Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Adalet Sözü Umut

Toplumda birliği sağlayan güvendir. Güveni adalet sağlar. Kendi arkadaşları tarafından eleştirilmeyi göze alarak "Kamu Personeli Sınavı" yasasını çıkardı. Herkes güven duydu ve uygulamayı alkışladı. Herkes hakkına razı oldu. Kimseyi suçlamadı, uygulamaya olumsuz bakmadı.

Mülakat bir darbe girişiminden sonra geri geldi. Gerekçeye hiç kimse itiraz etmedi ve haklı buldu. Aradan uzun zaman geçti. Yerel ve genel seçimlerden önce hem muhalefet hem de iktidar yetkilileri mülakat kaldırılacak sözü verdi. Verilen söz gençlere umut oldu. Herkes tekrar güven verildi sözlerle. Gençlerde adalete özlem ve güven arttı birden.

Şu anda mülakat kaldırılmadı. Hatta ağır hale getirildi diyebilirim. Her kişinin mülakat süresi 45 dakikaya çıkarıldı. Sınava girecekler sokaktan tutulup getirilmediler. Bunlar uzun yıl eğitim alıp eğitim fakültesinden öğretmenlik diploması aldılar. Diploma bu kadar değersiz görülebilir mi?

Sorunu mülakat çözmüyor. Umutlar sönüyor adalet duygusu ölmüş oluyor.

Göçmenler sorunu, suç oranları, kötü alışkanlıklardaki oranlar çok yüksek sayıya ulaştı. En önemli sorunlar mutlaka çözülmeli, adalete güven duygusu artırılmalıdır. Suçu önleyecek etkin önlemler alınmalıdır.

Sözünün eri olana güven duyulur. Sözünü yerine getirmeyenlere güven azalır. Milletin önünde olanların sözlerini mutlaka tutması beklenir. Millet seçimden önce söylenenleri aklının bir köşesine yazar. Seçim geçer, günler geçer, seçim tekrar gelir önceki örneklere göre hareket eder. Seçmen sözünü yerine getirenleri seçerler, getirilmeyenleri elerler.

Sınavda başarısız olanların ilk sözü mülakatta elendim diyecekler. Hiç kimse başaramadım demez. Doğrudan sınav sonuçları ile alınmış olsa kendinin başarısızlığına mazeret üretmeyecektir.

Milletin gözünün önünde yapılan, adalet daha çok önem kazanıyor. Hem sözümüz tutulmuş olsun hem de adalet uygulansın. Toplumda güven duygusu değer kazanmalıdır.

Adalete gölge düşerse her yer karanlık olur. Karanlıkta hiç kimse mutlu ve huzurlu olmaz. Güven duygusu kaybolur. Kimse kimseye güvenmeyecek duruma gelinir.

Özel işletmeler mülakatla adam alabilir. Çünkü işletme kişiye aittir. Kamuya alınacaklar Devleti, Milleti ilgilendirir. Devletin herkese eşit davranması beklenir. . Olmazsa olmaz, devlet eşit ve adaletle işlerin yürütülmesi gerekir.

Boğaz kırk düğümdür. Milletin önünde olanların kırk düşünülüp öyle söylenmesi gerekir. Söylenenler gerçekleşmezse güven kaybolur. Adalet olmazsa huzur kaybolur.

Bazı öğretmenliğe giriş puanı ile bazı illerde tıp fakültelerine kayıt yapılabiliyor. Onun için emekleri görmemezlikten gelinemez.

Üniversite okurken dört yıl boyunca zorlu ödevler, stajlar zor sınavlardan geçerek öğretmenlik bölümünü tamamlanıyor. Bunun yanında dört dönem uygulamalı ve eğitim diğer bölümlerinde 4.sınıfta iki dönem olacak şekilde yüz yüze stajlar yapılıyor. Dersler ve uygulamada başarılı olamayanlar elendi. Diplomayı bir kenara bırakırsak, KPSS gibi seçiciliği çok yüksek sınavlarda başarı gösterildi.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 2023 Mayıs genel seçimlerinde kamuda mülakatın kaldırılacağını hem muhalefet hem iktidar sahipleri söz verdiler. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer'de söyledi. Atamalar alınan puana göre yapılacağı duyuruldu. Herkese bir güven geldi. Adalet ve eşitlik umudu doğdu gençlerde.

Seçimden sonra Milli Eğitim Bakanı değişti. Mülakatın devam edeceğini söyledi. Umutlar birden söndü, hayalleri yıkıldı. Karabasan üstlerine çöktü. Nasıl sönmez umutlar. Yıllarca oku KPSS de iyi bir puan al. Sanki sokaktan tutup getirilmiş gibi mülakata tabi ol. Diplomaların, fakültelerin bunca öğrenimin hiç mi önemi yok? Kısaca ne üniversite ne rektörlerin ne akademisyenlere sizin yetiştirdiğiniz öğretmenlere güvenmiyoruz demek değil mi? Bu durum bütün yapılanların üstüne çizmektir. Hem okuyana, hem okutana ne işiniz vardı der gibi geliyor.

Ders öğrenciyi motive edilerek dikkat çekilerek başlanır. Boş hayali göz teması olmadan duvara ders anlatılır mı? Anlattığın dersin yazılı raporu haline getirmek nedir? Yol uzun yaşam kısadır. Beş yüzlü insanların içinde doğru sözlüyü aranmalıdır.

Mülakat sistemi sözlü sınavı kaldırılmayarak, objektif hale getirilecek. Demek ki öncekiler objektif değildi. Heyet adayın kim olduğunu bilmeyecek. Aday kod verilecek yüz yüze olacak süre 45 dakika olacak, kamera ile kayda alınacak.

Genel kültür sorusu sorulmayacak. Öğretmen adaylarına önceden mesaj gidecek. Bir haftalık konudan sorumlu olacaklar. Aday ders anlatımı yapacak, mülakatın sonunda anlattığı dersi, bir de rapor halinde kağıda yazacak. Aday soru ve cevabı imzalayacak ve kayıt adayı salondan çıkmadan sonucunu öğrenecek. Aday puanını içeride öğrenecek, puan sisteme girildikten sonra değiştirilmeyecek.

Öğretmenin işi ders anlatmaktır. İşini en iyi şekilde yapmaktır. Mülakatla işini yapmayı mı öğrenecek acaba?

Yeni atanan öğretmenler dört dönem sürecek eğitime alınacak. Eğitimleri öğretmen akademisi tarafından verilecek. Öğretmenlerin örselenmemesi gerekir. Onları yetersiz görmemek gerekir. Verimli eğitim ve gelişmeleri değerlendirilebilir teknolojiyi kullanarak iş başında da bilgilendirilebilir. Öğretmenleri okurken, atarken, çalışırken güven duymamız onları onure eder, zevkle çalışırlar güvenle. Eğitim toplumun geleceğidir. Gençler geleceğimizdir, kıymetini bilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.