nın merkez, DEMİRTAŞ Bucağına bağlı ESKİ YÖRÜK TÜRKMEN Köyümüz yıllar önceye kadar baharın Mayıs ayında yaylaya göçerler. Eylül ayı gelince sahildeki ESKİ YÖRÜK TÜRKMEN KÖYÜ diye bilinen, İbrahim Hakkı Konyalının 1945 yılında yayınladığı, Alanya kitabı (269.) sayfasında da yer alan sahile yakın köylerine dönerlerdi. Son yıllarda Alanya’ya yakın GÖDÜREDİ Yaylasına göçer olmuşlardır. Son bahar gelince yine ESKİ YÖRÜK TÜRKMEN köyümüze bu yaylalardan dönerler. Tekrar yaylaya geri göç için ilkbaharın gelmesini beklerler. Bu tarihi bilgiler Alanya’nın geçmişi ve geleceği için de çok önemli bilgiler idi. Cumhur Başkanlarımız Turgut Özal, Süleyman Demirel, Başbakanımız Bülent Ecevit ile ulaştırma bakanlarımıza Konya, Antalya. Alanya Karayolları Müdürlerimize, Hasan Yalçın Bey ile birlikte Alanya, Kuş yuvası, Sarıveliler, Ermenek, Konya güzergâhı yolunun yapılması için, dilekçeler sunduk. Makamlarında, görüştük. Alanya, Kuş Yuvası, Sarıveliler, yolu, krokisi, Antalya, karayolları, Müdürlüğünden alınmıştır. .

Sayın Bülent Ecevit zamanında ulaştırma bakanı Cevat Ayhan Karaman Valisi Hakkı Teke çok kalabalık bir heyetle, Belediye başkanı Mustafa Kulak zamanında Sarıveliler İlçesine geldiler. Alanya, Sarıveliler. Konya yolunun yapılması için plana alındığı müjdesini verdiler.

2008 yılı Ağustos ayında ulaştırma Bakanı Sarıveliler’e geldi. Bir heyetle Kuş yuvasına gittik. Kuş yuvası yolu yapılmaya başlanacak dediler. Kuş yuvası yolu o7.06,2011 tarihinde ihale edildi.

Sarıveliler-Alanya arasındaki sarp“ Kuş yuvasını” geçerek Akdeniz’e ulaşan eski dağ yolu

Antalya Karayolları ile Hasan YALÇIN Bey den aldığımız bilgilere göre “Mahmutlar ile Kuş yuvasındaki ilk tünel arası (24) km dir. Tüm plânları bir kaç yıl önce bitirilmiş, acilen bir an evvel ihale edilmeyi beklemektedir Kuş yuvasında (4) tünel yapıldı, trafiğe açıldı. Göksu pikniğe kadar (5) tünel yapıldı, trafiğe açıldı. Bitirilemeyen tünel sayısı (3) tür. İnşaatı devam ediyor. Toplam güzergâhta (8) tünel vardır. Ayrıca Kırkgeçitte de iki tünel yapılmıştır.

At meydanı yakınından yol güzergâhı Sarıveliler’in Boyalı yaylası, Killik, Âşık köprüsü, Sarıveliler de, TOKİ evleri güzergâhına alınmış ve yol yapıldığı için daha çok kısalmıştır. Konya, Ermenek. Sarıveliler yol kavşağına bir kilometre kadar yapılacak yol kalmıştır. Eğiste ile Çumra arasındaki yol bitirilme aşamasına yaklaşmıştır. 2018 yılında Eğiste de dengeli konsol köprü (viyadükler) yapılmaya başlamıştır. Bitirilme aşamasına çok yakındır. Bu sebeple Eğiste de de yol beş km. kısalacağı bildirilmiştir. Sarıveliler, Alanya yolu için Belediye Başkanı Mustafa Kulak İle Karaman Valisi Hakkı Teke nin de hizmetleri çoktur, unutulamaz.

Hasan Yalçın Bey gönlündeki güzel düşüncelerini Hak ve halk için şöyle dillendirir.” Konya. Çumra, Dinek Hadim, Taşkent. Sarıveliler, Kuş yuvası, Mahmutlar, Alanya güzergâhı yolunun yapılması tam bitince, İç Anadolu bölgesi tarihinde en kısa yol ile Akdeniz’e ve Alanya ya, bağlanacaktır. Bu yapılmakta olan en kısa güzergâhla bağlanan Alanya’nın direk yolu olacaktır. Bölge insanları gibi, bu güzergâhtan gelip gidenler de derin bir nefes alacaklar ve mutlu olacaklardır. Bu mutlulukla Alanya daha çok büyüyecek, daha çok ilerleyecek ve daha çok kalkınacaktır. Alâeddin Keykubad’ın kışlık başkenti, yerli ve yabancı turistlerle daha çok dolup taşacaktır. Böylece Alanya ya yeniden bir güneş doğacaktır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.